Waarom dalen de olieprijzen en wat kunnen we de komende maanden verwachten?

Terwijl velen voorspelden dat een vat olie 100 dollar zou kosten, zijn we nog lang niet zo ver. De problemen aan de vraagzijde zijn groter dan de aanbodproblemen.

Waarom is dit belangrijk?

Olieprijzen kunnen een indicator zijn voor de gezondheid van de wereldeconomie. De oliemonarchieën vechten al maanden om de prijzen hoog te houden, maar het gebrek aan vraag, gekoppeld aan een wereldwijde economische vertraging, heeft de prijzen telkens gecorrigeerd. Dit is goed nieuws voor de inflatie, maar niet zo goed voor de groei.

In het nieuws: De prijs van Brent-olie daalt onder de 80 dollar per vat.

  • Een vat Brent-olie, de benchmark in Europa, werd donderdagochtend verhandeld voor 79,9 dollar, een prijs die sinds juli vorig jaar niet meer was voorgekomen.
  • Op de Amerikaanse markt noteert WTI rond de 75 dollar per vat.

In september schommelde de prijs echter rond de 95 dollar en velen, waaronder de baas van Chevron, zagen de weg naar 100 dollar als een uitgemaakte zaak. Het krapper wordende aanbod, het waar

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer