Zullen de pillen van Pfizer en Merck het einde inluiden van de coronamaatregelen?

We hebben met de pillen van Pfizer en Merck een nieuw wapen om te gebruiken in onze strijd tegen de coronacrisis. Volgens de zeer optimistische persberichten van de twee bedrijven zijn de pillen zeer doeltreffend in het voorkomen van sterfgevallen en ziekenhuisopnames.

De pil van Merck

 • Merck krijgt zijn wraak. Nadat de Duitse onderneming in samenwerking met het Pasteur-Instituut de trein van het vaccin had gemist, is zij de eerste die een doeltreffende en gemakkelijk te gebruiken pil tegen Covid-19 op de markt brengt.
 • Momenteel zijn alle behandelingen omslachtig en vaak duur, omdat ze een injectie of een infuus vereisen, waardoor de patiënten in het ziekenhuis moeten blijven.
 • Terwijl de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) zich momenteel over de pil buigen, is de pil van Merck net door dit stadium heen in het Verenigd Koninkrijk, waar hij binnenkort door artsen zou kunnen worden voorgeschreven.
 • Mercks molnupiravir is 50 procent effectief in het voorkomen van ziekenhuisopnames. Het werkt als een traditioneel antiviraal middel en voorkomt dat SARS-cov-2 zich in het lichaam kan vermenigvuldigen.
 • Merck testte het geneesmiddel op alle doelgroepen boven de 18 jaar, behalve bij zwangere vrouwen.
 • De Duitse onderneming zal andere landen toestaan haar pil te produceren, waardoor de hoeveelheid op de markt aanzienlijk zal toenemen en de kostprijs dus zal dalen. Zelfs in de armste landen.

De pil van Pfizer

 • De pil van Pfizer is zelfs nog doeltreffender: hij vermindert het risico op een overlijden of ziekenhuisopname bij volwassenen met een verhoogd risico met 89 procent. Maar de pil is nog niet beoordeeld door de regelgevende instanties. De FDA zou de gegevens voor Thanksgiving (25 november) moeten hebben, beloofde CEO Albert Bourla.
 • De pil van Pfizer werkt ook als een conventioneel antiviraal middel.

Waarom deze pillen geen vervanging zijn voor vaccins

 • Zowel Merck als Pfizer zeggen dat deze behandelingen een aanvulling zullen zijn op vaccins, geen vervanging. De reden is eenvoudig: welke antivirale middelen ook worden ontwikkeld, de virussen zullen zich ertegen proberen te verzetten. De verspreiding van Covid-19 moet dus worden voorkomen, en het vaccin blijft het meest doeltreffende middel daartoe.
 • “Dit is een vangnet,” zegt Scott Gottlieb, bestuurslid bij Pfizer. De pil zal in de eerste plaats bedoeld zijn voor mensen met een risico op ernstige symptomen.
 • Deze behandelingen zouden dus potentieel miljoenen levens kunnen redden, overal ter wereld, zelfs daar waar het vaccin niet voldoende aanwezig is. En het zal ons uiteindelijk met het virus laten leven, zodat het zijn endemische fase ingaat. Het zal daarenboven helpen om geleidelijk alle gezondheidsbeperkingen op te heffen.
 • Niettemin blijft het risico van mutatie en resistentie van het virus bestaan. Dit kan enige aanpassing van het vaccin (en dus nieuwe injecties) of behandeling vereisen. (mah)
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20