Geld lenen voor een dure reis of vakantie?

De meeste mensen hebben wel één, of zelfs meerdere, droomreizen die ze graag zouden willen maken, maar helaas heeft niet iedereen een appeltje voor de dorst waar een dergelijke vakantie mee bekostigd kan worden. Niet iedereen heeft bijvoorbeeld kunnen besparen vanwege te lage inkomsten en/of te hoge lasten om met enige regelmaat een bepaald bedrag te kunnen sparen.

Direct je koffers kunnen pakken

Wanneer je dan toch je droom wilt verwezenlijken, dan kun je in een heleboel gevallen ook geld gaan lenen. Je kunt bijvoorbeeld besluiten om een vakantielening aan te gaan. Dankzij een deze speciale persoonlijke lening zal het voor een aanzienlijk grotere groep mensen mogelijk worden om de reis toch te maken terwijl er eigenlijk (nog) niet voldoende budget beschikbaar is. Maar wanneer je niet voldoende geld hebt, is het dan wel verstandig om met een vakantielening geld lenen om op reis te gaan. Voor een bepaalde tijd zul je je daarmee namelijk verbinden aan de betalingsverplichtingen die aan deze speciale persoonlijke lening zijn gekoppeld.

Door geld te lenen om op reis te gaan, zal ervoor zorgen dat vrijwel iedereen in staat zal worden gesteld om de dagelijkse drukte enige tijd te ontlopen. Je hoeft je dan geen zorgen meer te maken over voldoende budget, en uiteraard het op korte termijn vergaren ervan. Voor een heleboel mensen zal snel geld bijeen sparen voor een dure reis immers behoorlijk lastig blijken te zijn. Om een dure reis te kunnen maken, zul je nu eenmaal rekening moeten houden met het feit dat een dergelijke vakantie flink wat kosten met zich mee zal brengen. Die op het moment dat je die ene welverdiende vakantie nu al eeuwen op zich lijkt te laten wachten, kan een gunstige vakantielening wellicht een goede oplossing zijn.

Geld lenen voor een dure vakantie? Of toch beter niet?

Een lening afsluiten om van een dure vakantie te genieten, zal doorgaans alleen aan worden geraden p[ het moment dat je niet elk jaar er tussenuit kunt gaan om lekker even bij te komen van het harde werken. Indien je namelijk elk jaar opnieuw een dure vakantie gaat financieren met behulp van heleend geld, dan zul je vrijwel constant aan het terug betalen zijn van openstaande schulden. Er lijkt dan nooit een einde aan je schulden te komen op die manier. Om een dergelijke situatie te vermijden, kun je een lening het beste beschouwen als een middel om een investering te bekostigen en investeren doe je over het algemeen nu eenmaal niet op jaarlijkse basis. Er is immers ook vrijwel niemand die elk jaar een huis gaat bouwen of verbouwen en ook zullen de meeste mensen niet ieder haar een nieuwe auto aanschaffen met geleend geld.

Je dient je dan ook altijd eerst af te vragen of de tijd wel rijp is om een vakantielening af te gaan sluiten. Een droomreis maken, of een reis voor één keer van allerlei luxe aspecten voorzien, zal dan vaak beteken dat een dergelijke kostbare reis in de regel niet jaarlijks kunt maken, maar deze eerder dient te zien als een investering in je eigen geluk waar je geld voor leent. Een droomreis maken is namelijk iets dat je je heel je leven zult blijven herinneren en koesteren. Om die reden zul je er doorgaans weinig moeite mee hebben om er een lening voor aan te gaan en samen met een bepaalde lening terug te betalen.

Is geld lenen voor een dure reis wel verantwoord?

Indien je echter over een veel kleiner budget beschikt dan de gemiddelde inwoner van ons land, of op het moment dat je je spaarrekening al hebt moeten gebruiken om één of meerdere onvoorziene kosten mee op te kunnen vangen, dan is het absoluut aan te bevelen om altijd eerst goed uit te rekenen of het wel verantwoord is om nu een aanzienlijk geldbedrag voor een dure reis te gaan lenen, en dus ook extra kosten te maken om deze schuld weer probleemloos af te lossen. Op het ogenblik dat je bang bent dat je financiële begrenzingen een paar jaar aan zullen slepen, dan leen je bij voorkeur eerder geld voor een nuttiger doel, in plaats van voor een dure reis. Eveneens zou je in dit geval na kunnen haan op welke manier je kunt besparen op de betreffende vakantie, bijvoorbeeld door op zoek te gaan naar een last-minute boeking of door voor een interessante aanbieding te kiezen.

Geld lenen voor een dure reis vereist alle aandacht

Een vakantielening zal door het gros van de kredietverstrekkers doorgaans aan worden geprezen als de meest ideale manier van held lenen waar je mee op reis kunt gaan. Bovendien zullen een heleboel kredietverstrekkers een dergelijk lening op hebben genomen in hun assortiment. Op zich hoeft dit enorme aanbod aan vakantieleningen geen probleem te zijn, maar dan is het wel zaak dat je voortdurend precies weet waar je mee bezig bent en je aandacht er volledig bij blijft houden.

