Geld besparen in 100 (kleine) stappen!

 

Schermafbeelding 2016-09-07 om 16.30.28Ongeacht hoe je financiën er uitzien, voor iedereen is er een zekere verandering mogelijk. Sommige mensen hebben alleen een klein duwtje in de goede richting nodig. Verder zal ook hierbij de eerste stap zetten doorgaans het moeilijkst zijn. Hieronder hebben we echter een lijst met 100 stappen geplaatst waarmee je direct geld kunt besparen. Geen enkele tips zal op zich je leven op zijn kop zetten, maar samen kunnen ze wel een enorm verandering teweegbrengen. Natuurlijk zal het nut van deze tips niet voor iedereen hetzelfde zijn, maar er zullen er altijd wel enkele zijn die je aanspreken. Door deze tips te gebruiken kun je snel een heleboel geld besparen.

 1. Zet de televisie vaker uit en bespaar op die manier niet alleen aan elektriciteitskosten, maar wellicht ook aan abonnementsgelden voor bepaalde televisiekanalen of programmapakketten. Bovendien zul je dan minder verleid kunnen worden door allerlei opdringerige reclames en zo wederom geld kunnen besparen.
 2. Stop met het verzamelen van spullen en begin met de verkoop van ongebruikte spullen. De meeste verzamelingen brengen, in tegenstelling tot wat veel mensen altijd dachten, slechts weinig of niets op. Doorgaans krijg je dan ook maar een klein deel van de oorspronkelijke aankoopwaarde van een product terug als je dit verkoopt. Het geld dat je ontvangt voor de verkoop van een verzameling kun je echter weer gebruiken voor enkele waardevolle financiële doelen.
 3. Ga spaarlampen of LED-verlichting gebruiken, in plaats van gloeilampen, en bespaar fors op elektriciteitskosten. De energiezuinige lampen zijn doorgaans wel wat duurder in aanschaf, maar gaan wel veel langer mee. Uiteraard hoef je niet direct alle lampen in één keer te vervangen. Door enkele lampen te vervangen door energiezuinige exemplaren bespaar je namelijk al snel tientallen euro’s per jaar.
 4. Blijf je richten op de toekomst en laat het verleden achter je. De levenslessen die je vroeger hebt geleerd, kun je op een positieve manier gaan gebruiken om geld te besparen. Wanneer je je bijvoorbeeld eens hebt aten verleiden tot het doen van een bepaalde aankoop, en deze is een mislukking gebleken, dan zul je dit in de toekomst niet meer zo snel doen en dus geld in je zak houden.
 5. Kies voor een automatisch afbetalingsplan voor bijvoorbeeld de studielening die je nog moet afbetalen. Vaak zul je dan namelijk kunnen genieten van een geringe tariefverlaging en elke maand een klein bedrag weten te besparen. Voor deze besparing hoef je jezelf zelfs helemaal niet in te spannen.
 6. Houd je aan de gemaakte boodschappenlijst als je naar een winkel gaat. Door vooraf precies te noteren wat je gaat kopen, kun je gemakkelijk geld besparen. Uiteraard mag je dan niet van deze lijst afwijken als je eenmaal aan het winkelen bent. Impulsieve aankopen zijn namelijk vaak de grootste kostenposten.
 7. Meld je aan voor diverse loyaliteitsprogramma’s van winkels waar je regelmatig iets koopt. Een heleboel winkels willen immers graag hun klanten belonen voor het winkelen bij hun bedrijf. Door gebruik te maken van extra voordelen en kortingen tijdens het winkelen bespaar je immers al snel een aardige som geld.
 8. Doe vaker aankopen in een outletwinkel, maar voorkom dat je onnodige artikelen aanschaft. Alleen dan kun je op een voordelige manier noodzakelijke producten kopen en besparen op de oorspronkelijke verkoopprijs. In outletwinkels vind je onder andere huishoudelijke artikelen, schoenen, kleding en sportartikelen. De bodemprijzen mogen echter geen excuus zijn om onnodige aankopen te doen.
 9. Meld je aan voor vrijwilligerswerk en leer nieuwe mensen kennen terwijl je je op een positieve manier inzet voor de maatschappij. Vrijwillerswerk doen is gratis, maar geeft je uiteindelijk wel een heleboel genoegdoening en waardering.
 10. Gebruik de zogenaamde 30-dagen regel en wacht dus steeds 30 dagen voordat je besluit om een belangrijke aankoop te doen, of een andere zwaarwegende financiële beslissing te nemen. Na deze periode zal de drang om iets te kopen doorgaans af zijn gezwakt en zie je vaak zelfs helemaal af van de koop. Zo kun je dus behoorlijk wat geld besparen door eerst goed na te denken of een bepaalde uitgave wel echt de moeite waard is.
