Zuid-Azië riskeert in een historische recessie te verzeilen

Zuid-Azië riskeert door de impact van de coronabesmetting zijn slechtste economische prestatie in veertig jaar te zullen boeken. Deze problemen wegen ook op de inspanningen die de regio zou kunnen doen om de armoede onder zijn bevolking terug te dringen. Dat blijkt uit een rapport van de Wereldbank.

Zuid-Azië – een regio die bestaat uit India, Bangladesh, Pakistan, Afghanistan en een reeks kleinere landen – telt in totaal 1,8 miljard inwoners. Het gebied omvat ook enkele van de meest dichtbevolkte steden van de wereld.

Perfecte cocktail

Voorlopig zijn de landen nog niet met een zware explosie van corona-besmettingen geconfronteerd, maar een aantal deskundigen vreest dat de regio één van de volgende epicentra van de pandemie zal worden.

‘De economische gevolgen worden nu al bijzonder sterk gevoeld,’ aldus de Wereldbank. ‘Allerlei beperkende maatregelen om de verspreiding van het virus in te dijken, verlammen de economische activiteit in de regio. Allerhande orders voor westerse markten worden geschrapt. De werkloosheid onder de werkende armen loopt opnieuw op.’

‘Zuid-Azië dreigt met een perfecte cocktail van moeilijkheden geconfronteerd te zullen worden. Het toerisme is tot stilstand gekomen. De toeleveringsketens zijn verstoord en de vraag naar textiel is ingestort. Bovendien is ook het vertrouwen van consumenten en investeerders gedaald.’

Ongelijkheid

De regio mag volgens de Wereldbank dit jaar nog rekenen op een economische groei tussen 1,8 procent en 2,8 procent. Eerder was nog gerekend op een vooruitgang met 6,3 procent. Bovendien wordt aangenomen dat meer dan de helft van de landen in de regio in een diepe recessie terecht zal komen.

De Wereldbank waarschuwt verder dat de pandemie de ongelijkheden in de regio nog verder zal verergeren. ‘De armste bevolkingsgroepen hebben slechts een beperkte of zelfs helemaal geen enkele toegang tot gezondheidsstelsels en sociale bijstand,’ aldus de instelling.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20