Miljoen armste Spaanse gezinnen krijgt basisinkomen

Spanje gaat een miljoen gezinnen een maandelijks basisinkomen verstrekken. Het land wil op die manier vooral de armste huishoudens helpen, nu de coronavirusepidemie vooral hen treft, aldus minister van Sociale Zekerheid José Luis Escriva (foto).

Hett basisinkomen was een tiental dagen geleden al door minister van Economische Zaken Nadia Calviño vermeld. ‘Het staat in het regeerakkoord en we gaan het in de loop van deze legislatuur uitvoeren’, zei Calviño. Ze benadrukte wel dat ‘er nog veel elementen zijn waarmee rekening moet worden gehouden’.

Ondertussen raken steeds meer details bekend. In een eerste tijd zal het basisinkomen aan tenminste een miljoen Spaanse gezinnen uit de meest precaire categorieën van de bevolking worden overgemaakt. 10% van de subsidie is voorbehouden aan eenoudergezinnen, 50% aan gezinnen met kinderen.

Dat moet de begunstigden er niet van weerhouden om werk te vinden. De maandelijkse toelage kan dan tijdelijk worden gecombineerd met een loon. José Luis Escriva deed de uitspraken op de radiozender Cadena COPE. ‘Het basisinkomen mag geen stimulans vormen om van de uitkering te gaan leven zonder nog naar de arbeidsmarkt te kijken.’ Het gaat om een blijvende maatregel voor de armste bevolking, zolang er zich geen wijziging voordoet in het gezinsinkomen. Mochten bijvoorbeeld beide ouders opnieuw aan de slag kunnen en over een stabiel inkomen beschikken, dan zou het basisinkomen wegvallen.

Hoeveel het basisinkomen zal bedragen is nog niet bekend. Daar zal volgende maand meer duidelijkheid over komen, aangezien het project in mei door de Raad van Ministers zal worden goedgekeurd. Escrivá weigerde te zeggen wat het de regering zal kosten, maar bevestigde wel dat het zal worden gefinancierd met een nieuwe overheidsschuld. Wel zal het nog weken duren voordat het geld op de rekening van de begunstigden kan worden gestort.

1 op 5 Spanjaarden heeft minder dan 246 euro inkomen per maand

Dit basisinkomen zal een welkome aanvulling zijn voor het inkomen van vele gezinnen. Vandaag zou een vijfde van de Spaanse huishoudens minder dan 246 euro per maand aan inkomen hebben, aldus nog Escriva.

Het coronavirus heeft al een zware impact gehad op de kwetsbare Spaanse economie. 900.000 mensen verloren in de eerste twee weken van de lockdown hun werk. Het aantal officiële werklozen is nu gestegen tot het niveau van drie jaar geleden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20