Geen W, V, U of L… het economisch herstel is K-vormig

Economen hebben zich de voorbije maanden het hoofd gebroken over de vorm die het economisch herstel zou aannemen nadat Covid-19 de wereld in de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog stortte. W, V, U en L waren de scenario’s die daarbij vaakst werden naar voren gebracht. Maar volgens de Angelsaksische pers en de zakenbanken is het economisch herstel K-vormig.

Wijst een V op een snel herstel na een instorting en een U op een iets tragere heropleving, dan wijst een W op een gedeeltelijk herstel, waarna opnieuw een instorting volgt, die daarna wel door een herstel die naam waard wordt gevolgd. Een L wijst op een instorting gevolgd door een lange recessie. Even maakte ook de Nike-swoosh zijn opwachting, waarbij de economie tergend traag recht kruipt na een snelle instorting.

K, een herstel, maar niet voor iedereen

Maar in de Angelsaksische pers maakt men nu gewag van een K-vormig herstel. Waarbij de verticale lijn de stillegging van de economie weergeeft om zich tegen het virus te beschermen. Daarna volgt dan het herstel, maar niet voor iedereen. 

De opwaartse rechterhelft van de K zijn de bedrijven en sectoren die zich onmiddellijk hebben hersteld. Denk aan de Amerikaanse ‘Big Tech 5’ die sinds het begin van de coronacrisis honderden miljarden dollar aan hun beurswaarde hebben toegevoegd nadat ze uitstekenden financiële resultaten neerzetten. De neerwaartse rechterhelft vertegenwoordigt de bedrijven en sectoren die het niet hebben gehaald.

Voor de 0,01 tot 10 procent valt het allemaal best mee

Niet enkel techbedrijven floreren. De Financial Times haalt het voorbeeld aan van 220 Central Park South. Dat is het meest succesvolle vastgoedproject in Manhattan ooit, waar sinds het begin van het jaar 13 appartementen zijn verkocht voor een totaal van 598 miljoen dollar. Of gemiddeld 46 miljoen dollar per stuk.

Dat zo’n appartement 46 miljoen dollar kost is hier niet het nieuws. Wel dat 13 leden van de 0,01 procent-club tijdens de pandemie dermate van de economische chaos geïsoleerd bleven om vol vertrouwen zulke aankoop te doen.

Aan de andere kant van het spectrum: 28 miljoen werkloze Amerikanen. Ook 29 miljoen gezinnen die zeiden vorige week onvoldoende eten te hebben gehad. Dan nog eens 8 procent Amerikanen die hun hypotheek niet meer kunnen aflossen. In het eerste kwartaal van 2020 was dat nog 4 procent.

Webwinkels hebben hun inkomsten de voorbije maanden met 40 procent zien toenemen; hotels, vakantieparken en cruiserederijen hebben die van hen met een exact gelijk percentage zien dalen.

Ook onderstaande grafiek van de Washington Post geeft de neerwaartse rechterhelft van het K-herstel duidelijk weer. Amerikanen die minder dan 14 dollar per uur verdienen en ook degenen die tussen de 14 en 20 dollar verdienen blijven achter in het K-vormig herstel. Voor mensen die 20 dollar per uur en meer verdienen, valt het voorlopig allemaal reuze mee.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20