Pfizer is op alles voorbereid. Vaccin niet erg effectief tegen Omikron? De Covid-pil zal wel werken

Sinds de identificatie van een nieuwe coronavirusvariant in Zuid-Afrika houdt de wereld haar adem in. Het is nog niet bekend of de Omikronvariant ernstiger symptomen veroorzaakt, maar het is in ieder geval erg besmettelijk. Niettemin is de baas van Pfizer niet al te bezorgd.

Pfizer, Moderna en Johnson & Johnson hebben al aangekondigd dat zij werken aan een nieuwe versie van hun Covid-vaccin om het doeltreffend te maken tegen de Omikron-variant. Dit is een voorzorgsmaatregel, aangezien nog niet bekend is of de huidige aanpak al dan niet werkt.

“Ik denk niet dat het resultaat zal zijn dat de vaccins géen bescherming bieden”, zei Pfizer-baas Albert Bourla tegen de Amerikaanse zakenzender CNBC. “Ik denk dat het resultaat zou kunnen zijn, wat we nog niet weten, dat vaccins minder beschermend zijn.”

Nieuwe magische formule “binnen 100 dagen”

Vervolgens verzekerde hij de wereld dat het minder dan 100 dagen zal duren om de nieuwe magische formule te vinden. Eigenlijk gaat het hier om een clausule in een contract dat Pfizer/BioNTech en de Europese Commissie afgelopen zomer hebben ondertekend. Volgens die clausule moeten de farmabedrijven hun vaccin binnen de 100 dagen kunnen aanpassen indien een nieuwe variant hun vorige versie ondoeltreffend zou maken.

“We hebben bij verschillende gelegenheden duidelijk gemaakt dat we het vaccin in minder dan 100 dagen beschikbaar zouden kunnen hebben”, bevestigde Bourla. Hij merkte ook op dat Pfizer in staat was snel vaccins te maken voor de Beta- en Delta-varianten, hoewel deze uiteindelijk niet werden gebruikt omdat de oorspronkelijke vaccins werkzaam bleven.

Optimistisch over de pil

Het kan dus ongeveer drie maanden duren voordat Pfizer (en waarschijnlijk de anderen) een doeltreffend vaccin tegen Omikron ontwikkelen. Wat op zich een relatief korte tijd is. En volgens Albert Bourla is er nog een reden om optimistisch te zijn: “zijn” Covid-pil zou werkzaam blijven tegen de nieuwe variant.

“Het goede nieuws over onze behandeling is dat ze ontworpen is in de wetenschap dat de meeste mutaties in de spikes optreden”, zei hij. “Dus dat doet me erop vertrouwen dat de behandeling niet zal worden beïnvloed: onze orale behandeling zal niet worden beïnvloed door dit virus (sic).”

Als Omikron (of een andere toekomstige variant) uiteindelijk de pil de loef afsteekt, is er ook op dat punt niet veel reden tot paniek. “Ik ben er erg zeker van dat dit geneesmiddel werkt tegen alle bekende mutaties, inclusief de Omikron-variant. Maar we werken aan andere geneesmiddelen voor het geval dat er resistentie ontstaat”, aldus nog Bourla.

In Europa is het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) medio november begonnen met de beoordeling van de behandeling, die Paxlovid heet. Het geneesmiddel wacht ook op goedkeuring in de VS. In een klinische studie bij mensen van 18 jaar en ouder ontdekte Pfizer dat de pil het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen met 89% verminderde wanneer ze samen met een veelgebruikt HIV-medicijn (Ritonavir) werd ingenomen binnen de drie dagen na het begin van de symptomen.

(lb/kg)

Meer