Wat is VeChain (VET/VEN) en wat maakt het zo’n populaire cryptocurrency?

VeChain is een van de bedrijven die verder wil gaan dan louter de theoretische capaciteit van het blockchainplatform en ook daadwerkelijk producten en diensten ontwikkelt op de blockchain. Ze hebben daarvoor ook hun eigen cryptocurrency op de markt gebracht: VeChainToken of VET/VEN.

VeChain heeft een duidelijk doel, staat te lezen in hun white paper: “Een gedecentraliseerd platform uitbouwen voor een handelsecosysteem met transparante informatieflow, efficiënte samenwerking en transacties aan hoge snelheid.” Ze willen dan ook verder gaan dan waar vele crypto- en blockchainbedrijven stoppen. VeChain wil niet bij concepten of theorieën blijven maar ook echte concrete diensten op blockchain aanbieden.

Wat is VeChain?

Hun uitleg blijft natuurlijk vaag, maar ze hebben al concrete toepassingen. Zo planten zij, bijvoorbeeld, bewijzen van echtheid in de blockchain, zodat die dus nooit meer verloren kunnen gaan. Bang dat je een fake rolex aan het kopen bent (met deze vier tips kan je zien dat je geen echte in handen hebt)? Via een van de diensten van VeChain zal je op basis van een kleine chip kunnen verifiëren of het om een echte of een valse gaat. Maar je kan natuurlijk nog een hele hoop andere informatie op die chip kwijt, zoals het materiaal en de herkomst van de materialen, de producent, de ouderdom, … Kortom, een schat aan informatie die je meteen kan nakijken en waarvan je weet dat het correct is.

VeChain werkt zo samen met een hele hoop luxemerken, die er natuurlijk baat bij hebben geen vervalsingen op de markt te hebben. CEO Sunny Lu was zelfs in een vorig leven CIO (de leider van de hele ICT-dienst) van Louis Vuitton in China. Maar niet alleen het aankopen van luxemerken zal veranderen, ook bijvoorbeeld de verkoop van auto’s zal er danig door worden aangetast. Geen gesjoemel meer met kilometers, data over de vorige onderhouden van de auto, … Wat je maar wil. Daarvoor hebben ze al de medewerking van Toyota, Renault, BMW en ga zo maar door. 

Ze werken bij VeChain ook al samen met conglomeraten als Pricewaterhousecoopers en DNV GL. Grote bedrijven geloven dus duidelijk in de capaciteit van VeChain. Maar niet alleen bedrijven, want ook de Chinese overheid heeft interesse in VeChain. China oefent sterke druk uit op crypto’s, dus een samenwerking zou VeChain een enorme boost kunnen geven. 

VeChain Thor

Eigenlijk mogen we niet meer spreken van VeChain, want februari 2018 veranderde het zijn naam in VeChain Thor. Ondanks dat iedereen het toch nog bij de naam VeChain houdt, is die toevoeging van Thor wel belangrijk. VeChain gebruikt namelijk Thor Power, waardoor VeChain ook andere bedrijven toe kan laten om zelf blockchaintoepassingen op te starten. Om daarop te werken, hebben ze verschillende tokens opgericht: hun eigen VEN/VET-token maar er zijn natuurlijk ook de THOR-tokens. 

VEN/VET, want VeChain heeft eigenlijk twee soorten crypto’s. Alle digitale munten voor de omvorming naar VeChain Thor worden VEN genoemd, die erna, dus sinds februari 2018, hebben de naam VET. Die VET kan dus gebruikt worden op VeChain Thor. 

Dat open karakter maakt van VeChain het perfecte platform om smart contracts (hier vind je meer over smart contracts) op te maken. Het wordt dan ook, net zoals IOTA (lees hier alles over IOAT) gezien als een van de plaatsen voor het Internet of Things op te enten. Ze hebben alvast alles in huis om succesvol te zijn.

Eigen blockchain

Maar de grootste verandering voor VeChain zit er nog aan te komen. VeChain is namelijk een heel eigen blockchain aan het oprichten: de VeChain Mainnet. Voorlopig loopt VeChain nog op het Ethereum-netwerk als een ERC20-token.

