Wall Street enthousiast over coronabehandeling Gilead

De Amerikaanse aandelenbeurzen sluiten de week met winst af. Investeerders vinden soelaas in een aankondiging van farmabedrijf Gilead Sciences. 

Patiënten die het geneesmiddel remdesivir toegediend kregen tegen het coronavirus lieten een vermindering van 62 procent van het overlijdensrisico opmeten. 74,4 procent van de patiënten die een behandeling kregen, waren na twee weken volledig hersteld. Bij de controlegroep lag dat aantal slechts op 59 procent. Vorige week kreeg het middel een marktautorisatie van de Europese Commissie. Nu donderdag opnieuw 63.000 gevallen van coronavirus werden opgemeten en een weekgemiddelde van 53.000 per dag werd dat nieuws enthousiast onthaald.

Ook de CEO van BioNTech liet weten dat zijn potentieel coronavirusvaccin tegen december klaar zou zijn voor goedkeuring.

Goednieuwsshow jaagt aandelen hoger

De Dow Jones Industrial gaat 369 punten hoger, een winst van 1,4 procent. Ook de S&P 500 en de techbeurs Nasdaq gaan respectievelijk 1 en 0,6 procent hoger.

Zoals dat de voorbije weken de norm is geworden joeg deze goednieuwsshow de aandelen hoger die profiteren van de heropening van de economie. 

Luchtvaartmaatschappijen American Airlines en United gingen respectievelijk 6,8 en 8,2 procent hoger. Cruiseschepenrederij Carnival ging zelfs 10,8 procent hoger, nadat het aankondigde het break-evenpunt te kunnen halen wanneer de schepen slechts voor 30% tot 50% gevuld zijn. Ook de banken JP Morgan, Goldman Sachs, Citigroup en Wells Fargo profiteren en gaan alle om en bij de 5 procent hoger. 

Investeerders negeerden opmerkingen van de Amerikaanse president Donald Trump. Die gaf aan dat een tweede handelsdeal met China er waarschijnlijk niet komt.

Op de Nasdaq gaat videostreamingdienst Netflix ruim 8 procent hoger Zakenbank Goldman Sachs zei dat het aandeel de volgende 12 maanden nog 30 procent hoger kan.

Olie gaat 2,2 procent hoger. Een vat WTI kost donderdagavond 40,51 dollar. Goud gaat 0,1 procent lager. Een ounce goud noteert nu tegen 1.802 dollar. De euro gaat 0,16 procent hoger tegenover de Amerikaanse dollar. Amerikanen moeten voor de eenheidsmunt nu 1,13 dollar betalen. De bitcoin tenslotte gaat 0,35 procent hoger en kost vrijdagavond 9.242 dollar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20