WeWork schrapt beursgang

Het felgeplaagde WeWork stelt zijn langverwachte beursgang uit. De verwachtingen waren hooggespannen, maar ook de Japanse hoofdinvesteerder Softbank zag de beursgang niet langer zitten.

De beursgang van WeWork, dat gedeelde werkplaatsen aanbiedt in een tiental landen, is nu definitief van de baan. WeWork verhuurt werkplekken voor ondernemingen en freelancers. Het kan rekenen op een reeks grote investeerders, waaronder het Vision Fund van het Japanse Softbank.

Onmiddellijk na de publicatie van het prospectus, zeg maar de informatiefiche voor potentiële beleggers, begonnen steeds meer analisten zich vragen te stellen. Uiteindelijk bleven er te veel onbeantwoorde vragen over en restte CEO Adam Neuman geen andere optie dan een stap opzij te zetten. Hij werd ondertussen vervangen door Artie Minson, die eerder als Chief Automation Officer aan de slag was bij WeWork, en operationeel directeur Sebastian Gunningham.

Er zijn ook drie WeWork-kantoren in Belgiê. – Getty

Adam Neumann

Stichter Adam Neumann was tot voor kort de CEO van WeWork, maar is na de publicatie van de beurscatalogus een deel van zijn geloofwaardigheid kwijtgespeeld.

Stichter CEO Neumann verdient miljoenen aan de verhuur aan WeWork van panden waarvan hij geheel of gedeeltelijk eigenaar is. Hij heeft ook al 700 miljoen dollar uit het bedrijf gehaald door aandelen te verkopen of leningen aan te gaan. Daarnaast mat Neumann zich graag sterallures aan en liet hij zich meer dan eens opmerken met merkwaardige uitspraken.

Terug naar de basis

Het nieuwe team van co-CEO’s benadrukt dat het zich nu eerst op de kernactiviteiten van WeWork wil gaan focussen.

Analisten schatten de waarde van WeWork op een bepaald ogenblik op 48 miljard dollar. Daar blijft nu nog amper 10 tot 15 miljard van over. Ook de relatie met de Japanse hoofdinvesteerder Softbank komt nu onder druk te staan. Of er toch nog een beursgang volgt, is niet duidelijk.

Meer