Wat is IOTA (MIOTA)? En wat maakt het zo’n populaire cryptocurrency?

De cryptomunt IOTA profileert zich als dé munt van de toekomst. Het wil namelijk inzetten op ‘Internet of Things’, slimme toestellen dus. Het wil daarbij verantwoordelijk zijn voor de betalingen tussen verschillende voorwerpen. Maar niet iedereen gelooft (in) de munt. IOTA staat momenteel op de 9de plaats op de rangschikking van de grootste en bestverdienende cryptomunten. De munt zag z’n levenslicht in 2015 en kan zo dus gezien worden als een van de snelst groeiende crypto’s tot op heden. Maar is het wel allemaal te vertrouwen? Kortom: is IOTA een slimme investering?

Wat is IOTA?

IOTA is, wanneer je het vergelijkt met de eerste cryptocurrency bitcoint, een relatief jonge cryptovaluta. De munt werd in 2015 gelanceerd door David Sønstebø, Sergey Ivancheglo, Dominik Schiener en Dr. Serguei Popov. Het was dus een samenwerking tussen een Noor (Sønstebø), een Italiaan (Schiener) en twee Russen (Ivancheglo en Popov). Na een proefperiode van meer dan een jaar, werd de IOTA op 13 juni 2017 gelanceerd.

De internationale makers wilden een cryptomunt ontwikkelen dat een alternatief zou vormen voor het systeem van blockchain, dat naar analogie met bitcoin gebruikt wordt door verschillende andere crypto’s. Verder wilden de makers dat IOTA kon uitgroeien tot de munt die in de toekomst gebruikt zou worden voor Internet of Things (IoT). Met Internet of Things wordt verwezen naar de situatie waarbij computers en andere toestellen autonoom kunnen werken, zonder inbreng van mensen. Wanneer die toestellen zich dan moeten bezighouden met geldzaken zouden die kunnen betalen met de cryptomunt IOTA.

Hoeveel is IOTA waard? 

Op het moment van schrijven is de waarde van één IOTA gelijk aan precies 1 dollar (0,86 euro). Dat klinkt best weinig wanneer je denkt dat één bitcoin tegenwoordig meer dan 6.000 dollar (5.513 euro) waard is. Maar aangezien er op dit moment maar liefst 2,78 miljard IOTA in omloop is, ligt ook de marktwaarde van de cryptomunt op 2,78 miljard. Ter vergelijking, bitcoin heeft een limiet van 21 miljoen bitcoin, er zal dus nooit meer bitcoin in omloop zijn. 

Momenteel is er dus 2,78 miljard IOTA in omloop, en dat is ook meteen de limiet van de cryptocurrency. Er zal dus nooit meer IOTA in omloop komen, maar dat betekent natuurlijk niet dat de limiet van de marktwaarde daarmee bereikt is. Op z’n hoogtepunt, in december vorig jaar, had één IOTA een waarde van 5,23 dollar (ongeveer 4,5 euro), waardoor de totale marktwaarde van IOTA op dat moment 14,54 miljard dollar (12,45 miljard euro) bedroeg.


© coinmarketcap.com

Waarom is IOTA zo populair?

IOTA werkt, in tegenstelling tot de meeste andere cryptocurrency’s, niet met een systeem van ‘mining’. (Alles over mining, lees je hier.) Waar bitcoin gemijnd moet worden door middel van een ingewikkeld en energievretend proces, gaat dit bij IOTA op een andere manier. Bij IOTA is er geen sprake van een blockchain, maar van een ’tangle’, een heel netwerk van verbindingen in plaats van een ketting. Bij iedere transactie die je maakt met IOTA wordt je een deel van de tangle. Je maakt namelijk je transactie maar tegelijkertijd verifieer je twee voorgaande transacties. Als beloning wordt dan jouw transactie goedgekeurd, waardoor iedereen op gelijke manier profiteert van het systeem. 

