Er zijn een aantal specifieke vaardigheden en gewoonten die voor een heleboel twintigers een enorme invloed hebben op hun geldzaken in de jaren die komen gaan. Het is dan ook van groot belang om van tevoren actief bezig te gaan, en hard te werken, om de financiële vaardigheden onder de knie te krijgen die je nodig zult hebben om er zeker van te zijn dat je de controle over uw financiën zult krijgen en behouden. Hieronder hebben we een twintigtal vaardigheden voor je verzameld die eigenlijk elke twintiger zou moeten leren beheersen.
1. Geef elke verdiende euro een bestemming
Met behulp van een persoonlijke begroting kun je zelf bepalen op welk moment en op welke manier je je geld gaat besteden. Het is uiteraard geen probleem om (een deel van je) geld te besteden aan leuke dingen, zolang je een degelijk financieel plan hebt en je precies weet wat je jezelf kunt veroorloven. Je begroting geeft je dan ook een zekere macht om elke euro een eigen doel te geven. Door een begroting op te stellen hoef je je na verloop van tijd veel minder druk te maken over je geldzaken en kun je veel meer ontspannen door het leven gaan, terwijl ook je financiële doelen met meer gemak kunnen worden verwezenlijkt.
2. Check regelmatig je begroting
Door elke dag slechts vijf minuten je te buigen over je begroting, zul je gemakkelijker binnen de marges ervan kunnen blijven met je uitgaven en bovendien jezelf een duidelijk beeld geven van de stand van zaken op dat moment. Als je dit elke dag doet, dan heb je in de regel genoeg aan ongeveer vijf minuten van je tijd. Je moet de begrotingcheck uiteraard zelf uitvoeren als je single bent, maar wanneer je samenwoont of getrouwd bent, dan is het eveneens van belang om dit samen met je partner te doen. Door immers regelmatig op een effectieve manier de begroting te bespreken, hebben jullie beide voldoende grip op de gezamenlijke geldzaken.
3. Maak maandelijks de balans op van al je rekeningen
Het lijkt misschien een heleboel werk dat niet veel extra bij zal dragen aan je financiën, maar maandelijks balansen van je rekeningen is echter bittere noodzaak. Dit kan je er immers voorkomen dat je te veel geld uit gaat geven van een bepaalde rekening en wellicht in andere financiële problemen zult belanden. Het kan je eveneens helpen om te identiteitsdiefstal snel op te merken, maar ook duidelijkheid bieden op het moment dat een ander je accountinformatie heeft misbruikt. Je kunt een dergelijke controle elke dag uitvoeren tegelijkertijd met de check van je begroting, maar uiteraard moet je ook je bankafschriften elke maand goed balansen.
4. Stel realistische financiële doelen
Het helpt je enorm bij het beheren en naleven van je begroting als je duidelijke doelen stelt en een plan in je achterhoofd hebt wat er met je geld moet gebeuren. Je moet elk jaar voor de lange termijn, de middellange termijn en de korte termijn financiële doelen stellen waar je naartoe kunt werken. Indien je het niet te ingewikkeld wilt maken, maar je wel je vooruitgang in de gaten wilt houden, dan zul je elke maand een bepaald tijd uit moeten trekken voor een grondige check.
5. Stel een financieel plan op
Een financieel plan zal je door al uw belangrijkste financiële verrichtingen kunnen leiden, zoals het kopen van een huis of het betalen van de studie van je kind. Het kan echter overweldigend zijn om daadwerkelijk te gaan zitten en je plan in één keer uit te stippelen. Toch kan een financieel plan je helpen om je doelen naar belangrijkheid in te delen en [precies te weten op welk ogenblik en op welke manier je bepaalde acties moet ondernemen.
6. Begin zo vroeg mogelijk met pensioensparen
Je moet zo snel mogelijk beginnen met het leveren van bijdragen aan je pensioen zodra je begonnen bent met je eerste baan. Een goede stelregel hierbij is om een bijdrage van vijftien procent van je inkomen opzij te zetten voor je pensioen. Wanneer je eventuele schulden volledig af hebt gelost, kun je extra geld op je pensioenrekening storten Als je je pensioen als twintiger al tot een belangrijke prioriteit weet te maken, dan zul je je geen zorgen hoeven te maken over je financiën in de toekomst.