Ook doe je er altijd verstandig aan om goed te beseffen welke leningen je gebruikt bij het maken van een degelijke vergelijking. Je kunt dus prima eerst de mogelijkheden bij je eigen, en dus vertrouwde bank, informatie in gaan winnen over de mogelijkheden om je dure reis te kunnen bekostigen tegen zo min mogelijk kosten, maar daarnaast ook andere kredietverstrekkers en hun leenproducten niet uit het oog te verliezen. Doe je dat namelijk wel, dan is de kans groot dat je de meest gunstige deal misloopt en dus te veel gaat betalen voor je droomreis. Het geld dat je weet te besparen op een lening kun je vast en zeker goed gebruiken als je op reis bent, of gewoon om je beschikvare budget te ontzien.

Vakantielening is een speciale persoonlijke lening

Een vakantielening is eigenlijk een term die gegeven is aan een reguliere persoonlijke lening (ook wel een lening op afbetaling genoemd). Om die reden hoeft een vakantielening dan ook niet automatisch goedkoper uit te vallen dan een reguliere persoonlijke lening. Een persoonlijke lening, die voor alle doelen aan kan worden gegaan, kan dus ook prima aan worden gegaan om een dure reis mee te financieren. Je hoeft immers geen enkele verantwoording af te leggen aan de kredietverstrekker over het leendoen waar je het geleende geld aan wilt besteden. Bij bepaalde kredietverstrekkers kan een vakantielening dus ook meer geld gaan kosten dan een reguliere persoonlijke lening.

Zowel bij een reguliere persoonlijke lening als bij een speciale vakantielening zul je eenmalig de overeengekomen leensom in handen krijgen en vervolgens met de aflossing gaan beginnen. Over de openstaande schuld zal in beide gevallen doorgaans een vaste rente worden berekend die je vooraf met de kredietverstrekker af hebt gesproken. Op die manier dien je de afgesloten lening, binnen de vastgestelde looptijd en tegen de gestelde voorwaarden, samen met de rente af te lossen. De aflossing zal in de regel plaatsvinden in maandelijkse terugbetalingstermijnen die op zijn gebouwd uit een aflossings- en een rentedeel. Vanwege het feit dat er een vaste rente gehanteerd wordt, zal rentepercentage gedurende de gehele looptijd niet kunnen veranderen en zul je van tevoren precies weten waar je aan toe bent als je een van deze lening af wilt sluiten.

Vakantieleningen vergelijken, kan geld besparen

Op het moment dat je besloten hebt om geld te gaan lenen voor het maken van een dure reis, en je bovendien een aantal betrouwbare kredietverstrekkers hebt gevonden, dan kun je overgaan tot het aanvragen van (online) offertes en/of het uitvoeren van leensimulaties. Bij het maken van een goede vergelijking is het echter zaak om niet alleen je aandacht te richten op de speciale vakantieleningen, maar eveneens persoonlijke leningen hierin mee te nemen. Op die manier kun je geld toch lenen om een dure reis, terwijl je er niet te veel leenkosten aan over zult houden. Het aangaan van een vakantielening tekent namelijk niet dat je voordeliger geld zult lenen. In bepaalde gevallen kan immers het afsluiten van een reguliere persoonlijke lening je dan ook een heleboel euro’s besparen. Wanneer je een reguliere persoonlijke lening afsluit, dan is het bovendien niet nodig om verantwoording af te leggen aan de kredietverstrekker met betrekking tot het uiteindelijke doel van de leensom.

Verschillende leensommen vergelijken voor de meest gunstige lening

Tijdens het maken van online simulaties en/of het aanvragen van offertes kun je de leenbedragen telkens aanpassen om op die manier te kijken in welke mate het JKP (Jaarlijks kostenpercentage) mee zal veranderen. Op het ogenblik dat je bijvoorbeeld een leensom van 4500 euro aan te vragen, dan doe je er eveneens goed aan om na te gaan of je niet voordeliger uit zult zijn met een lening die net wat hoger ligt. Wellicht als je 5000 euro gaat lenen, dan kan het soms een daling inhouden van het JKP met als gevolg dat je uiteindelijk aanzienlijk minder leenkosten voorgeschoteld zult krijgen door de kredietverstrekker.

Uiteraard moet je je altijd wel beseffen dat elke euro die je meer leent ook extra leenkosten met zich mee kan brengen. Blindelings ervan uit gaan van het feit dat een hogere lening ook automatisch meer voordeel op zal leveren, is dan ook zeker af te raden. Gelukkig bieden steeds meer kredietverstrekkers hun klanten de mogelijkheid om online leensimulaties uit te voeren en zo te beoordelen met elke leensom en looptijd je het meeste voordeel binnen weet te halen.

Conclusie

Een dure reis gaan maken, is voor de meeste mensen wellicht de grootste droom die zij hebben, maar dat neemt niet weg dat je als een kip zonder kop de eerste de beste lening hiervoor aan moet gaan. Je wilt immers niet onnodig lang of veel betalen voor een reis die je alleen nog als foto’s meer kunt koesteren. Om te voorkomen dat er te veel euro’s uit je zak worden geklopt, door de aanbieder van een vakantie- of persoonlijke lening, dien je dan ook precies te weten wat de gevolgen zullen zijn van het ondertekenen van het leencontract.

Je dient dus niet alleen de rente en de looptijd van een lening goed onder de loep te nemen, maar zeker ook de algemene leenvoorwaarden te bestuderen en zelfs de kleine lettertjes van de leenovereenkomst niet klakkeloos naast je neer te leggen. De kosten waar een lening mee gepaard kan gaan, zullen namelijk door diverse factoren worden bepaald en beïnvloed. Hoe meer van deze aspecten je mee weet te nemen in de vergelijking, hoe beter je de meest gunstige leenvorm voor de financiering van je dure reis je kunt vinden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20