Smartphonemaker Xiaomi stapt in elektrische auto’s

Het Chinese techbedrijf Xiaomi is de nieuwste smartphonemaker die na Apple en Huawei ook wil inzetten op duurzaam transport. Xiaomi wil zijn eerste elektrische auto afleveren tegen 2023.

Xiaomi is op dit moment een van de grootste smartphonemakers in de wereld. In 2019 verkocht het Chinese bedrijf wereldwijd maar liefst 124,6 miljoen smartphones. Tijdens het coronajaar zakte de verkoopcijfers dramatisch, maar Xiaomi kon het jaar toch eindigen op de derde plaats onder smartphonemakers. De Chinese speler verkocht in 2020 zelfs 5 miljoen meer smartphones dan het Amerikaanse Apple.

Het techbedrijf, dat opgericht werd in Peking in 2010, wil nu ook elektrische wagens produceren. Daarvoor zal het een partnerschap aangaan met het staatsbedrijf Great Wall Motor Co. Eerder al kondigde ook rivalen Apple en Huawei aan dat ze elektrische wagens willen afleveren

Nadat de plannen openbaar werden gemaakt door de pers, steeg het aandeel van Xiaomi vrijdag met maar liefst 6,71 procent. Het aandeel van Great Wall schoot met 8 procent omhoog op de Hongkongse Hang Seng. Op de beurs van Shanghai mocht het bedrijf dan weer een stijging van 7 procent optekenen.

Er wordt verwacht dat de twee bedrijven de samenwerking volgende week officieel zullen aankondigen. Het was persagentschap Reuters dat het nieuws vrijdag eerst naar buiten bracht.

Deadline 2023

Great Wall is eigenlijk China’s grootste vrachtwagenmaker. Maar eerder dit jaar kondigde het bedrijf al aan dat ze ook elektrische en slimme voertuigen zal produceren. Daarvoor bouwt het bedrijf met het Duitse BMW momenteel een nieuwe fabriek in China.

De eerste elektrische auto van Xiaomi zal naar verluidt in 2023 van de band rollen. De auto zal ook via allerlei apps verbonden kunnen worden aan andere Xiaomi-toestellen, zoals haar smartphones.

Naast smartphones, maakte Xiaomi ook al scooters, rijstkokers en luchtreinigers. 

Amerikaanse zwarte lijst

Of de wagens van Xiaomi ooit op de Amerikaanse markt zullen terechtkomen, blijft een vraagteken. De regering-Trump zette het Chinese techbedrijf in januari op de valreep van haar termijn op een zwarte lijst, vanwege haar banden met het Chinese leger.

Ook medesmartphonemaker Huawei en de Chinese chipmaker SMIC vergingen hetzelfde lot. Dronegigant DJI belandde in december van 2020 ook al op een gelijkaardige zwarte lijst.

In Europa zal het wel mogelijk zijn om een elektrische auto van Xiaomi aan te schaffen. Wat het prijskaartje van die duurzame voertuigen zal bedragen, is nog onbekend.

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20