Artificiële intelligentie grote winnaar op kruiswoordraadseltoernooi

Een computerwetenschapper heeft een algoritme gemaakt dat iedereen op de belangrijkste Amerikaanse kruiswoordraadselwedstrijd in de pan heeft gehakt. 

Dr Fill, zoals het computerprogramma heet, nam na zijn overwinning geen prijzengeld mee naar huis, maar ging wel met de eer strijken op het jaarlijkse American Crossword Puzzle Tournament. Aan dat toernooi namen bijna 1.300 liefhebbers van kruiswoordraadsels het tegen elkaar op, tegen de klok. 

Het programma is het geesteskind van Matt Ginsberg, een AI-wetenschapper, auteur, toneelschrijver, goochelaar en stuntpiloot. Kruiswoordraadsels daarentegen zijn niet zijn sterkste punt. Na de zoveelste keer het onderspit te delven, besloot Ginsberg er wat aan te doen. 

Bergen data

‘Ik was met 700 mensen die echt goed waren in het oplossen van kruiswoordraadsels en het ergerde me dat ik zo verschrikkelijk was, dus besloot ik een computerprogramma te schrijven dat in mijn plaats wraak zou nemen’, vertelde hij aan de BBC.

Ginsberg trainde Dr Fill jarenlang met behulp van een massa gegevens, waaronder de volledige inhoud van Wikipedia en een gigantische database van kruiswoordraadsels die van het web zijn geschraapt. Het programma, dat op zijn eigen houtje snel zoekt naar mogelijke oplossingen, omschrijft Ginsberg als een nogal ‘primitief’ systeem. 

Krachten bundelen

De computerwetenschapper kreeg dit jaar hulp van onderzoekers aan de universiteit van Californië, Berkeley. Dan Klein, hoofd van de Berkeley Natural Language Processing Group, raakte tijdens de pandemie samen met zijn studenten geïnteresseerd in kruiswoordraadsels. Dat bracht hen op het idee om een systeem te ontwikkelen dat ze oplost. Toen Klein over Dr Fill hoorde, nam hij contact op met Ginsberg om de twee systemen samen te voegen. 

‘Ons systeem had een breder begrip van taal en Dr Fill was goed in hoe de antwoorden combineren met andere aanwijzingen. Het zijn heel verschillende technieken, maar ze spraken een gemeenschappelijke taal’, zei Klein aan de BBC

Hoewel hij uiteindelijk nipt won, maakte Dr Fill gedurende het hele toernooi slechts drie fouten. Gelukkig voor de menselijke deelnemers, had Ginsberg op voorhand met de organisatie afgesproken dat hij het prijzengeld van 3.000 euro niet in ontvangst zou nemen indien hij met Dr Fill zou winnen. 

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20