 11. Herstel kapotte kledingstukken, in plaats van deze weg te gooien. Een knoop aan een, verder nog prima, blouse zetten kost immers minder dan een nieuw exemplaar aanschaffen. Om kleding te repareren, hoef je overigens geen naaiwonder te zijn. Het enige dat je nodig hebt is een beetje durf en wat creativiteit.
 12. Doe geen grote speelgoedaankopen voor je kinderen. Veel kinderen kunnen zich immers ook prima vermaken met wat goedkoper speelgoed of knutselspulletjes. Vaak gaat het bij kinderen om de tijd die je met hen doorbrengt en niet om de dure dingen die ze van je krijgen.
 13. Onderhandelen met je kredietkaartmaatschappij over rentetarieven of stap over naar een meer voordeligere kaart. Deze onderhandelingen kun je zowel telefonisch als per mail voeren en op die manier vaak een heleboel geld op de kredietkaartkosten besparen.
 14. Verander één of meerdere bankrekeningen om te kunnen profiteren van betere voorwaarden en meer renteopbrengst. Zo kun je elke maand bijvoorbeeld de vergoeding voor het gebruik van een rekening verlagen en tevens op zoek kunnen gaan naar interessante welkomstbonussen bij het openen van een nieuwe rekening, het inleggen van een bepaald bedrag of een aantrekkelijke rente voor nieuwe klanten.
 15. Koop gebruikte videospelletjes die nog voldoende uitdaging bieden om te worden gespeeld. Verder is het zaak geen andere spellen meer aan te schaffen totdat je de oude volledig uit hebt gespeeld. De uitgespeelde spellen kun je vervolgens weer verkopen in speciale winkels voor tweedehands videogames. Met het geld dat je hiermee hebt verdiend kunnen eventueel nieuwe games worden gekocht.
 16. Drink more water, zowel voor een betere gezondheid als voor financieel gewin. Door een groot glas water te drinken voor elke maaltijd zul je eerder een vol gevoel krijgen en minder gaan eten. Dit bespaart niet alleen op de voedingskosten en de kosten van dure frisdranken, maar ook zul je zorgen voor een goed gehydrateerd lichaam.
 17. Koop geen gemaksproducten en junkfood, maar probeer zelf een eenvoudige en gezonde maaltijd te bereiden. Vaak heb je slechts weinig tijd nodig om een dergelijke maaltijd voor te bereiden en bespaar je fors op de kosten voor bijvoorbeeld afhaalmaaltijden of etenswaren die je onderweg koopt.
 18. Stop direct met roken en bespaar de torenhoge tabakskosten. Verder zul je merken dat je ook op zorgkosten gaat besparen omdat je je veel fitter en gezonder gaat voelen nadat je bent gestopt met deze ongezonde verslaving.
 19. Maak zelf cadeautjes, in plaats van deze te kopen in een winkel. Hiermee kun je niet alleen geld besparen, maar ook nog eens met een origineel en persoonlijk geschenk voor de dag komen. Hierbij kun je onder andere denken aan een zelfgebakken taart met daarbij een zelfgemaakt gedicht of tekening.
 20. Bereid meerdere porties van een bepaald gerecht in één keer. Zo bespaar je namelijk op de kosten van de ingrediënten. Kleine, eenpersoons-, verpakkingen zijn immers veel duurder dan de grote gezins- of voordeelverpakkingen in een winkel. De extra bereide maaltijden kun je vervolgens invriezen en bijvoorbeeld gebruiken op de momenten dat je anders een junkfood- of afhaalmaaltijd zou kopen.
 21. Doe de lichten uit in de ruimtes in huis waar niemand aanwezig is. Dit bespaart een heleboel elektriciteitskosten. Telkens wanneer je een kamer verlaat, hoef je hiervoor alleen maar even de verlichting te doven. Doe verder ook geen lampen aan als de ruimte voldoende wordt verlicht door natuurlijk zonlicht en je elektriciteitsrekening zal zienderogen dalen.
 22. Ruil boeken, cd’s en dvd’s die je niet meer gebruikt op het internet of in een bibliotheek. Na het opschonen van je mediacollectie zijn er altijd wel exemplaren die je met een ander kunt ruilen. Ook kun je boeken, cd’s en dvd’s lenen bij een bibliotheek en hoef je zelf nauwelijks kosten te maken.
 23. Installeer een programmeerbaar thermostaat en breng je energierekening naar beneden. Om een dergelijke thermostaat te installeren hoef je overigens geen genie te zijn.Je kunt dan ook vrijwel direct beginnen met besparen van energie als je niet thuis bent, of als het even minder warm kan zijn in huis. Door de temperatuur in huis verstandig in te stellen, zul je niet alleen kunnen genieten van meer comfort, maar zeker ook van een veel lagere energierekening aan het einde van het jaar
 1. Koop kwalitatieve huishoudelijke apparaten met een lange levensduur. Door voor een aankoop het nodige onderzoek te verrichten naar het beste apparaat kun je je niet alleen een heleboel ergernissen, maar zeker ook kosten besparen. Efficiënt werkende apparaten zijn wellicht wat duurder in aanschaf, maar zullen het prijsverschil zeker terugbetalen na verloop van tijd.
