Xiaomi ontsnapt Trumps zwarte lijst na juridische veldslag

Het Amerikaanse ministerie van Defensie haalde woensdag het Chinese techbedrijf Xiaomi van een zwarte lijst voor Amerikaanse investeringen. Donald Trump had de smartphonemaker in de laatste week van zijn presidentschap nog gebrandmerkt met een plaats op die lijst. Xiaomi reageerde toen verbolgen en sleepte het Pentagon voor de rechter.

Waarom dit belangrijk is: Xiaomi vervoegt met de juridische overwinning een groeiend lijstje van Chinese techbedrijven die in de Amerikaanse gerechtshoven met succes sancties van de Trump-era konden omverwerpen. TikTok en WeChat slaagden hier eerder ook al in.

Het Pentagon moest woensdag de aftocht blazen tegen de Chinese smartphone-koning Xiaomi in een reeks juridische veldslagen. Xiaomi zal door het Amerikaanse ministerie van Defensie van Trumps zwarte lijst voor investeringen gehaald worden.

Trump besloot op 15 januari dat het techbedrijf te nauwe banden zou onderhouden met het Chinese leger. Daarom werd het, samen met onder andere telecomgroep Huawei en computerchipbedrijf SMIC, op een soort zwarte handelslijst geplaatst.

Xiaomi spande na het genadeloze vonnis van Trump direct een aantal rechtszaken aan tegen de Amerikaanse overheid. De rechter in Washington D.C. gaf na twee maanden het Chinese bedrijf gelijk: de beslissing om Xiaomi op de zwarte lijst te zetten, die werd gebaseerd op een evaluatie van het Pentagon, was niet gerechtvaardigd.

Opnieuw ‘open for business’ in de VS

Amerikanen mogen weldra dus opnieuw geld pompen in de Chinese techspeler. In respons op het nieuws stegen de aandelen van Xiaomi woensdag al met 6,1 procent op de beurs van Hongkong. Vandaag sloot de Hang Seng wel af met een kleine correctie van 2,8 procent op de aandelen van Xiaomi.

Het Pentagon gaf tijdens het proces toe dat het Xiaomi beschouwde als een bedreiging voor de Amerikaanse samenleving vanwege de ambitieuze innovatie op het vlak van Artificiële Intelligentie (AI) en 5G-tech.

Intussen heeft Xiaomi zich ontpopt tot een technologische duizendpoot die binnen zijn winkels meer dan 40 verschillende producten kan aanbieden. Xiaomi werkt ook aan zijn eigen OLED-tv’s en elektrische wagens.

Lees ook: Dit moet u weten over Xiaomi: de smartphone-koning van China met een verslaving aan innovatie

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20