Wikipedia rondt de kaap van 6 miljoen Engelse artikels

Bijna twintig jaar na oprichting heeft de grootste online encyclopedie een nieuwe mijlpaal bereikt. Wikipedia heeft in het Engels 6 miljoen artikels.

Het zes miljoenste artikel op Wikipedia is geschreven op 24 januari 2020, dat is 19 jaar nadat Wikipedia van start ging. Wikimedia, de nonprofit achter Wikipedia, meldt dat het over Maria Elise Turner Lauder gaat. Turner Lauder is een Canadese schrijfster uit de 19de eeuw. Rosie Stephenson-Goodknight, die al veel voor Wikipedia schreef, maakte het item aan.

België aan de top

Wikipedia is verkrijgbaar in een twintigtal talen, maar de Engelse is de grootste. Na de Engelse versie volgen de Duitse, met 2,3 miljoen artikels, en de Franse. Die heeft 2,1 miljoen verschillende artikels.

Het zal misschien verbazen, maar de Nederlandstalige editie van Wikipedia is de zesde grootste. Er zijn 1,9 miljoen Nederlandstalige artikels te vinden op Wikipedia, weet de website.

Dagelijks krijgt de Engelse wikipedia meer dan 255 miljoen kliks per dag te verwerken. Het is de achtste meest bezochte website ter wereld.

Zelf schrijven?

In principe kan bijna iedereen een toevoeging maken aan Wikipedia. Daar heeft de website ook tools voor ontwikkeld, zodat het eenvoudiger is om te schrijven, publiceren en citeren. Volgens oprichter Jimmy Wales zal het nog 108 miljoen pagina’s – aan het huidige schrijftempo nog ongeveer twintig jaar – duren eer de website een complete encyclopedie is.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20