 2. Check je mobiele telefoonrekening op diensten die je niet gebruikt en sluit deze direct af. Wanneer je bijvoorbeeld nooit naar het buitenland haat, is een speciale bundel voor over de grens dus overbodig. Verder zal lang niet iedereen die enorme databundel nodig hebben waar veel providers mee adverteren. Dit kan je al snel tientallen euro’s besparen op je telefoonkosten.
 3. Reinig of vervang de luchtfilter van je auto en verbeter zo de verbranding in de motor. Hierdoor zal je auto zuiniger gaan rijden en bespaar je dus op brandstofkosten. Op jet internet zijn diverse video’s te vinden met uitleg over het vervangen van de luchtfilters in een auto. Indien vervanging niet meer mogelijk is, dan loont het overigens ook de moeite om een nieuw exemplaar aan te schaffen voor enkele euro’s.
 4. Stop het gebruik van kredietkaarten door deze niet langer in je portemonnee te bewaren. Zo kun je immers niet meer in de verleiding worden gebracht om impulsaankopen te doen. Kredietkaarten gebruik je alleen in noodsituaties en verder leg je deze op een niet duidelijk zichtbare plaats in huis.
 5. Zet minder vaak vlees op het menu en vervang dit door bijvoorbeeld bonen of peulvruchten. Dat is wel zo gezond en bovendien een stuk voordeliger. Door een paar keer per week geen vlees te eten bespaar je dan ook al behoorlijk wat geld omdat vlees- en vleesproducten alsmaar duurder worden.
 6. Stel je maaltijden samen aan de hand van aanbiedingen en kook niet langer zonder op de prijzen te letten. Foor ingrediënten te kiezen die in de aanbieding zijn, kun je immers ook een gezonde en lekkere maaltijd op tafel zetten. Het enige verschil is de prijs die fors lager zal liggen dan van een doorsnee maaltijd.
 7. Vergelijk prijzen, en kies wellicht voor een goedkopere winkel, bij het doen van je dagelijkse boodschappen. Door altijd bij dezelfde winkel inkopen te doen, zonder op de prijzen van concurrenten te letten, doe je jezelf en je portemonnee zeker te kort. Beter maak je er een sport van om het meest voordelige product te vinden en zoveel mogelijk geld te besparen.
 8. Maak zoveel mogelijk dingen zelf en ben stukken voordeliger uit dan wanneer je alles kant-en-klaar in huis haalt. Vaak zijn zelfbereide gerechten ook nog eens gezonder en lekkerder dan vergelijkbare producten uit de winkel. Door na te gaan wat je allemaal zelf kunt bereiden, kun je je spaarvarkentje ook aardig spekken.
 9. Voorkom stressaankopen en koop dus geen dingen die je eigenlijk niet nodig hebt. Na verloop van tijd zullen dit soort aankopen je namelijk niet beter laten voelen en een aanslag blijken te zijn op je financiën. Om je stress te verminderen kun je wellicht beter een frisse neus gaan halen in de vrije natuur, dat is erg ontspannend en vooral helemaal gratis.
 10. Deel je dromen met je dierbaren. Veel mensen zien echter niet direct een verband tussen het delen van je dromen en geld besparen, maar toch is er wel een link te vinden. Door namelijk tijd door te brengen met mensen van wie je houdt, kun je meestal eenvoudiger deze plannen waarmaken, bijvoorbeeld door samen een groter doel in het vooruitzicht te stellen. Ook elkaar aanmoedigen en financieel advies te geven, zal ervoor zorgen dat dromen eerder uit kunnen komen.
 11. Check je apparaten op achterstallig onderhoud en zorg ervoor dat ook alle exemplaren schoon zijn, zelfs tot in de kleinste openingen. Hoe minder stof er in deze apparaten zit, hoe minder snel er verstoppingen of oververhitting ontstaat en hoe efficiënter de werking zal zijn. Goed werkende apparaten zullen bovendien een forse besparing betekenen op de energierekening en de levensduur aanzienlijk verlengen.
 12. Zeg ongebruikte lidmaatschappen op en bespaar zo bijvoorbeeld op de betaling van de contributiekosten van een sportvereniging, bibliotheek of tijdschrift. Wanneer je van een bepaald lidmaatschap niet, of nauwelijks, gebruikmaakt, kun je dit beter (tijdelijk) opzeggen en het bespaarde geld voor andere doelen besteden. Bovendien kun je later een lidmaatschap opnieuw aanvragen als dat weer nodig mocht zijn.
