Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 27 FEB

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Wikipedia rondt de kaap van 6 miljoen Engelse artikels

Logo Business AM
Tech

24/01/2020 | Sofie Van Waeyenberghe | 2 min leestijd

epa

Bijna twintig jaar na oprichting heeft de grootste online encyclopedie een nieuwe mijlpaal bereikt. Wikipedia heeft in het Engels 6 miljoen artikels.

Het zes miljoenste artikel op Wikipedia is geschreven op 24 januari 2020, dat is 19 jaar nadat Wikipedia van start ging. Wikimedia, de nonprofit achter Wikipedia, meldt dat het over Maria Elise Turner Lauder gaat. Turner Lauder is een Canadese schrijfster uit de 19de eeuw. Rosie Stephenson-Goodknight, die al veel voor Wikipedia schreef, maakte het item aan.

België aan de top

Wikipedia is verkrijgbaar in een twintigtal talen, maar de Engelse is de grootste. Na de Engelse versie volgen de Duitse, met 2,3 miljoen artikels, en de Franse. Die heeft 2,1 miljoen verschillende artikels.

Het zal misschien verbazen, maar de Nederlandstalige editie van Wikipedia is de zesde grootste. Er zijn 1,9 miljoen Nederlandstalige artikels te vinden op Wikipedia, weet de website.

Dagelijks krijgt de Engelse wikipedia meer dan 255 miljoen kliks per dag te verwerken. Het is de achtste meest bezochte website ter wereld.

Zelf schrijven?

In principe kan bijna iedereen een toevoeging maken aan Wikipedia. Daar heeft de website ook tools voor ontwikkeld, zodat het eenvoudiger is om te schrijven, publiceren en citeren. Volgens oprichter Jimmy Wales zal het nog 108 miljoen pagina’s – aan het huidige schrijftempo nog ongeveer twintig jaar – duren eer de website een complete encyclopedie is.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton
quote greta thunberg

Ik zal de cijfers over klimaatverandering blijven herhalen tot jullie dat ook doen.

Klimaatactiviste Greta Thunberg in Davos
Zo gezegd: Satya Nadella

Milieubewustzijn moet een factor zijn in groeiplannen van bedrijven. Zoniet komt het kapitalistische en economische stelsel van de VS in gevaar.

Satya Nadella, CEO van Microsoft
Quote van de dag van Bloomberg

Als president van de Verenigde Staten zal ik de East Room van het Witte Huis inrichten als landschapskantoor. En ik zal daar bij het team zitten. Het Oval Office zal ik enkel gebruiken voor wat officiële momenten – en nooit om te tweeten.

Mike Bloomberg, Democratisch kandidaat-president