Washington kiest een kant in het debat over voorgestelde cryptobelastingwet: proof-of-stake delft het onderspit

Het Witte Huis leunt naar een bevoordeling van proof-of-work-miners bij het opstellen van een belastingwet voor cryptomunten. De cryptogemeenschap probeert koortsachtig de strikte regulering te beperken, zodat alle miners en blockchainontwikkelaars buiten schot blijven.

Waarom is dit belangrijk?

De Amerikaanse federale overheid wil via een infrastructure bill geld ophalen voor het optrekken van nieuwe wegen en andere infrastructuur. In een clausule van de voorgestelde wet stond ook dat de overheid plant om 28 miljard dollar op te halen door de cryptosector efficiënter te belasten.

Een onverwachte wending in het verhaal over de controversiële cryptowet: Mark Warner en Rob Portman, beide Amerikaanse senatoren, stellen op de valreep een verandering aan de infrastructure bill voor die proof-of-work-miners en verkopers van cryptohardware en wallets zou onthouden van de wettekst.

Proof-of-work is het systeem dat cryptomunten zoals Bitcoin gebruiken om transacties te verifiëren. Met de versie van het wetsvoorstel van Warner en Portman zouden ontwikkelaars van cryptotechnologie en proof-of-stake-miners, het systeem dat Ethereum gebruikt, wel inkomsten moeten aangeven aan de belastingdienst.

Washington moeit zich

Het Witte Huis heeft inmiddels officieel zijn steun toegezegd aan de aanpassing van Warner en Portman, volgens de voormalige Washington Post-journalist Jeff Stein. De cryptogemeenschap vindt deze regeling echter “onaanvaardbaar”.

Dit betekent ook dat een andere voorgestelde aanpassing van de senatoren Cynthia Lummis, Pat Toomey en Ron Wyden, aan de kant wordt gezet. Zij ijverden ervoor om vrijwel alle entiteiten in de cryptosector vrij te stellen van de regulering, ook proof-of-stake-miners dus.

Winnaars en verliezers gekozen

Jerry Brito, de directeur van de non-profit-cryptobelangenorganisatie Coin Center, noemde de versie van Warner en Portman “bijzonder limiterend” en zelfs “desastreus” voor de hele cryptomarkt. Hij beschuldigde het congres er ook van dat ze “winnaars en verliezers” aanduiden door proof-of-work-mining een voorkeursbehandeling te geven.

De koers van Bitcoin steeg door het nieuws deze ochtend al met bijna 3 procent tot boven de 40.000 dollar. Ether kreeg nog geen klappen op de markt en geniet momenteel nog steeds van de uitrol van de zogenoemde “London Upgrade”, die een groot aantal munten uit circulatie haalde en zo de koers omhoog zou moeten duwen.

De reactie van Twitter-CEO Jack Dorsey, die een grote aanhanger van de proof-of-work-munt Bitcoin is: “wauw”, zei de techmiljardair simpelweg. Ook Tesla-baas Elon Musk moeide zich in het gesprek.

Lees ook: Voorzitter SEC pleit voor strengere regulering cryptomunten: Bitcoin verliest opnieuw terrein

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20