 13. Koop veel gebruikte producten in grootverpakkingen, zoals diervoeding, wc-papier, vuilniszakken, wasmiddel en luiers. Deze producten, bij voorkeur van een huismerk, zullen namelijk niet bederven, maar wel geld kunnen besparen omdat grote verpakkingen nu eenmaal vaak voordeliger aan worden geboden.
 14. Koop gebruikte producten als dat kan en bespaar een heleboel op de aanschafkosten van grote apparaten of kleding. Even rondsnuffelen in een tweedehandswinkel kan je dan ook zomaar behoorlijk wat geld besparen. Voor slechts enkele euro’s heb je in dit soort winkels vaak ook kleding van grote topmerken. Je kunt er zelfs een sport van maken om zo voordelig mogelijk dit soort aankopen te doen.
 15. Was je handen regelmatig en voorkom op deze manier dat je ziektekiemen bij je gaat dragen. Door virussen en bacteriën geen kans te geven, bespaar je dan ook op een heleboel medische kosten en kun je langer productief bezig blijven omdat je je niet ziek hoeft te melden voor school of werk.
 16. Maak zelf schoonmaakproducten in plaats van deze te kopen. Hierbij kun je denken aan wasmiddel, zeep of schrub. Je zult versteld staan als je het internet afstruint voor recepten over het aantal dat er te vinden is. Met een investering van een paar minuten tijd kun je dan ook al behoorlijk wat geld besparen door allerlei reguliere schoonmaakmiddelen te vervangen door deze zelfgemaakte producten.
 17. Verwijder je kredietkaartnummer uit al je internetaccounts en voorkom op die manier dat je te gemakkelijk online geld uitgeeft. Zodra deze informatie immers voor handen is, zul je eerder geneigd zijn om een impulsaankoop te doen, dan wanneer je alle gegevens eerst handmatig in moet voeren.
 18. Doe een klusje cadeau in plaats van een tastbaar geschenk te kopen. Aan kersverse ouders kun je bijvoorbeeld een avondje oppassen geven, terwijl je een dierenvriend een vakantieplekje voor zijn huisdier cadeau kun doen. Dit soort geschenken worden in de regel erg positief ontvangen en zijn daarnaast bijzonder origineel en persoonlijk.
 19. Doe aankopen voor de feestdagen nadat deze achter de rug zijn omdat deze producten dan in de uitverkoop worden gebracht. Zo kun je bijvoorbeeld nieuwe kerstdecoraties, kaarten, inpakpapier en nog heel veel meer tegen een sterk gereduceerde prijs aanschaffen voor het komende jaar. Maar ook voor andere feestdagen kun je kort nadat deze zijn verstreken met korting inkopen. Hierbij kun je onder andere denken aan Moederdag, Valentijnsdag, Pasen en Halloween.
 20. Rijd via een andere route naar je school of werk. Dit is zeker aan te raden als je regelmatig ergens stopt, om bijvoorbeeld wat lekkers te kopen. Door een andere route te kiezen, zul je minder snel in de verleiding komen en dus tijd en geld besparen.
 21. Bespaar geld door je gezonde verstand te gebruiken. Dit is mogelijk door na te gaan of je bepaalde zaken ook echt nodig hebt in je leven. Je zult merken dat er een heleboel dingen zijn die je niet gebruikt, of waar je best zonder kan. Door deze weg te doen, ontdoe je je niet alleen van overbodige rommel op, maar zal tevens je woning er verzorgder uit gaan zien en je een goed gevoel bezorgen.
 22. Probeer alternatieve merken van producten die je regelmatig koopt. Zo zijn bijvoorbeeld producten van een huismerk eveneens van een goede kwaliteit, maar stukken goedkoper dan een vergelijkbaar A-merk. Je bespaart zo echter wel de nodige euro’s terwijl de kwaliteit er niet, of nauwelijks, onder hoeft te lijden. Je huishoudpotje zal er dan ook zeker wel bij varen.
 23. Check je volledige garderobe om je drang om nieuwe kleren te kopen te temperen. Door ook de kleding te bekijken die helemaal achter in je kast verborgen ligt, zul je wellicht merken dat je eigenlijk helemaal geen nieuwe dingen nodig hebt. Om er weer eens anders bij te lopen hoef je nu immers niets nieuws te gaan kopen en bespaar je weer het nodige kleedgeld.
 24. Bereid de meeste maaltijden zelf, in plaats van deze buitenshuis te kopen. Dit is niet alleen veel lekkerder en gezonder, maar zeker ook veel voordeliger. Je kunt zelfs een aantal maaltijden op voorhand bereiden als alternatief voor fastfood- en afhaalmaaltijden.
