Wie Trump wegzet als een idioot ziet de geschiedenis aan zich voorbijgaan

De Amerikaanse president Trump zal ten laatste zaterdag de naam van een kandidaat voor de vervanging van de vrijdag overleden opperrechter Ruth Bader Ginsburg meedelen. Indien Trump erin slaagt de benoeming van zijn kandidaat nog voor 3 november door de Senaat te jagen, zal hij op 4 jaar tijd 3 conservatieve rechters voor het leven hebben benoemd. Dat is een derde van alle rechters die in het Hooggerechtshof zetelen.

Geen enkele president in de recente geschiedenis heeft zo zijn stempel op het Amerikaanse Hooggerechtshof kunnen drukken als Donald Trump. Zijn voorgangers Barack Obama, George W. Bush, George W.H. Bush en Bill Clinton raakten maximaal aan 2 benoemingen, vaak dan nog gespreid over 2 ambtstermijnen.

Maar al in 2016 maakte Trump van de benoeming van rechters een speerpunt van zijn campagne. De mensen die hem hun vertrouwen gaven, worden daarvoor nu op nooit eerder geziene wijze  beloond. 

Journalisten zijn duidelijk meer begaan met wat Trump zegt of tweet, dan met de conservatieve agenda die hij in alle stilte, maar vastberaden doorvoert. De media lijken dermate gebiologeerd door het reality-tv-gehalte van dit presidentschap dat het relevante vaak zo goed als onbesproken blijft.

Maar Trump heeft ondertussen een veel grotere impact op de Amerikaanse samenleving dan de mainstreammedia ons graag willen doen geloven. Degenen die hem afschilderen als een malloot en hem uitlachten zien de geschiedenis aan zich voorbij gaan.

Blanke mannen boven

Bloomberg Law berekende eerder deze week dat Trump tijdens zijn eerste ambtstermijn ook al 53 rechters benoemde bij het Federal Appeals Court. (Obama benoemde er 55 op … twee ambtstermijnen). Dat zijn – samen met het Hooggerechtshof – de machtigste en meest invloedrijke rechtbanken in de VS, omdat ze wettelijke precedenten kunnen scheppen in zaken die miljoenen Amerikanen betreffen. Geen van Trumps 53 benoemingen is een rechter van Afrikaans-Amerikaanse herkomst.

Straks zijn 6 rechters lid van de Federalist Society

De 2 topkandidaten voor de vervanging van Ruth Bader Ginsburg aan het Hooggerechtshof zijn Amy Coney Barrett (48 jaar) en Barbara Lagoa (52). Net als Clarence Thomas, John Roberts, Samuel Alito, Neil Gorsuch en Brett Kavanaugh zijn beide lid van de de Federalist Society. Dat is een vereniging van conservatieve rechtsgeleerden die de letterlijke toepassing van de Grondwet voorstaat. Dat betekent dat indien een van beide vrouwen voor 3 november wordt benoemd, het Hooggerechtshof 6 leden van de Federalist Society telt, waarvan er 3 door Trump werden benoemd.

Trump zou zo met andere woorden een van de meest invloedrijke presidenten uit de Amerikaanse geschiedenis worden

Amy Coney Barrett lijkt de topkandidaat voor de vervanging van Ruth Bader Ginsburg aan het Hooggerechtshof. (Robert Franklin /South Bend Tribune via AP, File)

Nieuwkomers kunnen nog makkelijk 20 jaar mee

Hoewel voor het leven benoemd, zijn 35 opperrechters sinds 1900 uit eigen beweging met pensioen gegaan. Hun gemiddelde leeftijd bij hun vertrek was 73,6 jaar. Zijn eerste twee benoemingen, Neil Gorsuch en Brett Kavanaugh, zijn respectievelijk 53 en 55 jaar oud. Dat betekent dat zowel Gorsuch als Kavanaugh en kandidaat nummer drie (Barrett of Lagoa) minimum gemiddeld nog zo’n twintig jaar te gaan hebben.

Indien in november blijkt dat Trump een ‘accident de parcours’ was, zal de politieke nalatenschap van de New Yorkse vastgoedmagnaat de VS toch nog zeker twee decennia de Amerikaanse rechtspraak domineren.

Oudste opperrechter Breyer (82) is … een progressief

Indien Trump herverkozen wordt, naderen drie rechters tijdens zijn tweede ambtstermijn de pensioengerechtigde leeftijd: Stephen Breyer (82), Clarence Thomas (72) en Samuel Alito (70).

Enkel de oudste daarvan, Stephen Breyer (82), is een progressief. Mocht die tijdens Trumps tweede ambtstermijn overlijden, dan zou Trump opnieuw een progressief kunnen vervangen door een conservatieve rechter.

In dat geval zou het Hooggerechtshof uit 7 conservatieven (4 benoemd door Trump, 2 door George W. Bush, 1 door George H. W. Bush) en 2 progressieven (benoemd door Obama) bestaan.

Trump voert gewoon de agenda van zijn electoraat uit

Uiteraard kunnen vragen gesteld worden bij de macht van een president die bij de verkiezingen van 2016 amper 25% van de stemmen haalde, voldoende om het kiescollege naar zich toe te trekken. Hillary Clinton won 26% van de stemmen en de [totaal irrelevante] popular vote.  Maar 49% van de Amerikanen nam de moeite niet om te gaan stemmen. De helft van de Amerikanen zadelt de volgende generaties nu op met de gevolgen van hun absolute desinteresse in en afkeer van de politiek.

De Democraten mogen ondertussen roepen zo veel ze willen, ze moeten gewoon verkiezingen winnen. Wie op de Republikeinen rekent om liberale agendapunten goedgekeurd te krijgen, dwaalt. De voorbije jaren is de GOP de partij van Trump geworden. Hij is de man die nu de lakens uitdeelt. Door een derde conservatief naar het Hooggerechtshof te zenden, voert hij gewoon de agenda van zijn electoraat uit en zet hij zijn land wel degelijk op weg naar verschillende decennia van conservatisme, waarin blanke mannen eerste viool zullen spelen.

Meer