Maar komt eind juni 2018 dus verandering in. Vanaf die blockchain er is, zullen alle transacties via dat nieuwe, eigen netwerk verlopen. Dat netwerk zal dan weer draaien op twee tokens: de VeChainToken (VET) en de VeThor-token (VTHO). 

Hoeveel is VeChain waard?

VeChain (toen nog VEN dus) kende een redelijk rustige start. Het bleef zo lang op 10 of 20 cent staan. Dat vonden ze ook niet erg, want toen testte het bedrijf het hele systeem nog, was het nog bezig met samenwerkingen op te zetten en om het systeem te testen.

Maar net voor de jaarwisseling sprong de waarde van VEN, net zoals bij vele andere crypto’s, gigantisch de hoogte in. Midden december stond één VeChain-token nog op één dollar (0,86 euro), maar amper een maandje later was het al een veelvoud daarvan. Op 22 januari kende het een (enorm) hoogtepunt met een waarde van maar liefst 9,45 dollar (8,10 euro).

VeChain is wat atypisch ten opzichte van de andere crypto’s, want het kende in 2018 wel een kleine dip maar stortte niet helemaal in. Daar zat de rebranding in februari 2018 waarschijnlijk voor iets tussen. De munt kwam van een waarde van ongeveer 4 dollar (3,43 euro) in 18 februari weer op meer dan 7 dollar (6 euro). Daarna kende het echter wel een kleine terugslag, maar het stabiliseerde rond de 3 dollar (2,57 euro). Momenteel staat het VeChain op 2,74 dollar (2,35 euro).

Waarom is VeChain zo populair?

VEN/VET heeft zijn populariteit natuurlijk volledig te danken aan het overkoepelende VeChain (Thor). Door de samenwerking met een hele hoop grote bedrijven heeft het natuurlijk een legitimiteit meegekregen die vele andere crypto’s (nog) niet hebben. Dat ook de Chinese overheid denkt aan een soort coöperatie bevestigt dat alleen nog maar. 

Maar het belangrijkste aspect van VeChain, en wat meteen ook een van de factoren dat het echt een crypto voor de toekomst maakt, is dat het ook echte toepassingen op het blockchainplatform heeft. Binance Coin is daarin wat gelijkaardig, aangezien het ook een crypto is die ook echt een nut heeft (lees hier alles wat je moet weten over Binance Coin). Maar VeChain gaat nog een pak verder dan dat. Als zowat enige crypto heeft het ook daadwerkelijke toepassingen. Dat gecombineerd met de legitimiteit geeft het een aanzien dat de andere crypto’s niet hebben. 

Hun eigen blockchain zorgt voor meer autonomie, maar de vraag is natuurlijk hoe de markt zal reageren op die verandering. Het Ethereum-netwerk is bekend terrein, een eigen blockchain natuurlijk niet. Afwachten hoe dat zal uitpakken voor VeChain.

Moet je investeren in VeChain?

Door die legitimiteit is het een bijna unieke cryptocurrency. De samenwerking met een aantal grote bedrijven wijst erop dat het geen flash in the pan is en wel een cryptocurrency is waar rekening mee moet gehouden worden. De kans bestaat zelfs dat na een tijd de aandacht meer zal gevestigd worden op de bruikbaarheid van dergelijke digitale munten, en dan zal VeChain er helemaal uitspringen. 

Een investering in VeChain zal je misschien geen fortuinen opleveren op korte termijn, maar op lange termijn zal je het je zeker niet beklagen. Door de samenwerkingen en de openbare factor van hun systeem lijkt het wel echt een platform voor de toekomst te worden. 

Waar kan je VeChain kopen?

VeChain is makkelijk te kopen op handelsplatform Binance (meer over dat handelsplatform vind je hier). Het is natuurlijk niet een van de grotere cryptocurrencies. Je zal dan ook eerst bitcoin of ethereum moeten aanschaffen en die dan omruilen voor VeChain. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20