 25. Stap over naar een tijdelijke levensverzekering omdat een dergelijke verzekering geen investering is, maar je als verzekeringsnemer wel heel je leven vastzit aan een zekere betalingsverplichting. De kosten die je zo bespaart, kun je gebruiken om eventuele schulden te vereffenen en wellicht zelfs wat eigen vermogen op te bouwen. Vaak ben je overigens beter af met een goedkopere levensverzekering waarbij je eerder een uitbetaling kunt aanvragen:
 26. Kies voor een betrouwbare, zuinige auto en bespaar duizenden euro’s wanneer je lange afstanden rijdt. Onderzoek dus hoeveel je auto per kilometer kost en kies eventueel voor een ander exemplaar als je hiermee geld kunt besparen. Bovendien kan het aanleren van een zuinige rijstijl je ook behoorlijk wat geld besparen op de langere termijn.
 27. Leer de 10-secondenregel aan en gebruik deze steeds als je een product in je winkelwagen wil leggen. Door elke keer 10 seconden hiermee te wachten en je af te vragen of je het product ook echt nodig hebt, kun je impulsaankopen, en dus kosten, terugdringen. Indien je geen goede reden kunt bedenken om iets te kopen, zet het dan direct terug in het schap.
 28. Verhuur ruimtes die je niet gebruikt in huis, zoals een extra slaapkamer. Zeker wanneer je in een populaire- of toeristische regio woont dan zullen er zeker gegadigden op komen dagen. Uiteraard moet je, om zo wat extra geld te verdienen, wel eerst zeker weten dat je jezelf en je gezin niet in de problemen, of zelfs in gevaar, brengt.
 29. Maak een schuld zichtbaar door bijvoorbeeld een voortgangsbalk ervoor te maken. Wanneer je immers visualiseert hoeveel geld je nog terug moet betalen, zul je sneller geremd worden om nieuwe aankopen te doen of schulden te maken. Bovendien weet je op deze manier ook beter wanneer de volledige schuld zal zijn afgelost.
 30. Zeg abonnementen op tijdschriften op als je deze niet meer leest. Ook kun je tijdschriften vaak lenen bij een bibliotheek, of van familie of vrienden, en dus op abonnementsgeld besparen.
 31. Eet elke dag een gezond en voedzaam ontbijt. Hierdoor krijg je voldoende energie om de dag productief te beginnen en zul je minder snel gaan snacken of een gigantische lunch kiezen. Een stevig ontbijt hoeft bovendien niet duur te zijn of veel tijd te kosten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een schaaltje havermout met verse vruchten dat in een oogwenk is gemaakt.
 32. Regel onderlinge kinderopvang met wat familie, vrienden of buren. Veel ouders met jonge kinderen zijn bereid immers om te babysitten op momenten dat zij vrij zijn, en jij moet werken of een avondje uitgaat met je partner. Wanneer jij dan als oppas fungeert op dagen dat je vrij bent, dan dit jullie veel geld kunnen besparen.
 33. Ben niet bang om restjes voedsel te bewaren, en te gebruiken. Restjes gebruiken, is namelijk een ultieme manier om kosten te drukken en verspilling van voedsel tegen te gaan. Bovendien kun je van restjes lekkere en verrassende gerechten op tafel zetten.
 34. Neem je eigen lunch mee naar school of het werk, in plaats van eten te kopen onderweg of in de kantine. Je bespaart zo een heleboel geld en kunt je creativiteit de vrije loop laten om een heerlijke lunch samen te stellen voor jezelf.
 35. Regel je betalingen via online bankieren en houd niet alleen de vinger aan de pols als het gaat om je financiën, maar bespaar tevens op de kosten voor bijvoorbeeld een acceptgirokaart die moet worden toegestuurd. Sommige bedrijven geven je zelfs korting als je de rekening digitaal betaalt, in plaats van eerst een papieren rekening te ontvangen.
 36. Leer hoe je je met een minimale garderobe kunt kleden. Dit doe je door kleding te kiezen die goed onderling gecombineerd kan worden en die langere tijd in de mode zal blijven. Zo kun je met aanzienlijk minder kleding, en dus kleedgeld, uit de voeten. Vaak betekent dit dat je kledingkast gevuld is met een beperkt aantal kledingstukken dat allemaal met elkaar matchen en dus eindeloos kunnen combineren.
 37. Laat je dierbaren je helpen, en eventueel aanmoedigen, als je het even niet meer ziet zitten. Door samen je plannen door te spreken, kun je nieuwe inzichten krijgen en uitgaven verder terug te dringen.
 38. Ga zelf op zoek naar oplossingen om alledaagse problemen door bijvoorbeeld online op zoek te gaan naar mogelijkheden om zaken zelf te repareren, Bovendien leer je op die manier ook nog een aantal nieuwe vaardigheden en dat is mooi meegenomen.
 39. Investeer in de aanschaf van een diepvriezer en gebruik deze om aanbiedingen in op te slaan, zelfbereide maaltijden te bewaren en restjes in te vriezen. Een dergelijke investering zal je dus, in de loop van de tijd, geld besparen.