7. Perfectioneer de kunst van het vinden van voordeel
Er zijn een heleboel manieren waarop je geld kunt besparen op al je aankopen. Dit kan betekenen dat je er bijvoorbeeld achter moet komen wat het beste moment is om beddengoed te gaan kopen of om de beste deal te vinden als je een auto aan wilt schaffen. Door allerlei manier onder de knie te krijgen om te besparen op alles wat je wilt gaan kopen, zul je al snel dit als een goede gewoonte gaan beschouwen en kun je aanzienlijk wat euro’s besparen in de loop van de rest van je leven.
8. Word een slimme, in plaats van een impulsieve, koper
Een slimme koper is niet helemaal hetzelfde als een koopjesjager. Zodra je weet hoe je de beste deal kunt vinden en je deze zelfs hebt geperfectioneerd, dan moet je een slimme koper proberen te worden en gaan bepalen of je een bepaald product ook echt nodig hebt voordat je het daadwerkelijk aanschaft. Dat wil overigens niet zeggen dat je geen dingen meer voor je plezier kunt gaan kopen, maar wel dat je in staat moet zijn om het product te classificeren als noodzakelijk of gewenst. Een goed idee is altijd om ten minste vierentwintig uur te wachten voordat je een grote aankoop doet, en dus de kans loopt dat je te impulsief handelt.
9. Ga winkelen met een boodschappenlijst
Een van de meest belangrijke manieren waarop je geld kunt besparen, is op het moment dat je gaat winkelen door altijd een boodschappenlijstje te maken en je eraan te houden. Dit is een eenvoudige gewoonte om te beginnen en het zal slechts een paar minuten tijd kosten voordat je naar de winkel kunt vertrekken. Wanneer je een duidelijke boodschappenlijst op papier, of in je achterhoofd, hebt dan kan dat je helpen om je impulsieve aankopen en uitgaven te beperken. Door minder impulsieve aankopen te doen, zul je dus ook automatisch minder geld uitgeven en daarnaast kun je voorkomen dat je later nog een keer terug moet naar de winkel omdat je iets vergeten bent. Indien je voldoende tijd en aandacht besteedt aan het opstellen van een boodschappenlijst voor elk winkelbezoek en dan kan je spaargeld al snel gaan groeien.
10. Plan seizoensgebondenuitgaven
Seizoensgebondenkosten zijn onder andere zaken als een vakantie zoeken, een reis boeken, herstel- of onderhoudskosten voor je woning en/of auto en belastingen die je af moet dragen. Als je weet dat bepaalde kosten één keer per jaar terug gaan komen, dan kun je geld voor deze doelen gaan reserveren elke maand. Op deze manier is het veel gemakkelijker om dergelijke grote kostenposten te betalen, in plaats van één of twee keer per jaar je in allerlei bochten te moeten wringen om ze te kunnen voldoen. Als je deze seizoensgebondenuitgaven weet te herkennen en te plannen, dan zul je niet voor verrassingen komen te staan en zul je je begroting niet om zeep helpen in de maand waarop je plotseling een groot bedrag uit moet gaan geven.
11. Stoppen met het gebruik van kredietkaarten
Een van de ergste gewoonten die je kunt ontwikkelen is voortdurend te vertrouwen op kredietkaarten om je kostenposten te kunnen dekken op momenten dat je niet voldoende geld tot je beschikking hebt. Het is dan ook van groot belang om een goede persoonlijk noodfonds te hebben. Het zal dan niet langer noodzakelijk zijn om je kredietkaarten in je begroting mee te nemen. Een van de eerste stappen die je moet zetten om je te laten stoppen met het gebruik van kredietkaarten is door deze niet meer standaard bij je te dragen.
12. Profiteer van werknemersvoordelen
Een ander belangrijk ding dat je kunt doen is optimaal profiteren van je werknemersvoordelen. Zo zal een zorgverzekering die je aan wordt geboden door je werkgever zal doorgaans een fiscaal voordeel met zich meebrengen omdat hierdoor je belastbaar inkomen kan worden verlaagd. In principe krijg je ook gratis geld van je werkgever voor uw pensioen en ook daar kun je proma van profiteren als je baas je niet graag ziet vertrekken naar een functie bij een andere onderneming. Andere voordelen zoals aandelenopties en diverse verzekeringen kunnen je een heleboel voordelen en held opleveren, uiteraard afhankelijk van je persoonlijke situatie en je bereidheid om tijd en moeite te steken in het vinden van de beschikbare voordelen.
