Tijd om Trump het krediet te geven dat hij verdient

“Men mag dan al hysterisch doen over de overduidelijke, voortdurend door de president gedemonstreerde ongeschiktheid voor zijn ambt, er mag ook eens eerlijk worden gerapporteerd over de positieve zaken die hij heeft gerealiseerd.” Dat schrijft financieel adviseur Joshua M. Brown van Ritholtz Wealth Management op zijn blog.

De repatriëring van geld dat in belastingparadijzen stond geparkeerd

Het Amerikaanse technologieconcern Apple heeft al aangekondigd het gros van zo’n 274 miljard dollar terug te zullen brengen. Daarnaast wordt de volgende 5 jaar ruim 5 miljard dollar geïnvesteerd in de Amerikaanse economie en worden 20.000 nieuwe jobs gecreëerd.

“In totaal bevindt zich zo’n 3.000 miljard dollar in het buitenland. Drie keer meer dan 10 jaar geleden. Als we veronderstellen dat slechts de helft daarvan terug naar de VS komt is dat nog altijd het equivalent van het bbp van Canada. Niet slecht, als we terugdenken aan de hyperbolische doemvoorspellingen die Trumps verkiezing voorafgingen.”

Bovenstaand citaat is afkomstig van New York Times-journalist Bret Stephens. Dat is een notoir Trump-hater, maar een pro-business conservatief.

Trump en niemand anders forceerde de doorbraak om die cash terug te brengen. Uiteraard zal een groot gedeelte van dat geld worden gebruikt om eigen aandelen terug te kopen en hogere dividenden uit te betalen. Toch blijft het een groot voordeel voor onze economie dat dit geld nu hier, eerder dan in het buitenland staat.

De Democraten hebben volop de tijd gehad om er iets aan te doen. Ze hebben niet eens de moeite gedaan om naar de zaak te kijken. Miljarden dollars werden jarenlang in steden van Londen tot Tokio bewaard.

Trump: veel lef en een I-don’t-give-a-f**k persoonlijkheid

Men moet niet noodzakelijk een fan van Donald Trump zijn om toe te geven dat dit een goede zaak is. Ook dat die niet noodzakelijk zou zijn gerealiseerd onder president [Hillary] Clinton.

Trump heeft niet op eigen houtje de economie omgedraaid. We zaten – net als de aandelenbeurzen – ook onder de regering Obama al in een opwaartse spiraal. Maar de recente explosie van energie moet worden toegeschreven aan het nieuwe dynamisme aan de top. Deze grootse realisatie, schrijft Brown, is te danken aan Trumps lef en zijn I-don’t-give-a-f**k persoonlijkheid.

“Men moet dus geen Trumpansee zijn om ook de positieve zaken die zich van tijd tot tijd voordoen eens onder de aandacht te brengen.”