 40. Ga op zoek naar een goedkopere woonplaats omdat niet overal de kosten voor het levensonderhoud gelijk zullen zijn, Ook de kosten om culturele bezienswaardigheden te bezoeken kunnen sterk uiteenlopen. Je moet dus een goed evenwicht vinden tussen de besparing op de kosten voor het levensonderhoud en die voor culturele activiteiten in de plaats waar je wilt wonen. Verhuizen kan soms de moeite waard zijn, maar dat is voor sommige mensen wel een erg groot offer om te brengen.
 41. Bezoek gratis evenementen en plaatsen in je directe omgeving, zoals parken, sportvelden, speeltuinen, bossen en/of stranden. Op deze plaatsen kun je je kosteloos vaak urenlang vermaken. Soms zul je alleen je fantasie een beetje moeten gebruiken.
 42. Houd de banden van je auto op de juiste druk en bespaar op brandstofkosten. Wanneer de banden immers voldoende hard zijn dan zal je wagen zuiniger rijden en hoef je minder vaak langs het tankstation. Het regelmatig controleren van je banden en deze tijdig bijvullen zal je portemonnee zeker ten goede komen.
 43. Leg een eigen (groente)tuin aan en creëer zowel een goedkope hobby als een eigen bron van verse groente, kruiden en/of fruit. Dit is niet alleen leuk, maar vooral ook lekker, gezond en goedkoop.
 44. Bestudeer de agenda van je woonplaats of gemeente om gratis evenementen op te sporen. Door deze evenementen in je eigen agenda te zetten, weet je altijd wel een leuke gratis uitstap te verzinnen. Verder kun je door informatie over je woonplaats in de gaten te houden nog meer geld besparen, bijvoorbeeld door deel te nemen aan gratis workshops, lezingen en cursussen.
 45. Reis met het openbaar vervoer naar je werk of school als dat mogelijk is. Door zo te reizen, in plaats van met je eigen auto, bespaar je vaak aanzienlijk op brandstof-, verzekerings-, parkeer- en onderhoudskosten.
 46. Knip je eigen haar, en dat van je partner en kinderen, en creëer een simpel kapsel. Na verloop van tijd, en met de hulp van instructievideo’s op het internet, zal het oefenen erg fraaie kapsels op kunnen leveren.
 47. Ga carpoolen met bijvoorbeeld een collega die in de buurt woont. Zo kunnen jullie allebei op vervoerskosten besparen. Soms is het zelfs mogelijk om samen met je partner een auto te delen, omdat je dicht bij elkaar werkzaam bent. Je bespaart dan niet alleen brandstofkosten, maar ook kosten die te maken hebben met de slijtage van jullie voertuigen.
 48. Ga gebruikmaken van een zogenaamde slowcooker om je avondmaaltijd te bereiden. Door op deze manier te koken zul je de kosten per maaltijd aanzienlijk naar beneden kunnen brengen. Zeker als het een maaltijd betreft voor een heel gezin. Bovendien kun je de benodigde ingrediënten al in die bij elkaar voegen voordat je naar je werk vertrekt en het geheel gedurende de dag laten garen zodat het diner klaar is als je ‘s avonds thuiskomt. Verder is een slowcooker uitermate geschikt om te gebruiken om restjes op te maken.
 49. Voer regelmatig fundamenteel onderhoud uit aan je woning en auto en wacht niet tot er iets kapot is gegaan. Dut relatief kleine onderhoud zal je niet veel tijd kosten, maar wel veel geld kunnen besparen. Het goed onderhouden van je woning zal er tevens voor zorgen dat de staat ervan op peil blijft en de waarde behouden blijft, of zelfs verbetert.
 50. Maak zelf voedselpakketjes voor onderweg en neem daarbij rustig de tijd om deze samen te stellen. Zo hoef je je reis niet onnodige te onderbreken om eten te kopen, maar ook bespaar je op de kosten voor dit gemaksvoedsel. Het zelfbereide voedsel is niet alleen veel voordeliger, maar doorgaans ook lekkerder en gezonder.
 51. Sluit meerdere leningen over tot één voordelig krediet op het moment dat de rente laag is. Je kunt hierbij onder andere denken aan een persoonlijke- of een studielening. Oversluiten van leningen kan in een aantal gevallen namelijk behoorlijk wat geld besparen en maandelijks bovendien wat meer financiële speelruimte creëren.
 52. Koop een gebruikte auto, in plaats van een nieuw exemplaar, omdat juist in de eerste jaren er een forse waardedaling van het voertuig zal plaatsvinden. Bovendien kun je, door een gebruikte auto te kopen, nog meer letten op de onderhouds- en verbruikskosten. Hierbij moet je natuurlijk wel letten op de staat waarin de tweedehandse wagen verkeerd.
 53. Maak gebruik van diverse diensten binnen een bibliotheek, en ga er dus niet alleen naartoe om een boek te lenen, maar volg er een cursus, een lezing of een workshop. Verder kun je er vaak gebruikmaken van het internet of gratis kranten en tijdschriften lezen.
