2021 was een recordjaar voor de Belgische internationale handel

De Belgische internationale handel is in 2021 fors toegenomen. De Nationale Bank van België (NBB) heeft vorig jaar een recordtoename van zowel de import als export opgetekend. De toezichthouder noemt verschillende factoren die hebben bijgedragen aan het recordjaar 2021.

Terwijl 2020 nog een bijzonder somber jaar was voor de Belgische internationale handel, was 2021 dan weer een absoluut recordjaar. Tijdens het coronajaar was de export afgenomen met maar liefst 7,4 procent ten opzichte van 2019. De invoer was toen zelfs afgenomen met 9,2 procent.

Historische toename

Een jaar later zag de situatie er totaal anders uit, leren de cijfers van de NBB. De Belgische uitvoer is toen toegenomen met maar liefst 24,5 procent, terwijl de invoer een boost kreeg van 23,7 procent. “Deze cijfers zijn letterlijk ongezien in de geschiedenis van de Belgische buitenlandse handel”, laat de NBB weten. Het gaat hier wel over een inschatting op basis van voorlopige cijfers.

De toezichthouder noemt verschillende factoren die hebben bijgedragen aan het recordjaar. Om te beginnen was er de economische heropleving na de recessie. Daardoor werden er meer producten in- en uitgevoerd. Heel wat van die producten, waaronder minerale brandstoffen, waren ook duurder.

Productie vaccins

De NBB merkt ook op dat de handel in chemische producten vorig jaar fors is toegenomen. Zo werd er 8,8 procent meer chemische producten uitgevoerd. Die stijging is grotendeels te danken aan de coronavaccins. De Pfizer-vestiging in Puurs is immers een belangrijke producent van vaccins.

Uit de cijfers blijkt ook dat het tekort aan bepaalde componenten een rem zette op de handel van bepaalde producten zoals transportmiddelen, waarvoor er in 2021 nauwelijks groei was. De toename van de uitvoer bleef beperkt tot 0,4 procent en die van de invoer tot 0,2 procent.

“Groei niet aan kracht verloren”

Volgens de toezichthouder tonen de cijfers uit december aan dat de groei nog niet aan kracht heeft verloren. De groeicijfers voor uit- en invoer waren die maand het hoogst sinds mei 2021, met een toename van respectievelijk 33,8 en 41,4 procent in vergelijking met de overeenstemmende periode in 2020.

Opvallend: gedurende de laatste drie maanden is Noorwegen een belangrijke handelspartner van ons land geworden. Tijdens die periode hebben we 351,8 procent meer ingevoerd uit het Scandinavische land. “De oorzaak daarvan is de invoer van aardgas. Door de geopolitieke situatie met Rusland bevoorraadt België zich meer vanuit Noorwegen, zoals ook andere Europese lidstaten. Al spelen ook de prijsstijgingen voor de energie hier een belangrijke rol”, aldus de NBB.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20