In Tarragona is een flat verkocht voor 40 bitcoin

In de Catalaanse stad Tarragona is aan de Avenida de Roma (foto)een appartement verkocht voor 40 bitcoin. Dat de digitale munt nog steeds niet is gereglementeerd zorgt bij de verkoop voor een reeks problemen. Het notariaat dat de akte moet verlijden benadrukt dat de waarde van het huis in ‘legaal’ geld moet worden vermeld. Ook zullen de kosten van de akte en registratierechten van het eigendom gewoon in euro worden berekend.

De prijs van 40 bitcoin mag dan al op het eerste zicht een koopje lijken, in werkelijkheid werd voor de flat meer dan een half miljoen euro neergeteld. Verondersteld wordt dat de koper iemand is die al langere tijd over bitcoin beschikte en er een habbekrats voor heeft betaald. Een jaar geleden noteerde de cryptomunt aan zo’n 750 euro. Vandaag is dat 17 keer die prijs.

De verkoop werd gerealiseerd door Mr. Piso, een makelaardij met hoofdzetel in Barcelona, die zich in de markt wil positioneren door op nieuwe technologieën in te zetten. Volgens een woordvoerder van het agentschap stond het appartement al 5 jaar te koop, maar waren er amper geïnteresseerden opgedaagd. Toen de prijs plots in bitcoins werd opgesteld, veranderde dat. De prijs van 38 bitcoin werd in extremis nog verhoogd tot 40 bitcoin. Ondertussen is al een tweede appartement te koop gezet dat in de cryptomunt wordt gewaardeerd.

Welke is de impact van bitcoin op vastgoed?

Naast de notaris hebben nog andere mensen hun twijfels over cryptomunten als betaalmiddel. In de krant El País zegt Jordi Herrera van de universiteit van Barcelona dat er nog altijd geen unieke index bestaat die de prijs van cryptomunt vastlegt.  Volgens Ferran Font van het onderzoeksbureau Pisos.com, zal ‘enkel de tijd’ leren of virtueel geld een reden van bestaan heeft in de vastgoedsector. Vooral wat de impact ervan zal zijn op de fiscaliteit rond vastgoed blijft nog altijd volledig onbekend. 

De verkoop in Tarragona is niet eens een Europese première. Eind vorig jaar werden ook al in het VK appartementen verkocht in bitcoin. Ook  in het Amerikaanse Miami worden eigendommen exclusief in bitcoin te koop aangeboden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20