Zuckerbergs eigen onderzoek tikt hem op de vingers: ‘Facebook kan beter omgaan met haatberichten’

Wetenschappers van wie het werk gesteund wordt door Mark Zuckerbergs eigen filantropie-organisatie, menen dat het sociale medium verkeerd omgaat met haatberichten op de site. Dat staat te lezen in een brief.

De wetenschappers, van prestigieuze universiteiten zoals Stanford en Harvard, roepen Facebook op om strenger op te treden tegen desinformatie en hatelijk taalgebruik. Ze doen dat in een rechtstreekse reactie op enkele berichten van de Amerikaanse president Donald Trump.

Die had opgeroepen op met geweld op te treden tegen manifestanten in de zaak rond George Floyd. Dit weekend kwamen miljoenen mensen op straat om te protesteren tegen politiegeweld tegenover zwarte mensen.

Chan-Zuckerberg Initiative

Zuckerberg ontving op zaterdag een brief, getekend door 143 wetenschappers die betaald worden dankzij zijn eigen organisatie, het Chan-Zuckerberg Initiative.

Het is de bedoeling om met het Chan-Zuckerberg Initiative een ‘inclusievere, meer rechtvaardige en gezondere toekomst voor iedereen te bouwen’, maar dat komt niet overeen met de acties van Facebook, staat er te lezen.

‘De verspreiding van opzettelijke desinformatie en verdelend taalgebruik is in directe oppositie met dit doel. We zijn dan ook bezorgd over het standpunt dat Facebook heeft ingenomen.’

Labels

Er is sinds de protesten na de dood van George Floyd in Minneapolis, een kleine vete aan de gang tussen Facebook en Twitter. Jack Dorsey, CEO van Twitter, verdedigde de keuze van zijn bedrijf om labels te plakken op tweets. Dat deed Twitter onder andere bij een tweet van Trump. ‘When the looting starts, the shooting starts’, staat daar te lezen. Dorsey verdedigde eerder ook al een factcheck-label op een tweet van Trump.

Facebook van zijn kant, ondernam geen actie tegen de boodschap, die ook op Facebook en Instagram verscheen. Volgens het sociale medium roept Trump niet op tot geweld en gaat het bericht dus niet in tegen het beleid van de site.

Ook bij Facebook zelf kwam daar protest tegen. Het personeel organiseerde een walk-out en enkele prominente Facebookers namen ontslag.

De wetenschappers roepen verder in de brief op om ‘strenger te zijn in het beleid over misinformatie en vlammend taalgebruik dat bepaalde groepen kan kwetsen. Zeker in het huidige klimaat dat nog zoekt hoe het moet omgaan met raciale ongelijkheid.’

Lees ook:

Meer