Wikipedia is binnenkort niet langer gratis voor iedereen

Wikipedia zal binnenkort niet langer voor iedereen gratis beschikbaar zijn. Wikimedia, de non-profitorganisatie achter de online encyclopedie, wil in eerste instantie grote techbedrijven laten betalen om een beroep te doen op bepaalde diensten.

Volgens de meest recente berichten moeten particuliere gebruikers zich geen zorgen maken. De informatie op de site blijft gratis voor hen. Wikimedia heeft zijn pijlen gericht op de grote ondernemingen, in het bijzonder de techbedrijven.

Pijlen gericht op grote ondernemingen

Volgens de organisatie gebruiken die bedrijven de informatie op de site als onderdeel van hun eigen websites. Google is een mooi voorbeeld van een bedrijf dat dankbaar gebruikmaakt van de gratis info op Wikipedia. Wie iets opzoekt via de zoekmachine krijgt meestal rechts op het scherm een venster te zien met meer info over de zoekterm. Die informatie is afkomstig van Wikipedia.

Om dat tegen te gaan lanceert Wikimedia een nieuwe betalende dienstverlening, genaamd Wikimedia Enterprise. ‘Wikimedia Enterprise biedt betaalde ontwikkeltools en diensten die het gemakkelijker maken voor bedrijven om Wikipedia-informatie te hergebruiken’, liet de organisatie dinsdagavond weten.

Wikimedia Enterprise

Volgens de nieuwssite Wired zijn er al gesprekken aan de gang met een aantal techbedrijven, waaronder Google en Amazon. Op termijn zal de dienst ook betalend worden voor kleinere ondernemingen.

‘Het is de eerste keer dat de stichting heeft besloten dat commerciële gebruikers klanten zijn van onze dienst. We wisten altijd dat ze er waren, maar hebben er nooit zo naar gekeken’, aldus Lane Becker, directeur van Wikimedia.

De techbedrijven gaan wel nog gratis een beroep kunnen doen op bepaalde dienstverleningen, maar die zullen beperkt zijn in vergelijking met de betalend dienstverleningen. Ze krijgen bijvoorbeeld de vrijheid om de inhoud te bewerken voor eigen doeleinden. Daarenboven worden ze op de hoogte gebracht zodra er iets gewijzigd wordt in een artikel. Dat is een enorme verbetering tegenover hoe het systeem nu werkt. Op dit moment importeren bedrijven tweewekelijkse snapshots die Wikimedia op de site plaatst. Voorts komt er een helpdesk voor de professionele gebruikers. (am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20