EU overweegt selectieve toegang tot interne markt voor Oekraïne in een vredesakkoord


Key takeaways

  • De EU overweegt Oekraïne geprivilegieerde toegang tot haar interne markt te geven in een definitief vredesakkoord.
  • Tariefvrije toegang tot Oekraïense wapens zou inkomsten genereren voor Kiev en de arsenalen van de EU-landen versterken.
  • Het initiatief geeft aanleiding tot bezorgdheid over een voorkeursbehandeling voor andere aspirant-lidstaten, met name die op de Westelijke Balkan.

De Europese Unie overweegt Oekraïne geprivilegieerde toegang tot haar interne markt te geven als onderdeel van een definitief vredesakkoord met Rusland. Deze stap is bedoeld om de door oorlog verscheurde Oekraïense economie een aanzienlijke economische impuls te geven en de weg naar volledig EU-lidmaatschap te versnellen. Het plan, dat onder leiding staat van Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, houdt in dat Brussel selectief bepaalde sectoren openstelt voor Oekraïense bedrijven en in andere sectoren beperkingen handhaaft. Dit meldt The Telegraph.

Een belangrijke factor achter dit initiatief is de ontluikende Oekraïense defensie-industrie, die een vitale leverancier is geworden van geavanceerd wapentuig en drones voor zowel de eigen strijdkrachten als internationale partners. Tariefvrije toegang tot Oekraïense wapens zou inkomsten genereren voor Kiev en de arsenalen van EU-landen versterken die hun defensiecapaciteiten willen vergroten tegen de achtergrond van de toegenomen wereldwijde spanningen.

Mogelijke kritiek

Hoewel dit voorstel gunstig kan zijn voor Oekraïne, weerspiegelt het een controversiële aanpak tijdens de Brexit-onderhandelingen, waarbij Brussel waarschuwde tegen selectieve toegang tot de interne markt zonder volledige lidmaatschapsverplichtingen, waaronder vrij verkeer, te accepteren. EU-functionarissen erkennen dat er wrijving kan ontstaan met andere aspirant-lidstaten, met name die op de Westelijke Balkan, die geen vergelijkbare voorkeursbehandeling hebben gekregen.

Weg naar volledig lidmaatschap

Ondanks deze complexiteit zien de EU-leiders dit plan als een cruciale stap in de richting van een duurzame vredesregeling en het bevorderen van diepere economische integratie tussen Oekraïne en het blok. Het initiatief weerspiegelt een verschuiving in de EU-strategie en erkent het strategische belang van Oekraïne en zijn verlangen naar volledig lidmaatschap.

Ambtenaren van de EU benadrukken dat de voortgang van Oekraïne op weg naar volledig lidmaatschap zal worden beoordeeld op basis van verdienste en naleving van vastgestelde criteria. Hoewel Oekraïne streeft naar toetreding in 2028, blijft deze tijdslijn ambitieus gezien het langdurige en veeleisende toetredingsproces. In de tussentijd probeert Brussel Kiev zoveel mogelijk voordelen van het lidmaatschap te bieden als wettelijk haalbaar is. Deze aanpak geeft echter aanleiding tot bezorgdheid bij andere kandidaat-lidstaten, die dit zien als een voorkeursbehandeling.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.