De DisUnited States of America; 1 op elke 2 Amerikanen gaat morgen verbitterd de volgende 4 jaar in

De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag zijn laatste vier van een lange reeks verkiezingsrally’s afgewerkt. Daarbij deed hij 4 verschillende staten aan en zijn boodschap was overal ongeveer dezelfde. Tijdens de vier meetings moesten opnieuw een reeks beroemdheden het ontgelden. Onder hen: epidemioloog Anthony Fauci, maar ook basketbalvedette LeBron James en de muzikanten Beyoncé, Jay Z, Jon Bon Jovi en Lady Gaga. Toen in Pennsylvania de menigte spontaan ‘LeBron James sucks’ begon te roepen, werd ze door Trump gefeliciteerd.

Het incident geeft aan in welke mate de president van de Verenigde Staten er de voorbije 4 jaar in geslaagd is de burgers van zijn land tegen elkaar op te zetten. De ‘lock him/her up’-koorzangen zijn al lang een constante op elke Trump-rally.

De Amerikaanse politiek: een ranzige bedoening

Enkel de 74-jarige reality tv-ster en vastgoedkoning met de vinger wijzen is niet eerlijk. Lang voor Trump aan de macht kwam was de Amerikaanse politiek al tot een ranzige bedoening gemaakt, met hoorzittingen, speciale onderzoekers, beschuldigingen, schandalen, achterklap en aanvallen op publieke figuren. Trump heeft die trend met veel gusto enkel verder geaccelereerd. 

Biden heeft beloofd het land te zullen herenigen en geen onderscheid te zullen maken tussen de ‘Red states’ (Republikeinse staten) en de ‘Blue States’ (Democratische staten). Vraag is of dat in het huidige klimaat nog mogelijk is. Amerikaanse politici trekken dezer dagen niet meer naar Washington DC om er hun ideeën door te drukken; ze trekken naar de hoofdstad om er de andere partij te saboteren. Tegen iets zijn blijft in de politiek nog altijd een pak makkelijker dan de zaken te realiseren waar je vóór bent. Winnen kan dan nog enkel als de andere verliest.

Dus wie van beide kandidaten zich dinsdagavond – of op een later tijdstip – ook tot winnaar mag kronen, één zaak staat vast: de helft van Amerika zal verbitterd en met zeer sterke negatieve gevoelens de volgende vier jaar ingaan.

Als Trump wint zullen de rode staten zich afvragen:

 • Hoe het mogelijk was dat de peilingbureaus net als 4 jaar geleden totaal naast de realiteit op het veld grepen en Biden vele procenten voorsprong gaven die nooit bestonden?
 • Waarom de ‘blauwe staten’ niet wilden zien dat Biden een angsthaas is die zich al maanden in zijn kelder verbergt, terwijl een van Covid-19 genezen Trump als een beer op ’s lands podia stond te dansen en te entertainen. Of zoals filmmaker Michael Moore het zei: ‘Trump-supporters lijken bereid 750 mijl te voet af te leggen om hem te zien spreken; ik ken niemand die dat voor Bernie of Joe zou doen.’
 • Wat er verkeerd kon zijn met America First, het verzet tegen de Chinezen, belastingverlagingen, immigratiebeperking, LAW & ORDER, een Hooggerechtshof dat voor decennia verzekerd is van een conservatieve meerderheid, de benoeming van 220 conservatieve federale rechters en de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit landen die we niet eens op een kaart kunnen aanduiden?
 • Waarom de Democraten niet inzagen dat de ‘Shy Trump Voters’ wel degelijk bestaan en dat ze hun buik vol hebben van de socialistische en communistische praatjes van Bernie Sanders en ‘The Squad’ (een naam die Trump gaf aan 4 Democratische volksvertegenwoordigers met zogezegde ‘buitenlandse roots’), plunderingen en het BLM-geweld?
 • Waarom uiteindelijk Republikeinse kiezers en privé-milities, eerder dan de ordediensten, de stembureaus moesten bewaken tegen onregelmatigheden, terwijl het toch lang duidelijk was dat de Democraten enkel konden winnen indien er massaal gefraudeerd zou worden?
 • Waarom Democraten niet willen begrijpen dat het Kiescollege de rechten van elke Amerikaan  garandeert, eerder dan de frivole ‘popular vote’?
 • Waarom Democraten onderstaande eenvoudige boodschap niet konden begrijpen, want ze is de waarheid, niets dan de waarheid. 

Als Biden wint zullen de blauwe staten zich afvragen:

https://twitter.com/realdonaldtrump/status/1323430341512622080?s=12
 • Waarom de Republikeinen niet inzagen dat nog eens vier jaar Trump het land aan haat en verdeeldheid ten onder zou doen gaan? En dat het enthousiasme voor Trump nooit groter kon zijn dan de haat voor Trump + de sympathie voor Biden?
 • Waarom de ‘Redlands’ ondanks alles bleven geloven in en vertrouwen op een man die tijdens zijn eerste ambtstermijn meer dan 25.000 leugens vertelde, enkel zichzelf en zijn familie verrijkte en iedereen die hem daarbij in de weg liep ontsloeg of op een zijspoor parkeerde?
 • Waarom Republikeinen niet begrepen dat Trump kansloos was bij jonge kiezers, vele oudere kiezers verloor door de manier waarop hij Covid-19 minimaliseerde en ook al lang de vrouwen in de voorsteden was kwijtgespeeld?
 • Hoe het mogelijk was dat de Trump-aanhang echt dacht dat de zwarte kiezers massaal zijn kant zouden kiezen?
 • Waarom de Trump-stemmers nog altijd niet begrijpen dat Amerika altijd terug naar het centrum gaat (Clinton na Reagan/Bush I, Obama na Bush II, Biden na Trump)?
 • Hoe Republikeinse kiezers niet begrepen dat het al te grabbel gegooide imago van de VS op het wereldtoneel niet nog een ambtstermijn Trump kon verdragen?
 • Hoe zijn aanhang niet begreep dat Trumps aanvallen op rechters en het stemmen per post veelal op gebakken lucht waren gebaseerd?
 • Hoe de ‘Redlands’ niet begrepen dat de demografie van het land gewoon tegen hen speelt en dat het uitgebreide palet van ‘voter suppression’-technieken daar niets aan kon veranderen?

Nogmaals, wie van beide kandidaten ook zich dinsdagavond- of op een later tijdstip – tot winnaar mag kronen, een zaak staat vast: de helft van Amerika zal verbitterd en met zeer sterke negatieve gevoelens de volgende vier jaar ingaan.

Ere zij de president die dat kan omdraaien.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20