 54. Gebruik een eenvoudig scheermes om je te scheren of te ontharen. Er zij uiteraard ook dure elektrische exemplaren die waarschijnlijk na verloop van tijd zullen stoppen met werken, en voor veel geld vervangen moeten worden. Met eenvoudige wegwerpmesjes kun je je eveneens prima scheren of ontharen en tevens een heleboel geld besparen op de lange termijn.
 55. Durf je leven te veranderen en geef het een nieuwe positieve(re) wending. Hierbij kun je je laten inspireren door mensen in je directe omgeving, zoals je partner of je kinderen. Uiteraard kun je ook je leven om willen gooien omdat je zelf bepaalde wensen of verlangens wilt realiseren, zoals een vervroegd pensioen. Door voortsdurend aan dit doel te worden herinnerd, zul je gemotiveerd blijven om ervoor te strijden. Dromen verwezenlijken hoeft overigens weinig, of zelfs helemaal geen, geld te kosten.
 56. Informeer naar meer gunstige mogelijkheden binnen je baan of bedrijf. Vaak is er namelijk veel meer mogelijk dan je op het eerste gezicht zou denken. Soms kun je bijvoorbeeld in aanmerking komen voor bepaalde extra’s, zoals entreekaarten voor evenementen die naar je bedrijf zijn gestuurd of een gunstiger pensioenfonds dat het geld dat je opzij wilt leggen beter weet te beleggen. Zo kun je niet alleen een heleboel kosten besparen, maar ook voor meer stabiliteit en zekerheid zorgen voor later.
 57. Doe meer aan lichaamsbeweging, bijvoorbeeld door meer te wandelen of te fietsen, en werk gratis aan een betere conditie en gezondheid. Door elke dag een bepaalde tijd te reserveren voor beweging zal er niet alleen voor zorgen dat je je fitter en gezonder voelt, maar ook dat je spaarvarken weer meer kan worden gevoed.
 58. Organiseer goedkope activiteiten voor een uitje met familie of vrienden. Zo kun je bijvoorbeeld voorstellen om samen te gaan voetballen in een park, in plaats van een dure golfbaan af te huren. Het geld dat je op die manier weet te besparen, kun je wellicht gebruiken om een heerlijke picknick samen te stellen voor het gezelschap.
 59. Houd je aan de maximum snelheid op de weg, en rijd dus niet te snel. Niet alleen is te snel rijden inefficiënt als het gaat om het verbruik van brandstof, maar ook kun je een bekeuring krijgen voor de te hoge snelheid en uite4indelijk zelfs te maken krijgen met hogere verzekeringspremies, als je bijvoorbeeld betrokken bent geraakt bij een verkeersongeval. Het is dan ook een stuk rendabeler om de aangegeven snelheid te rijden en bespaar zowel op brandstofkosten als op boetes.
 60. Ga meer lezen omdat dit één van de goedkoopste hobby’s is. Je kunt immers je leesvoer lenen bij een bibliotheek. Bovendien hoef je, om gezellig te kunnen lezen, je huis verder niet te verlaten en eventuele vervoerskosten te maken om je te amuseren. Toch zul je, door te lezen, steeds weer nieuwe dingen leren, je leesvaardigheid verbeteren en in gedachten heel de wereld over kunnen reizen.
 61. Koop een kleinere woning en betaal niet langer voor de ruimte die je eigenlijk toch niet vaak gebruikt. De meeste mensen verblijven namelijk vaak in dezelfde kamer in huis en zien overige ruimtes slechts zo nu en dan. Toch moeten ook deze ruimtes betaald worden. De aankoop van een kleiner huis kan je dan ook behoorlijk wat geld besparen.
 62. Probeer altijd onder bijzondere kosten ui te komen. Hierbij kun je bijvoorbeeld den ken aan de aanmeldings- of inschrijfkosten die vaak in rekening worden gebracht voor een heleboel diensten. Sommige bedrijven zullen deze kosten niet in rekening brengen als je een goede reden hebt om deze niet te willen betalen. Je kunt bijvoorbeeld al jaren klant zijn bij een bepaald bedrijf en bij een overstap naar een nieuwe dienst eigenlijk aansluitkosten moeten gaan betalen.
 63. Geef niet te veel geld uit aan dure producten voor lichamelijke hygiëne. In de regel werken immers ook de tandpasta’s en deodorants van een, veel goedkoper, huismerk even goed als de veel duurdere producten van een topmerk. Door je elke dag goed te verzorgen, heb je dan ook voldoende aan de goedkopere varianten en kun je de exclusieve merken met een gerust hart in het winkelschap laten staan.