Op deze manier maakt IOTA komaf met het hiërarchische systeem van de blockchain, dat gebruikt wordt bij het mijnen van bitcoin. Het uiteindelijke doel van blockchain is het decentraliseren van gegevens, maar doordat het proces van blockchain zodanig veel energie opeist en belastend is voor je computer zijn er uiteindelijk maar weinigen die hier echt in slagen. Bovendien gebeurt het mijnen van bitcoin op een heel competitieve manier. Enkel diegene die het snelste ‘de code weet te kraken’, gaat met de beloning van 12,5 bitcoin aan de haal. Hierdoor wordt het uiteindelijk dus toch weer een gecentraliseerd systeem, waarbij een paar spelers een groot deel van de macht in handen hebben. IOTA omschrijft zichzelf daarom als het meest gedecentraliseerde systeem. 

Een positief gevolg van dit systeem is dat er bij transacties van IOTA geen kosten aangerekend worden. Bij andere cryptocurrency’s wordt een kleine transactiekost aangerekend, die dan deel uitmaakt van de beloning voor wie de transactie verifieert. Je kan zo zelfs, als je dat zou willen, een miljoenste van een IOTA sturen, zonder dat je daar ook maar enige kost aan hebt. Omdat je zelf dus ook de rest een stapje verder helpt, is je beloning een transactie zonder extra kosten. 

Een ander voordeel van de tangle is dat transacties een stuk sneller verlopen dan bij blockchain. Dit komt doordat je daar te maken hebt met een volledig kluwen aan ‘blokjes’, in plaats van een lineaire reeks. Hoe groter de tangle, hoe sneller je transactie goedgekeurd wordt. 

Verder is IOTA ook gericht op de toekomst, het wil inzetten op Internet of Things (IoT), een term om apparaten die autonoom werken via het internet te omschrijven. Er zijn nu natuurlijk al slimme televisietoestellen of ijskasten op de markt, maar Internet of Things gaat er vanuit dat die toestellen in de toekomst ook autonoom transacties kunnen uitvoeren. Bijvoorbeeld wanneer je ijskast merkt dat de eieren op zijn, kan die ijskast zelf eieren bestellen bij de slimme supermarkt. IOTA wil in dat geval de munt zijn die daarvoor gebruikt wordt.

Moet je erin investeren?

Het klinkt allemaal heel mooi, te mooi zelfs volgens sommige kenners. Er wordt namelijk gevreesd dat IOTA eigenlijk één grote scam is. Verschillende crypto-experts merkten zo al op dat er heel wat beveiligingsproblemen zijn omtrent IOTA. Zo zouden gebruikers al in totaal zo’n vier miljoen dollar (3,42 miljoen euro) verloren zijn door dergelijke problemen. Neem daar dan nog eens bij dat IOTA op dit moment de 9de grootste cryptomunt is en je begrijpt meteen de risico’s.

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) Media Lab uitten eerder dit jaar felle kritiek op de IOTA. Ze haalden aan dat er veiligheidsproblemen zijn met de munt. Ze waren er namelijk in geslaagd om in het systeem te hacken en legden zo verschillende zwakke punten in het beveiligingssysteem bloot. 

Toch zijn er grote bedrijven die hun vertrouwen in IOTA duidelijk hebben gemaakt. Zo werken onder andere Microsoft, Bosch en University College London samen met IOTA. Bedrijven die net zoals IOTA sterk geloven in de toekomst van Internet of Things.

Waar kan je IOTA kopen?

iOTA is te koop op verschillende websites. Om IOTA te pakken te krijgen, heb je zoals altijd bij cryptomunten een wallet nodig. IOTA heeft een officiële wallet, die je via deze website kan downloaden. Daarnaast kan je ook gebruikmaken van de Trinity wallet, deze zit momenteel nog in de betaversie, maar is volgens IOTA gebruiksvriendelijker.

Je kan IOTA coins niet rechtstreeks kopen. Om deze cryptomunten te verkrijgen zal je dus eerst bitcoin of Ethereum in je bezit moeten hebben. Deze crypto’s kan je makkelijk kopen op Coinbase. (Hoe je precies bitcoin kan kopen, leggen we uit in deze video.) Wanneer je dan over je bitcoin of Ethereum beschikt, kan je deze ruilen voor IOTA op handelsplatformen, zoals bijvoorbeeld Binance.

Meer