Zorgpersoneel krijgt 90 procent loon bij coronabesmetting

Als u in de zorgsector werkt en u krijgt zelf corona omdat u besmet bent geraakt door een patiënt, dan krijgt u een vergoeding.

Dat meldt Fedris, het Federaal Agentschap voor Beroepsrisico’s. Covid-19, dat is de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus, zal namelijk gelden als beroepsziekte bij het zorgend personeel.

Wie komt er in aanmerking?

Het gaat trouwens niet alleen om verpleging, verzorgers en artsen, maar ook ambulanciers, logistiek en ander personeel op een vloer met coronapatiënten en stagiairs. Als er in een verzorgingsinstelling, zoals een rusthuis, twee of meer gevallen van het virus zijn voorgekomen in een zogenaamde cluster, dan komt het personeel in aanmerking.

Op dat moment kan het personeel namelijk rekenen op 90 procent van het bruto basisloon, bij tijdelijke arbeidsongeschiktheid. De mutualiteiten betalen bij ziekte een stuk minder. Het basisloon wordt berekend op het loon van vier kwartalen, een jaar dus, geleden. Het maximum is 3.730 euro per maand.

Blijvende medische problemen?

Als het om blijvende medische problemen, komt er een vergoeding, terwijl de verzorgende verder werkt, bovenop het loon.

Aanvragen moeten rechtstreeks bij Fedris worden ingediend, maar er moet ook een aangifte van arbeidsongeschiktheid worden ingediend bij werkgever en ziektefonds, zoals bij alle ziektes. Overheidspersoneel passeert via de werkgever.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20