Terwijl links Amerika zich dagelijks vastbijt in de side-shows van het reality-tv presidentschap van Donald Trump, voert hij tegen een meedogenloos tempo zijn conservatieve agenda door.
Links Amerika verheugde zich deze week over de inhoud van een door de New York Times gepubliceerd anoniem opiniestuk, waarin ‘een topambtenaar’ van de administratie Trump uitlegt dat er binnen het Witte Huis een collectief bestaat dat actief bezig is de agenda van de democratisch verkozen president op een consistente manier en ‘van binnenuit’ te dwarsbomen. “Wij zullen doen wat goed is, zelfs als Trump dat niet doet,” staat er te lezen. De titel van het stuk? “Ik maak deel uit van het verzet binnen de administratie Trump”
Problematisch, niet? Want niet verkozen ambtenaren in Washington DC beslissen dus op eigen houtje wat goed en wat niet goed is voor het Amerikaanse volk, ongeacht de instructies van de door datzelfde volk verkozen president. Een president die – of we dat goed vinden of niet – exact doet wat hij zijn kiezers heeft beloofd.
“Fear”
Ook de lancering volgende week van het boek ‘Fear’ van Watergate-journalist Bob Woodward, waarin de werking van de administratie Trump nog maar eens met de grond gelijk wordt gemaakt, was de voorbije dagen 24/7 groot nieuws op de kanalen CNN, CBS, CNBC en ABC.
© Getty Images
Maar tegelijkertijd speelt zich in Washington een ander toneelstuk af, waarvoor de mainstream media veel minder aandacht hebben en dat een veel grotere impact op de Amerikaanse samenleving zal hebben. De schaduw van de door de helft van Amerika uitgespuwde Donald Trump dreigt zelfs decennialang over het land te blijven hangen.
Wie is Brett Kavanaugh?
De voorbije dagen heeft de Senaat namelijk over de kandidatuur van rechter Brett Kavanaugh (foto boven) gedebatteerd. Deze laatste is door president Donald Trump voorgedragen om een vrijgekomen plaats in het Amerikaanse Hooggerechtshof (Supreme Court) in te nemen. Kavanaugh staat bekend als een volbloed conservatief, in tegenstelling tot Anthony Kennedy, de rechter die hij wordt verondersteld te zullen vervangen. Kavanaugh vindt dat een zittend president nooit kan worden aangeklaagd en dat ook de manier waarop Nixon van het toneel werd gedwongen ‘een fout’ was. Kennedy was eerder een centrum-conservatief, die er vaak voor zorgde dat het Hooggerechtshof de voorbije jaren niet al te ver naar rechts zou opschuiven.
Wat doet het Hooggerechtshof (Supreme Court)?
De bevoegdheid van het Amerikaanse Hooggerechtshof (Supreme Court) kan worden vergeleken met die van ons Hof van Cassatie en van het Grondwettelijk Hof, maar dan gecombineerd. Het Hooggerechtshof neemt dus beslissingen wanneer de politiek er niet in slaagt grote maatschappelijke vraagstukken op te lossen: denk aan het verbod op rassenscheiding (1956), het recht op abortus (1973) of het homohuwelijk (2015). Nogmaals, belangrijke maatschappelijke kwesties, dus…
© Getty Images
Trump kwetsbaarder dan ooit? Het tegenovergestelde is waar…
De Democraten hebben met man en macht getracht de benoeming van Kavanaugh te dwarsbomen en het debat uit te stellen tot na de tussentijdse verkiezingen van november. Ze lijken daar echter niet in te zullen slagen. Als alles zoals gepland verloopt en de Senaat naar verwachting de nominatie goedkeurt, zetelt Kavanaugh vanaf 1 oktober – bij de start van het nieuwe gerechtelijke jaar – gewoon in het Supreme Court, waar de conservatieven dan vijf van de negen zetels zullen bekleden en dus een absolute meerderheid hebben.
Lijkt Trump dus kwetsbaarder dan ooit, dan is het tegenovergestelde waar: de rechters van zijn keuze worden voor het leven benoemd en zullen lang nadat Trump president af is nog altijd een blijvende impact hebben op het leven van 320 miljoen Amerikanen. Kavanaugh is 53 en zou dus makkelijk 30 à 40 jaar op zijn stoel kunnen blijven zitten.
2 benoemingen op 20 maanden
Op amper 20 maanden tijd heeft Trump ondertussen al 2 rechters benoemd. Dat zijn er even veel als zijn voorgangers Bush en Obama er mochten benoemen, maar dan op 8 jaar tijd.
De eerste was de conservatief Neil Gorsuch, die 51 jaar oud is, de tweede wordt naar alle waarschijnlijkheid dus Brett Kavanaugh. Op minder dan 2 jaar tijd is er al duidelijk sprake van een ruk naar rechts. En daar houdt het niet op. 2 van de resterende progressieve rechters die nog in het Hooggerechtshof zetelen zijn de pensioengerechtigde leeftijd al lang voorbij: de Democraten Ruth Bader Ginsburg (links beneden op onderstaande foto) en Stephen Breyer (rechts beneden) zijn respectievelijk 85 en 80 jaar oud.
© Franz Jantzen, Collection of the Supreme Court of the United States
Een van de meest invloedrijke presidenten uit de Amerikaanse geschiedenis?
De kans dat Trump straks nog andere rechters mag benoemen is daarom niet gering. Mochten beide voormelde rechters sterven of er op eigen initiatief mee ophouden dan zou de huidige president in totaal 4 van de 9 rechters hebben benoemd en de politieke balans voor de volgende decennia definitief in de richting van het conservatisme kunnen doen hellen.
Donald Trump zou dan met andere woorden een van de meest invloedrijke presidenten uit de Amerikaanse geschiedenis worden.
Met dank aan de 49% Amerikanen die niet gingen stemmen
En dat stemt toch tot nadenken, want deze president haalde bij de verkiezingen van 2016 amper 25% van de stemmen, voldoende om het kiescollege naar zich toe te trekken. Hillary Clinton won 26% van de stemmen en de [totaal irrelevante] popular vote.
49% van de Amerikanen nam de moeite niet om te gaan stemmen. De helft van de Amerikanen zadelt de volgende generaties nu op met de gevolgen van hun absolute desinteresse in en afkeer van de politiek.