11 jaar later: Mercedes opnieuw groter dan BMW

De Duitse autobouwer Mercedes heeft het voorbije jaar 2,08 miljoen wagens verkocht. Dat betekende een stijging met 11 procent tegenover het jaar voordien. Daarmee is Mercedes opnieuw de grootste constructeur van luxewagens ter wereld geworden.

Bij aartsrivaal BMW werd immers een stijging met 5 procent tot 2 miljoen exemplaren gemeld. Op de derde plaats staat Audi, waar een groei met 3,8 procent tot 1,87 miljoen wagens werd opgetekend. Mercedes wijst erop al zes jaar op rij een recordverkoop te kunnen melden. De sterke groei is grotendeels te danken aan het succes van de compacte modellen. BMW had elf jaar geleden het marktleiderschap van Mercedes overgenomen. In Europa verkocht Mercedes vorig jaar bijna 900.000 wagens. Dat betekende een stijging met 12,4 procent tegenover het jaar voordien. In China werd een groei met 27 procent tot 473.000 exemplaren opgetekend. China is nu, net zoals bij Volkswagen, ook voor Mercedes de grootste afzetmarkt geworden. In de Verenigde Staten diende daarentegen een terugval met 0,8 procent worden geregistreerd.

Opsteker

De resultaten betekenen een opsteker voor Dieter Zetsche, chief executive van Daimler, die zes jaar geleden een reorganisatie lanceerde die de groep tegen het einde van dit decennium opnieuw het wereldwijde marktleiderschap diende op te leveren. Zetsche heeft die operatie sneller kunnen afronden dan gepland. Zetsche heeft een bijzonder moeilijke periode achter de rug, waarin hij het bedrijf een nieuw elan diende te geven na de moeilijke scheiding tussen Daimler en Chrysler tien jaar geleden. “Er waren een aantal problemen op het gebied van kosten en kwaliteit, terwijl ook het design niet van topniveau was,” erkende Zetsche eerder al. “Bovendien was Daimler door de combinatie met Chrysler niet langer exclusief op de luxemarkt actief.” Aandeelhouders vreesden dan ook dat Daimler achterop zou raken tegenover concurrenten BMW en Audi. Onder Zetsche zouden het design en de technologie van Mercedes echter een sterke evolutie laten optekenen. (mah)  

Meer