We hebben alles gelezen over de toestand van de Russische economie sinds de beslissing van Vladimir Poetin om Oekraïne binnen te vallen. De realiteit is dat de Russische economie in 2022 vrij goed stand heeft gehouden onder de westerse sancties. Maar sommigen hadden voorspeld dat de ineenstorting een kwestie van tijd zou zijn. We zijn er nu getuige van, in 2023.
Zelfs Rusland kan het niet langer ontkennen: 5 statistieken die aantonen dat de Russische economie echt instort

Waarom is dit belangrijk?
Veel mensen zijn verrast door de weerstand van de Russische economie tegen de westerse sancties. Dit is grotendeels te verklaren door het vermogen van Moskou om nieuwe klanten te vinden, voornamelijk in India en China, voor zijn gas en olie, maar ook door de doordringbaarheid van de sancties. De realiteit van vandaag is heel anders: de Russische economie krimpt steeds meer, zoals de cijfers laten zien.1. De roebel stort in
Na een aanhoudende inzinking van enkele maanden na de Russische invasie, herstelde de roebel zich vorig jaar aanzienlijk, zelfs tot ver boven de waarde van voor de invasie. Dit was het resultaat van een aangepast beleid van de Russische centrale bank. Op 24 juni 2022 bereikte de roebel met 0,185 roebel per dollar het hoogste punt in 5 jaar ten opzichte van de dollar.
Maar sindsdien is de Russische munt in vrije val. En de gebeurtenissen van juni 2023, tijdens de Wagner-muiterij, hebben een verdere daling versneld. De roebel heeft sinds het begin van het jaar 35% van zijn waarde verloren. En niemand weet hoe ver de munt nog kan kelderen.

2. Nauwelijks positieve handelsbalans
Van april tot juni, in het 2e kwartaal van 2023, boekte Rusland een handelsoverschot van 5,4 miljard euro. Dat is niet veel voor een grondstoffenland als Rusland. Het was zelfs 93 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen Moskou een overschot van 76,3 miljard dollar boekte, volgens de Russische centrale bank.
De verklaring kan niet eenvoudiger zijn en komt van de belangrijkste financiële instelling van Rusland: “De daling van het overschot op de buitenlandse handelsbalans van januari tot juni 2023 in vergelijking met de vergelijkbare periode in 2022 werd veroorzaakt door een daling van de fysieke volumes van de exportzendingen en door de verslechtering van de prijssituatie voor basisproducten van de Russische export, waarbij energieproducten de grootste bijdrage leverden aan de daling van de waarde van de export,” zei de Bank van Rusland in een verklaring.
Met andere woorden, de daling van de energieprijzen heeft een aanzienlijke invloed gehad op de oorlogskas van Poetin.
3. De ineenstorting van de energie-inkomsten
In juni meldde het Russische ministerie van Financiën dat de inkomsten uit gas- en oliebelastingen met 36 procent waren gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar. De winsten uit olie en gas daalden met 31 procent.
Russische koolwaterstoffen zijn grotendeels naar India en China gegaan, maar tegen veel lagere prijzen. De EU, die vroeger goed was voor 40 procent van de aardgasexport naar Rusland, is nu goed voor bijna niets, zoals blijkt uit deze gegevens van het Yale Chief Executive Leadership Institute, gedeeld door Business Insider.

4. Het gat dat emigratie achterlaat
Miljoenen Russen zijn geëmigreerd sinds het begin van de oorlog in Oekraïne, volgens gegevens van Yale University. Er zijn al 400.000 Russische burgers naar Oezbekistan alleen gevlucht. Dit is een ernstig probleem wanneer er slechts 1,58 geboortes per vrouw zijn, wat ver onder het vernieuwingspercentage van de bevolking ligt (2,1 kinderen per vrouw).
Als we daarbij de 200.000 soldaten optellen die aanvankelijk gemobiliseerd waren voor het front, de opeenvolgende mobilisaties en, volgens de cijfers van een gloednieuw onderzoek, de 47.000 soldaten die stierven in de strijd, zijn we heel dicht bij een ernstige demografische crisis in Rusland. Een land dat volgens officiële cijfers al niet gespaard bleef van de COVID-crisis en haar 360.000 doden. Afgelopen april schatte de Financial Times echter dat een miljoen extra sterfgevallen meer geloofwaardige cijfers waren sinds het begin van de gezondheidscrisis.
Een demografische crisis waaraan nog een braindrain en kapitaalvlucht naar Armenië, Kirgizië en Georgië moet worden toegevoegd. Deze zijn onmogelijk te kwantificeren. Maar “indirecte metingen, zoals de explosieve toename van deposito’s van niet-ingezetenen op bankrekeningen in de Verenigde Arabische Emiraten, suggereren dat Russen die de middelen hebben hun productiekapitaal in een spectaculair tempo uit Rusland weghalen”, zegt Jeffrey Sonnenfeld, een onderzoeker aan de Yale University, geciteerd door Insider.
5. Een concreet voorbeeld: dalende autoverkopen
Voor de invasie verkocht Rusland 100.000 auto’s per maand. Nu, volgens cijfers van Yale University, verkoopt het 25.000 auto’s per maand. Een daling van 75 procent. De reden hiervoor? Een gebrek aan eetlust bij de consument, maar ook een bevoorradingsprobleem: de industrie kan niet langer de (westerse) onderdelen vinden die ze nodig heeft.
(nd,kg)