Wetenschappelijk directeur van Pfizer: “Coronavirus zal niet verdwijnen, we zullen ermee moeten leren leven”

Ons leven wordt nu al twee jaar lang vertraagd door het coronavirus, en dat zal waarschijnlijk nog wel even zo blijven. Volgens leidinggevenden van Pfizer zal het virus nooit helemaal verdwijnen. We zullen er gewoon mee moeten leren leven.

Het slechte nieuws voor degenen die hopen dat de situatie snel weer normaal zal worden, is dat dit waarschijnlijk nog wel even op zich zal laten wachten. Het coronavirus zal waarschijnlijk nog enkele jaren in ons leven aanwezig zijn, en ons leven vertragen. Na verloop van tijd, tegen 2024, zou de pandemie gewoon een endemische ziekte moeten worden, aldus de wetenschappelijk directeur van Pzifer.

Leven met het coronavirus

Net als influenza zou Covid-19 endemisch kunnen worden, d.w.z. een ziekte die in een specifieke populatie of regio voorkomt met een stabiele incidentie. Met andere woorden, het coronavirus zou seizoensgebonden kunnen worden zonder ons leven zo erg te beïnvloeden als nu het geval is.

Om het coronavirus van een mondiale noodsituatie tot een regionale epidemie te laten evolueren, zal de wereldbevolking voldoende moeten worden geïmmuniseerd om de overdracht, ziekenhuisopnames en sterfgevallen te beperken. Dit zal worden bereikt met de hulp van de vaccins, maar ook door de ontwikkeling van antilichamen na besmetting.

“Wanneer en hoe dit precies gebeurt, zal afhangen van het verloop van de ziekte, hoe effectief de samenleving vaccins en behandelingen inzet, en van een rechtvaardige verdeling op plaatsen waar de vaccinatiegraad laag is”, aldus Mikael Dolsten, chief scientific officer van Pfizer. “Het ontstaan van nieuwe varianten zou ook gevolgen kunnen hebben voor de verdere ontwikkeling van de pandemie.”

Het tijdstip waarop de pandemie van het coronavirus geleidelijk overgaat in een endemische toestand zal van plaats tot plaats verschillen, afhankelijk van het beheer van de gezondheidscrisis, maar ook van de vaccinatie. “Het ziet ernaar uit dat in de komende twee jaar sommige regio’s zullen overgaan op een endemisch model, terwijl andere in pandemische modus zullen blijven”, voegde de wetenschappelijk directeur eraan toe.

Een zegen voor de farmareuzen

Als de pandemie langer blijft aanhouden, zullen uiteraard extra prikken van het vaccin nodig zijn. We weten immers dat de bescherming die vaccins bieden met de tijd afneemt, en nieuwe varianten kunnen die effectiviteit ook doen dalen. Het klinkt misschien cynisch, maar de aanhoudende pandemie van het coronavirus is in feite een zegen voor de gigantische farmaceutische bedrijven, die via hun vaccinaanbod hun zakken kunnen vullen.

Zo heeft Pfizer al gezegd dat een vierde dosis nodig zou kunnen zijn om de Omikron-variant te beteugelen.

Zelfs als de pandemie endemisch wordt, kan de grote farmaceutische industrie nog steeds tonnen geld verdienen, omdat zij elk jaar seizoensgebonden vaccins of geneesmiddelen zullen aanbieden om besmetting te voorkomen.

(lb/lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20