4 eenvoudige tips om een valse Rolex te onderscheiden van een echte

Rolex verkoopt jaarlijks 700.000 uurwerken. Maar omdat het Zwitserse luxehorlogemerk een van de meest prestigieuze ter wereld is, worden elk jaar naar schatting 2.000 keer meer valse exemplaren van dit statussymbool aan de man gebracht.

Het makkelijkst herkenbaar zijn goedkope namaakhorloges omdat die voor een klein bedrag van eigenaar wisselen. Het probleem wordt groter wanneer iemand meer dan 500 euro voor een Rolex betaalt en die zo goed zijn nagemaakt dat vaak enkel een horlogemaker het verschil kan zien. Door de horloge open te maken en het mechanisme te bestuderen zal hij snel uitsluitsel kunnen geven.

Toch is er altijd één eenvoudige stelregel: ‘When it’s too good to be true, it mostly isn’t true’.In een interview met het persagentschap Bloomberg geeft horlogehandelaar David Duggan 4 tips om snel te weten te komen of je een echt dan wel een vals exemplaar in handen hebt.

1. Goedkope imitaties zijn herkenbaar aan de secondewijzer

Die stuttert van seconde naar seconde in afgebroken bewegingen, terwijl dat bij een echte Rolex in één onafgebroken, vloeiende beweging gebeurt. Een echte Rolex maakt daarom ook geen geluid, terwijl je bij een vals exemplaar wel een tikgeluid hoort.

2. Namaakhorloges worden met goedkopere en lichtere materialen gemaakt dan echte

Een namaak-Rolex weegt dus minder dan een origineel exemplaar.

3. Kijk dan even naar het opwindmechanisme

Valse Rolexen hebben meestal een wat primaire kroon om de seconden en uren aan te passen. De kroon van de echte Rolex daarentegen is een van graveringen en groeven voorzien ambachtelijk kunstwerkje.

4. Een echte Rolex heeft een ingebouwde cyclopische lens die de datumaanwijzing vergroot

Omdat dit moeilijk na te maken is, zullen namaakexemplaren dit normaal gezien niet hebben, waardoor de datum dezelfde grootte heeft.Op deze slideshow kan je de tips van Rolex zelf nalezen

Rolex Science: The Fake Signs (3) from Dindin Watoto