Apple doet nu plots wat Trump wil

Het Amerikaanse technologieconcern Apple gaat een eenmalige boete van 38 miljard dollar betalen en de volgende 5 jaar 350 miljard dollar bijdragen aan de Amerikaanse economie. Dat is een gevolg van de eind vorig jaar door president Donald Trump ingevoerde belastinghervorming.

Apple houdt al jarenlang enorme bedragen in cash aan in landen met gunstigere belastingregimes. Het zou gaan om meer dan 250 miljard dollar. Welk bedrag daarvan gerepatrieerd zal worden is niet bekend, wel dat dit mits betaling van een eenmalige boete van 15,5% kan gebeuren. In een woensdag verspreide persverklaring is sprake van de bouw van een nieuwe campus en 20.000 nieuwe jobs. De locatie zou later dit jaar worden bekendgemaakt.

CEO Tim Cook wil de investeringen richten op die delen van het bedrijf die de grootste impact hebben op de jobsmarkt. Hij verwees naar de productie van Apple-producten en het runnen van datacentra. De nieuwe campus waarover sprake is wordt een centrum voor klantenservice.

Verder raakte bekend dat Apple zijn medewerkers wereldwijd een extra bonus van $2.500 gaat meegeven dankzij de nieuwe belastingregels van Trump. Al wie niet tot het management behoort mag de bonus de komende tijd tegemoet zien. Het gaat over zo’n 120.000 mensen. Donald Trump had zich tijdens zijn verkiezingscampagne meer dan eens bitter uitgelaten over Apple, dat in de VS amper investeert. In 2016 riep hij nog op tot een boycot van het merk, omdat het weigerde gegevens van een iPhone die eigendom was van een terrorist aan de gerechtelijke overheden over te maken. Verwacht wordt dat ook andere Amerikaanse multinationals Apple’s voorbeeld zullen volgen. Trump haalt dus zijn slag thuis en was er snel bij om dat via zijn Twitteraccount te melden:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20