Zonnepanelen vallen uit bij te veel zon: Fluvius geeft financiële compensatie

Fluvius heeft dit jaar al meer dan 1.500 klachten gekregen over zonnepanelen die uitvallen als de zon te fel schijnt. De netbeheerder belooft nu een compensatie als de oorzaak voor het defect bij het net ligt.

Zonnepanelen spelen een cruciale rol bij de groene transitie. Zeker nu de energieprijzen de pan uit zwieren, willen meer en meer mensen het duurzame alternatief op hun dak plaatsen. Alleen durven de installaties al eens uitvallen als de zon te fel schijnt. Dat blijkt voornamelijk een probleem te zijn in Limburg. In totaal heeft Fluvius dit jaar al 1.511 klachten over uitvallende zonnepanelen ontvangen. Vorig jaar waren stond de teller op 2.564 klachten. Het gaat specifiek om de omvormers die soms weigeren dienst te doen.

Uitvallende omvormers

Wat is er aan de hand? Bij het leeuwendeel van klachten (1.305 van de 1.511 meldingen) zijn de problemen te wijten aan het net. Dat kan niet al het overtollige energie slikken wanneer er te veel zon schijnt. Daardoor treedt er een beveiliging in werking waardoor de omvormer uitvalt, zodat er tijdelijk geen stroom meer wordt geproduceerd. De problemen vinden we dan ook vaak terug in zones met veel woningen met zonnepanelen op het dak. Ruim een derde van alle klachten die Fluvius dit jaar ontving, kwam uit Limburg.

Fluvius merkt op dat het uiteindelijk om een beperkt aantal klachten gaat. “Vlaanderen telt in totaal bijna 650.000 zonnepaneelinstallaties”, klinkt het. De netbeheerder heeft daarom samen met Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) een compensatieregeling uitgewerkt. In een eerste fase gaat Fluvius het probleem proberen op te lossen. Indien dat niet binnen de 90 dagen lukt, komt je in aanmerking voor een compensatie.

De netbeheerder adviseert hoe dan ook iedereen om eerst de binneninstallatie te controleren alvorens het probleem te melden. Indien daar het probleem ligt, kan je contact opnemen met je elektriciteitsinstallateur.

Compensatieregeling

De vergoeding bedraagt voor dit jaar 7,5 euro per kVA omvormervermogen. Daarbij wordt er gekeken naar de grootte van de installatie:

  • Voor een kleine recente residentiële installatie met 8 panelen en 2.5 kVA omvormervermogen komt dat neer op een tegemoetkoming van 18.75 euro (=7.5 euro x 2.5 kVa).
  • Voor een gemiddelde installatie met 16 panelen en 4 kVA omvormervermogen bedraagt de vergoeding 30 euro (=7.5 euro x 4 kVA).
  • Bij een grote installatie met 30 panelen en 10 kVA omvormervermogen komt de vergoeding neer op 75 euro (=7.5 euro x 10 kVA)

Heb je recht op groenestroomcertificaten (GSC) ? Dan krijg je daarvoor een bijkomende vergoeding. Die vergoeding wordt bepaald op basis van het verlies aan groenestroomcertificaten, de waarde van het certificaat en de grootte van de omvormer.

  • Een kleine installatie van 8 panelen en 2.5 kVA omvormervermogen die in gebruik werd genomen in de eerste helft van 2011 (en recht heeft op 330 euro/MWh aan GSC) ontvangt een bijkomende vergoeding van 28,05 euro voor het verlies aan GSC.
  • Een gemiddelde zonnepaneleninstallatie van 16 panelen en 4 kVA die in gebruik werd genomen in de eerste helft van 2011 (en recht heeft op 330 euro/MWh aan GSC) ontvangt een bijkomende vergoeding van 44,88 euro voor het verlies aan GSC.
  • Voor een grote installatie met 30 panelen en 10 kVA omvormervermogen, certificaten uit 2011 aan 330 euro/MWh betekent dit een bijkomende vergoeding van 112.2 euro voor het verlies aan GSC.

(kg)

Meer