 64. Maak zoveel mogelijk gebruik van kortingen en aanbiedingen als je boodschappen gaat doen. Uiteraard werkt dit systeem alleen als je je niet laat verleiden tot het doen van impulsaankopen of de aankoop van producten die je eigenlijk niet nodig hebt.
 65. Isoleer je woning tegen tocht en houd je huis koel in de zomer, en juist warm in de winterperiode. Uiteraard moet je er dan wel voor zorgen dat je woning regelmatig goed wordt gelucht om je gezondheid niet in gevaar te brengen.
 66. Brouw je eigen bier en/of maak je eigen wijn. Liefhebbers van deze dranken kunnen zo behoorlijk wat geld besparen en er op de koop toe een leuke hobby aan overhouden. Als beloning voor het werk dat, in het bereiden van het bier en de wijn gaat zitten, zul je uiteindelijk van een heerlijk, maar zeker ook voordelig glas kunnen genieten.
 67. Neem altijd een notitieblokje mee om goede ideeën direct te noteren. Hierdoor voorkom je dat je interessante dingen vergeet en eventuele kostenbesparingen misloopt.
 68. Zorg dat alle elektrische apparaten zijn beveiligd tegen overspanning. Zeker als je meerdere elektrische apparaten in huis hebt staan is dit een ware aanrader. Een enorme stroomstoot kan deze elektronica immers forse schade toebrengen en zo voor onnodige kosten zorgen. Met behulp van een eenvoudige overspanningsbeveiliging kun je dit voorkomen en je apparatuur goed beschermen. Bovendien kun je, om nog meer geld te besparen, ongebruikte apparaten volledig afsluiten van het elektriciteitsnet en zogenaamd fantoomverbruik tegengaan.
 69. Nodig vrienden bij je thuis uit, in plaats van samen uit te gaan. Zo bespaar je immers fors op je maandelijks te besteden budget want eten en drinken buiten de deur is erg duur. Bovendien kun, door wat lekkers in huis te halen, ook prima samen genieten en plezier maken.
 70. Bezuinig op je vakantiebudget en kies, in plaats van een enorme, extravagante vakantie, voor een eenvoudige autovakantie waarbij je slechts de meest belangrijke bezienswaardigheden gaat bezoeken. Zo kun je vaak langer vakantie vieren voor hetzelfde geld en doorgaans erg mooie herinneringen eraan overhouden.
 71. Annuleer het abonnement op kabel- of satellietkanalen waar niet meer naar kijkt. Je betaalt bijvoorbeeld niet langer voor een premiumpakket dat je eigenlijk niet gebruikt. Wanneer je een bepaalde film of serie wilt zien, is het immers vaak veel voordeliger om deze te huren en het geld dat je verder bespaart voor andere doelen te gebruiken.
 72. Ruim kasten op en haal er alles uit dat niet meer wordt gebruikt. De nog bruikbare spullen kun je vervolgens verkopen op een verkoopwebsite of via een tuin- of garageverkoop. De onverkochte spullen kun je daarna aan een goed doel schenken. Niet alleen je kast, maar ook je hoofd, zal zo zeker een opgeruimde indruk maken.
 73. Sluit apparaten in huis aan op een zogenaamde slimme stekkerdoos. Dit is een stekkerdoos die beschikt over een stroomonderbreker die alle aangesloten apparaten in één keer volledig uitschakelt. Op die manier voorkom je dat er fantoonenergie wordt gebruikt en je onnodige energiekosten moet gaan betalen. Een dergelijke slimme stekkerdoos kun je bijvoorbeeld aansluiten op je computer, televisie en allerlei andere veelgebruikte elektrische apparaten die je vaak vergeet volledig uit te schakelen aan het einde van de dag.
 74. Word niet boos als je een fout maakt. Beter ga je in dat geval na waar het mis is gelopen en wat je ervan kunt leren. Door van je fouten te leren, kun je in een heleboel gevallen later geld besparen omdat je bepaalde zaken dan immers weet te voorkomen.
 75. Geef nooit op wanneer het financieel even niet meezit. Je kunt dan bijvoorbeeld moed putten uit een persoonlijk financieel dagboek dat je hebt bijgehouden. Hierin kun je zien dat het ook goed kan gaan en wellicht een manier ontdekken die je kan helpen je huidige financiën weer op de rit te krijgen. Maar ook kun je, onder andere op het internet, op zoek gaan naar manieren om financieel weer gezond te worden.
 76. Vermijd het winkelcentrum indien mogelijk, en ga er dus niet naartoe om enkel mensen te kijken. In een winkelcentrum wordt je immers al snel verleid tot het doen van impulsaankopen. Alleen als je werkelijk iets nodig hebt, ga je erheen om die betreffende aankoop te doen.
 77. Ontwerp je eigen aflossingsplan voor schulden en bepaal in welke volgorde je bepaalde stappen gaat zetten. E weet dan precies waar je je aan moet houden en wanneer je weer wat meer financiële speelruimte kunt verwachten.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20