Waarom 15 Franse vrijwilligers 40 dagen in een grot doorbrachten

Een groep Franse vrijwilligers keek met kleine ogen versuft om zich heen toen ze na 40 dagen weer uit een donkere grot kwamen. Waarom deden ze dat? 

De vijftien deelnemers leefden 40 dagen in de grot van Lombrives in het zuidwesten van Frankrijk – zonder smartphones, klokken of zonlicht. Ze maakten deel uit van een experiment om na te gaan welke impact de afwezigheid van deze drie dingen zou hebben op hun tijdsbesef. 

Het zogenaamde ‘Deep Time’-experiment liep zaterdag ten einde, waarop de acht mannen en zeven vrouwen de grot onder applaus konden verlaten. Om hun ogen te beschermen na zo lang in het donker te hebben geleefd, droegen ze een speciale zonnebril. 

In de grot was er geen natuurlijk licht. Foto: Human Adaptation Institute via AP/Isopix

‘Het was alsof je op pauze drukte’, zei Marina Lançon, een van de zeven vrouwen die aan het experiment deelnamen, aan de Associated Press. Ze voegde eraan toe dat ze graag nog een paar dagen langer in de grot had kunnen blijven. 

In de grot – waar geen zonlicht is en slechts 10 graden Celsius – sliepen de deelnemers in tenten, maakten ze hun eigen elektriciteit en hadden ze geen enkel contact met de buitenwereld. Met behulp van een trapfiets konden ze elektriciteit opwekken en water haalden ze uit putten op 45 meter diepte. 

Geen tijdsbesef

De groep moest tijdens hun isolement taken organiseren zonder te weten hoe laat het was en dus zonder deadlines. In plaats daarvan moesten ze vertrouwen op hun biologische klok en slaapcycli om hun dagen te structureren. Zoals verwacht verloren ze hun tijdsbesef. 

‘En hier zijn we dan! We zijn net terug na 40 dagen … Voor ons was het een echte verrassing’, zei de projectleider, Christian Clot. ‘In ons hoofd waren we 30 dagen geleden de grot binnengelopen.’

Volgens wetenschappers van het Human Adaptation Institute, dat het project van 1,2 miljoen euro leidt, zal het experiment hen helpen beter te begrijpen hoe mensen zich aanpassen aan drastische veranderingen in levensomstandigheden en omgevingen. De hersenactiviteit en cognitieve functie van de deelnemers werd geanalyseerd voordat ze de grot binnengingen en zullen vergeleken worden met de gegevens na hun isolement. 

(NS)

Meer