13. Blijf doorgaan met netwerken
Het is belangrijk dat je CV altijd goed bij te werken, zodat op het moment dat je iets hoort een nieuwe kans of baan (bij je huidige- of een nieuwe werkgever) direct hierop kunt reageren. Het is echter van even groot belang om altijd te blijven werken aan je professionele netwerk (zowel het opbouwen als het onderhouden ervan). Een sterk professioneel netwerk maakt het immers veel makkelijker om een nieuwe baan te vinden.
14. Spaar elke maand geld
Het is belangrijk om op regelmatige basis geld te sparen en bij voorkeur zet je dan ook elke maand geld op een spaarrekening. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om automatisch geld te sparen en elke maand een vast bedrag van je betaal- maar je spaarrekening over te maken. Door automatisch te sparen, zul je namelijk minder goed merken dat er geld van bijvoorbeeld je salaris wordt afgehaald. Een goede stelregel hierbij kan zijn om tien of vijftien procent van je inkomen te gaan sparen voor een doel ergens in de toekomst.
15. Geef je spaargeld een duidelijke bestemming
Het zal je zeker helpen om gemotiveerd te blijven als je je spaargeld een duidelijk doel geeft. Je kunt onder andere een bepaald geldbedrag reserveren voor een droomvakantie, terwijl je een ander bedrag opzij zet voor de aanbetaling op het huis dat je wilt gaan kopen of voor de opleiding van je kind. Je kunt eveneens een bepaald som geld gebruiken om mee te investeren en op die manier meer vermogen op te bouwen. Door de voortgang van je spaargelden goed in de gaten te blijven houden, zul je in staat zijn om precies op de hoogte te blijven van de hoeveelheid geld je inmiddels bijeen hebt gespaard voor ieder afzonderlijk doel.
16. Bescherm je spaargeld
Als je nog maar kort bezig bent met het aanleggen van een noodfonds, dan zul je op zoek moeten gaan naar een manier om je spaargeld goed te beschermen. Je noodfonds moet verder gemakkelijk toegankelijk zijn, zodat je onverwachte uitgaven direct kunt dekken, maar de rest van je spaargelden kunt je verplaatsen naar rekeningen die wat moeilijker te bereiken zijn. Zo kun je online spaarrekening gebruiken als je het geen probleem vindt om een paar extra dagen te moeten wachten voordat je je geld in handen krijgt. Je kunt dan immers een zekere tijd gebruiken als afkoelingsperiode en voorkomen dat je een impulsaankoop gaat doen.
17. Bouw een ondersteuningsnetwerk
Het helpt in de regel enorm als je familie en vrienden je financiële keuzes ondersteunen. Hoewel je waarschijnlijk niet veel over deze financiële keuzes zult spreken, is het toch goed om hierover met familie en vrienden te praten die graag op jacht gaan naar een goede deal, of mensen die geld gaan besparen als dat nodig is. Sommige familieleden of vrienden zijn in staat om constant geld uit te geven, terwijl anderen juist een groot voorstander zijn van het bereiken van duidelijke financiële doelen. Het bouwen van een goede financieel ondersteuningsnetwerk kan je dan ook prima helpen om op een effectievere manier je doelen te bereiken.
18. Controleer regelmatig je kredietoverzicht
Het is uitermate belangrijk dat je je kredietoverzicht regelmatig nauwkeurig gaat controleren om zo te voorkomen dat er identiteitsdiefstal wordt gepleegd. Elke keer dat je een kredietoverzicht binnenkrijgt, is het dan ook essentieel om even de tijd te nemen om alle transacties grondig door te nemen. Door immers eerder identiteitsdiefstal te ontdekken, is het mogelijk om veel beter je kredietscore te beschermen.
19. Doe iets terug voor de maatschappij
Het is essentieel dat je op de één of andere manier iets terug kunt doen voor de maatschappij. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je één of meerdere donaties te doen aan goede doelen die je na aan het hart liggen. Een andere mogelijkheid is om vrijwilligerswerk te gaan doen voor een lokale organisatie die wel wat extra helpende handen kan gebruiken.
20. Vind het juiste evenwicht
Eigenlijk moet je dus als twintiger een goed evenwicht zien te vinden tussen je werk, sparen en van je leven genieten. Het is dan ook essentieel om regelmatig voldoende tijd te nemen om te ontspannen, maar ook om ervoor te zorgen dat je genoeg van je inkomsten gaat sparen om later comfortabel je leven te leiden. Dit is echter geen eenvoudige gewoonte te ontwikkelen, maar uiteraard wel essentieel als je tenminste een gelukkig, zorgeloos en tevreden leven wilt blijven leiden.