Waar kan ik een minilening aanvragen?

 

In situaties waarin je dringend een rekening moet gaan voldoen of een aanzienlijke aankoop niet langer uitgesteld kan worden, bijvoorbeeld als je koelkast stuk is en direct vervangen moet worden, dan is het prettig om direct en snel een minilening aan te kunnen vragen bij een betrouwbare kredietverstrekker. Over het algemeen is het doen van een aanvraag voor een minilening niet erg tijdrovend en hebt je vaak binnen enkele uren al het geleende geld tot je beschikking.

Wanneer is er sprake van een minilening?

schermafbeelding-2016-09-13-om-14-08-18Zoals de naam minilening al duidelijk maakt is een minilening een geringe lening (meestal maar enkele honderden euro’s). Verder kenmerkt de minilening zich door de zeer korte looptijd (hoogstens 3 maanden) en het gemak waarmee je deze lening aan kunt vragen. Om een minilening te kunnen krijgen is er namelijk geen wettelijke verplichting opgelegd aan de aanvrager om en bewijs te overleggen dat er een vast salaris aanwezig is, en kan de aanvraag ook worden gedaan als er bijvoorbeeld alleen maar een uitkering of studiefinanciering wordt ontvangen. Ook hoeft de aanbieder van de minilening geen verplichte check bij het CKP uit te worden gevoerd.

Een minilening kan dus in de meeste gevallen aanzienlijk sneller worden verstrekt dan een reguliere lening.  De verstrekker van de minilening zal echter ongetwijfeld een bepaalde vergoeding willen krijgen voor het financiële risico dat deze loopt door de vestrekking van de lening. Een dergelijke leenvergoeding is bij het gros van de minileningen echter aanzienlijk hoger dan de kosten die over een reguliere lening berekend worden.

Waar zijn minileningen te vinden?

Tegenwoordig kun je zowel bij een fysieke bank, als bij een heleboel andere financiële instellingen terecht als je geld wilt lenen. Steeds meer banken en financiële instellingen, hebben echter ook het internet tot hun werkterrein gemaakt. Minilening zijn dan ook vooral online te vinden. Vanzelfsprekend kun je je zoektocht naar de meest geschikte minilening beginnen bij je eigen bank, deze is namelijk al wat vertrouwder, of de mogelijkheden beoordelen bij andere aanbieders.

Voordat je definitief een minilening aan gaat vragen is het overigens wel verstandig om de betrouwbaarheid van de kredietaanbieder(s) nauwkeurig te controleren door bijvoorbeeld reviews en klantervaringen op te zoeken in een zoekmachine. Helaas zijn online namelijk een aanzienlijk aantal personen en bedrijven actief die niet het beste met anderen voor hebben en alleen uit zijn op hun eigen gewin. Het afsluiten van een minilening kan dan ook eenvoudig resulteren in nog meer (financiële) ellende.

Een goede minilening vinden

Nadat je een aantal betrouwbare aanbieders van minileningen hebt geselecteerd, is de tijd rijp om de voorwaarden en tarieven van hun leningen te gaan beoordelen en onderling te gaan vergelijken. Alleen zo kun je te weten komen welke minilening het gunstigst uitvalt en waar de minste leenkosten betaald moeten worden. Voor dit doel kun je bij verschillende aanbieders van minileningen een online offerte aanvragen of een online simulatie uitvoeren. Na een paar minuten weet je dan exact waar je aan toe bent als voor een bepaalde aanbieder en minilening kiest.

De aanvraag van een minilening

Het doen van een aanvraag voor een minilening betekent meestal dat je het leenbedrag en de looptijd aan moet geven. Daarnaast wil de aanbieder van de lening ook altijd wat persoonlijke informatie van je ontvangen en wordt er doorgaans om een geldig identiteitsbewijs en een bewijs van een zekere bron van inkomsten gevraagd, zoals een uitkering, studiefinanciering, alimentatie of vakantiegeld.

De verstrekker van de minilening zal na ontvangst van de aanvraag en bijbehorende informatie gaan beoordelen of de lening kan worden verstrekt. De manier waarop deze beoordeling wordt uitgevoerd, zal echter verschillend zijn voor nieuwe- en bestaande klanten die al eerder een minilening bij deze aanbieder hebben gekregen. Bij een nieuwe klant zal de aanbieder van de minilening een inschatting moeten maken ten aanzien van het financieel risico dat er ontstaat door de lening te verstrekken. Om die reden dien je dan ook een bewijs mee te sturen van een bepaalde bron van inkomsten waarmee je de schuld kunt terugbetalen.

Bestaande klanten zijn echter al bekend bij de aanbieder en zullen intern worden gecheckt op hun krediet- en betalingsverleden. Indien je een eerdere minilening geheel volgens afspraak hebt afgelost, dan zal de aanbieder meestal meteen tot de verstrekking van een minilening overgaan. Als je echter eerder problemen hebt gehad met de aflossing, of deze zelfs helemaal niet hebt voldaan, dan kun je in de regel de minilening niet krijgen. De kredietaanbieder zal namelijk het financieel risico dan onacceptabel vinden en geen risico willen lopen om (een gedeelte van het) geld te verliezen.

Snel geld in op je rekening

Wanneer je een bekende kredietnemer bent bij de aanbieder van minileningen en voorheen geen problemen met de aflossing van een schuld hebt gehad, dan kan het leenbedrag al binnen enkele uren op je bankrekening staan. Nieuwe klanten moeten meestal wat langer wachten op uitsluitsel, maar weten doorgaans ook binnen een dag of de minilening aan hen zal worden verstrekt. Met een goedkeuring van de aanbieder op zak zal er dan ook snel geld op je rekening staan.

Meerdere minileningen tegelijk

Bij elke verstrekker van minilening kun je hooguit één aanvraag per keer indienen en zelfs als de aanvraag goed wordt gekeurd, zal er maar één minilening tegelijk worden verstrekt. Wanneer je zo meer geld wilt lenen, dan kun je je natuurlijk wel meerdere aanbieders van minileningen benaderen met een aanvraag. Het zal altijd wel de vraag blijven of meer dan één minilening op hetzelfde momenten aangaan wel en verantwoord is. De kosten van deze leningen zijn namelijk aanzienlijk hoog en de looptijd erg kort.

Zie ook: Zonder bank geld lenen

Bij voorkeur sluit je in dan ook een gewone persoonlijke lening af bij een bank en bespaar je zo veel leenkosten. Ook zal een persoonlijke lening een langere looptijd hebben en zal de kans op eventuele betalingsproblemen, en mogelijk opgelegde boetes vanwege het te laat terugbetalen van de schuld, een stuk kleiner worden.

Meer