Pfizer verkoopt tien miljoen Covid-pillen aan de Verenigde Staten

Pfizer kon donderdag een deal sluiten met de VS voor de levering van tien miljoen Covid-pillen. De bestelling kostte het Amerikaanse land zo’n 5,3 miljard dollar. Het medicijn zit momenteel nog in de goedkeuringsfase; ook in Europa wordt nog bekeken of de pil veilig is voor gebruik.

Eerder sloot de VS ook al een deal met Merck, om diens Covid-pil molnupiravir, beschikbaar te stellen voor Amerikaanse burgers. Die deal kostte het land al 2,2 miljard dollar.

Nieuwe stap

Medicatie tegen het virus lijkt de volgende stap om ons te beschermen tegen Covid-19. De pil moet ervoor zorgen dat milde klachten in een vroegtijdig stadium worden behandeld, om te voorkomen dat besmette personen gehospitaliseerd moeten worden, of sterven aan het virus. Dinsdag maakte Pfizer bekend de pil te willen regulariseren in de VS. Ook Europa moet volgen.

Het bedrijf meldde tegen het einde van dit jaar de productie van 180.000 kuren te kunnen ronden; tegen het einde van 2022 zouden ze minstens 50 miljoen dosissen kunnen maken van de Paxlovid-pil. “Dit veelbelovend medicijn kan ons sneller uit de pandemie helpen, en is een levensreddend middel voor wie ziek wordt van Covid-19”, zegt Xavier Beccera, de Amerikaanse minister voor Volksgezondheid en Sociale Zaken.

Concurrentie op de markt

Pfizer verklaarde eerder al dat hun antivirale pil tot 90 procent bescherming biedt tegen overlijden of hospitalisatie. Ook sloot het bedrijf een overeenkomst met de Medicines Patent Pool, waardoor ook andere fabrikanten de pil mogen maken. Pfizer zelf zou geen royalty’s vragen voor de verkoop van de pil aan ontwikkelingslanden. Ook voor de rijkere landen zal het, zolang Covid-19 als noodsituatie voor de volksgezondheid wordt beschouwd, geen royalty’s krijgen.

De molnupiravir-pil van concurrent Merck is momenteel al verkrijgbaar in het Verenigd Koninkrijk. Dat bedrijf zou eind dit jaar tot een productievolume van tien miljoen kuren kunnen gaan, en tot twintig miljoen tegen het einde van volgend jaar. Ook farmareus Roche werkt aan een antivirale pil.

(jvdh)

Meer