2021: ‘Amazon ‘koopt’ Cyprus en het Covidvaccin vernietigt bedrijven’

De Deense Saxo Bank heeft haar lijst met 10 gedurfde voorspellingen (‘outrageous predictions) voor het komende jaar 2021 vrijgegeven.

Het gaat om een zogenaamde “Black Swan Exercise”, geïnspireerd op het boek ‘The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable’ van Nassim Nicholas Taleb, een Amerikaans auteur, wetenschapper en voormalig derivatenhandelaar van Libanese afkomst.

Een Black Swan of ‘zwarte zwaan’ moet aan drie criteria voldoen: ze is onvoorspelbaar, ze creëert een geweldig impact en nadat de voorspelling is uitgekomen zal er een uitleg aan worden gekoppeld die de voorspelling minder uitzonderlijk maakt dan ze in werkelijkheid was. Dit zijn de voorspellingen voor 2021:

1. Amazon ‘koopt’ Cyprus

Om te ontsnappen aan de toekomstige regulering van de Big Tech-bedrijven verhuist webwinkel Amazon zijn hoofdkwartier naar Cyprus, waar zijn advocaten mee helpen schrijven aan een wetgeving die het eiland een nog betere belastingstatus dan Ierland geeft.

De lokale bevolking profiteert van de enorme sommen cash die het eiland binnenkomen en helpt zijn buitenlandse staatsschuld te herleiden tot minder dan 100 procent van het bbp.

Tot de EU tussenkomt en haar lidstaten verplicht hun belastingwetgeving te harmoniseren.

(Isopix)

2. Duitsland redt Frankrijk van het default

Een tsunami van bedrijfsfaillissementen veroorzaakt door het onvermogen om de vanwege Covid-19 verstrekte noodleningen terug te betalen, verplicht Parijs om Berlijn te vragen tussen te komen. Op die manier wordt bekomen dat de ECB voldoende euros bijdrukt om te instorting van het Franse bankensysteem te verhinderen.

isopix

3. Blockchain maakt een einde aan ‘fake news’

De ononderbroken golf van valse berichtgeving en het verlies van vertrouwen in de nieuwsmedia laat grote nieuwsorganisaties geen andere keuze dan de blockchaintechnologie te introduceren bij de verspreiding van hun berichten. Omdat deze technologie toelaat de authenticiteit en oorsprong van elk bericht na te gaan, worden partijen als QAnon en andere dubieuze websites buitenspel gezet.

EPA

4. China maakt van zijn digitale yuan de evenknie van de Amerikaanse dollar

China introduceert zijn Digital Currency Electronic Payment (DCEP), gebaseerd op een op blockchaintechnologie gebaseerde digitale versie van de yuan. Dit leidt tot de massale instap van buitenlanders in het Chinese monetaire systeem, waarbij de digitale yuan een belangrijke speler wordt op de wereldmarkten. Tevens voorkomt de introductie verdere kapitaalvlucht. De lancering is dermate succesvol dat de yuan met de dollar kan wedijveren voor de status van reservemunt.

EPA-EFE/JUSTIN LANE

5. Artificiële Intelligentie (A.I.) zorgt voor een doorbraak op vlak van onbeperkte energievoorziening

Een geavanceerd AI-algoritme lost de niet-lineaire complexiteit van de plasmafysica op en maakt de weg vrij voor commerciële fusie-energie. Het SPARC-fusiereactorontwerp van het MIT wordt door dit nieuwe AI-model enorm verbeterd. Ingenieurs passen het SPARC-ontwerp aan, waarbij nieuwe modellen ontstaan. Er is sprake van een energiewinst met een factor 20. Daardoor ontstaat de grootste paradigmaverschuiving in de geschiedenis van de kernenergie. Als resultaat ontstaat schone, veilige en onuitputtelijke kernenergie, die ook nog eens veel goedkoper is dan andere hernieuwbare energie.

EPA-EFE/WU HONG

6. Het universeel basisinkomen decimeert de grootsteden

Het K-vormig post-covid herstel leidt tot de introductie van een universeel basisinkomen (UBI), massa-ontslagen veroorzaakt door technologische vooruitgang en de vlucht uit de dure steden. Die combinatie leidt tot overcapaciteit en uiteindelijk tot de instorting van de commerciële vastgoedsector. Horeca en winkels gericht op het bedienen van het woon-werkverkeer worden vervangen door drones.

