Westerse sancties doen de Russische autosector pijn: ruim 50 procent minder verkochte wagens in 2022

Het westen wil met uiteenlopende sancties Rusland economisch op de knieën krijgen. De autosector aldaar gaat alvast gebukt onder de kwalijke gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Het Ministerie van Industrie en Handel van de Russische Federatie verwacht dat de autoverkopen dit jaar met 50 procent zullen terugvallen.

Sinds de start van de oorlog in Oekraïne heeft het westen verschillende sancties aangekondigd tegen Rusland. Zo heeft de Europese Unie onlangs nog een zesde sanctiepakket voorgesteld. Het is onder meer de bedoeling om tegen het einde van dit jaar 90 procent van de Russische olie-import te weren. Het doel? De Russische Federatie zo hard mogelijk treffen in de portefeuille.

Impact westerse sancties

Door de sancties tegen Rusland en onder druk van de publieke opinie hebben verschillende autobedrijven, waaronder Renault, intussen laten weten dat ze het land de rug toekeren. Daardoor worden niet alleen minder wagens geproduceerd, maar ziet Rusland ook de aanvoer van onderdelen fors terugvallen. Dat meldt het persagentschap Reuters.

Het komt dan ook als geen verrassing dat de autoprijzen fors in de lift zitten. Volgens het Russische bureau voor de statistiek Rosstat zijn die prijzen sinds het begin van het jaar met bijna 50 procent gestegen, wat dus een enorme impact heeft op de vraag. Dat terwijl de Russische gezinnen hun koopkracht zien afnemen door een torenhoge inflatie. Het leven in het Oost-Europese land is mei 17,1 procent duurder geworden.

Forse daling autoverkoop

Rusland verwacht daarom dat er dit jaar in totaal 51 procent minder wagens verkocht zullen worden. “We zagen tijdens de maanden april en mei een scherpe daling in de verkoop van auto’s”, zei Tigran Parsadanyan, vicevoorzitter van de afdeling auto-en spoorwegtechniek van het ministerie, donderdag. “Wij verwachten dat tegen het einde van het jaar zo’n 750.000 auto’s zullen worden verkocht.”

De Association of European Businesses (AEB) zei maandag dat de verkoop van nieuwe auto’s in Rusland in mei met 83,5 procent (op jaarbasis) is afgenomen tot 24.268 voertuigen. Een jaar eerder lag dat cijfer zes keer hoger. De vereniging verwacht eveneens een daling van de verkoopcijfers met 50 procent. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20