Het UBI  veroorzaakt ook veranderingen in de work-life balans, waardoor veel jonge mensen blijven wonen in de omgeving waar ze zijn opgegroeid. Ondertussen beginnen professionals en deeltijdse werkers in de grote steden te vertrekken. Omdat er steeds minder werk te vinden is en de levenskwaliteit in kleine, dure appartementen – samen met de toenemende criminaliteit – aan aantrekkingskracht inboet.

( The Yomiuri Shimbun via AP Images )

7. Oprichting Citizens Technology Fund reduceert inkomensongelijkheid

Om de onhoudbare inkomensongelijkheid te reduceren, wordt een Citizens Technology Fund opgericht. Dat herverdeelt een deel van de activa van het kapitaal onder iedereen, waarbij een extra deel naar de minst bedeelde werknemers gaat. Op die manier kunnen ook zij delen in de productiviteitswinsten van het digitale tijdperk. 

Het beleid wordt verdedigd als de introductie van een ‘disruptiedividend’. Het verlicht de economische en maatschappelijke spanningen van de afgelopen jaren. Degenen die  aan de zijlijn stonden delen nu mee in de vooruitgang. Dat dividend zorgt ook voor een nieuw maatschappelijk élan. Miljoenen mensen hebben meer tijd en energie na zich te hebben ontdaan van hun repetitieve en stressvolle jobs. 

NICOLAS MESSYASZ/SIPA/ ISOPIX

8. Covid-19 vaccin bezegelt het lot van de zombiebedrijven

De Covidcrisis heeft als nooit tevoren de toch al buitensporige – en vaak onhoudbare – schuldenlast van bedrijven uitgebreid en versneld. Het vaccin bevrijdt de wereld uiteindelijk van de pandemie en van de veelvuldige lockdowns. Het opent de weg naar hernieuwde consumptie en investeringen, waarbij we al het geld dat de voorbije maanden werd opgespaard in één ruk gaan uitgeven.

Als gevolg daarvan wordt de wereld geconfronteerd met een terugkeer van de inflatie en de noodzaak voor de centrale banken om de gang van zaken te kalmeren door de rente te verhogen. Dat leidt tot massale faillissementen van zombiebedrijven (1 op elke 6 ondernemingen in Europa). Die bedrijven overleefden zolang de rente zero of minder bedroeg, maar ze worden nu geconfronteerd met onhoudbare terugbetalingen.

9. Vlucht uit de dollar en negatieve rente zorgt voor een rush op zilver

Op zoek naar alternatieven nu de rente laag of negatief blijft en de Amerikaanse dollar verzwakt, richten investeerders hun vizier op zilvermijnen. Die beweging wordt versneld nu de de inflatie plotseling stijgt en centrale bankiers traag reageren, omdat ze hun nog steeds herstellende economieën maximaal willen ondersteunen. Nadat het Covid-19-vaccin snel wordt uitgerold, leidt overvloedige liquiditeit en het soepele monetaire beleid tot een rush op tastbare activa. De zilverprijs wordt daarbij door de snel toenemende vraag naar zilver in industriële toepassingen nog eens extra omhoog gestuwd.

(Isopix)

10. Technologie van de volgende generatie manifesteert zich als een zegen voor opkomende economieën

In 2021 ontdekken economen dat de groeipercentages in vele opkomende economieën de afgelopen jaren jammerlijk zijn onderschat. Uit een analyse blijkt dat technologie aan de basis ligt van een versnelling van de productiviteitsgroei in de privésector. Die gaat veel verder dan wat de afgelopen decennia is waargenomen.

Zo drukt de komst van satellietgebaseerde toegang tot internet de prijs van internetdiensten. Downloadsnelheden worden aanzienlijk verbeterd. SpaceX’s Starlink wordt de koploper, met maar liefst 1.500 operationele systemen tegen eind 2021.

Vooral het onderwijs en de productiviteit in het bedrijfsleven plukken daarvan de vruchten. Ook vindt een ononderbroken revolutie plaats in de fintech betaal- en banksystemen, waardoor miljarden mensen via hun mobiele apparaten toegang krijgen tot de digitale economie.

Tenslotte brengt de dronetechnologie een revolutie teweeg. Kosten van levensonderhoud op het platteland worden aanzienlijk gereduceerd. Ook de landbouw in derdewereldlanden profiteert op een nooit geziene manier.

isopix

Dat Saxo’s voorspellingen doorgaans weinig succes kennen, leest u hier.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20