Waar kan ik bitcoin kopen?

Als je gelooft in bitcoin en hebt beslist om er te kopen, volgt het volgende vraagstuk: waar en hoe kan je het in godsnaam kopen? Eigenlijk is het niet zo simpel. Je moet je weg een beetje kennen, maar met onze hulp heb je in ‘no time’ bitcoin in je wallet zitten.Je kan op verschillende manieren bitcoin kopen. Ofwel koop je ze op handelsplatforms, of je koopt ze rechtstreeks van een andere bitcoineigenaar. Maar alles begint met een goede wallet.

Wallet

Voor je bitcoin kan aan- of overkopen, moet je altijd een wallet hebben. Die wallet is vooral belangrijk omwille van de public en private keys. Die public key kan je zien als een rekeningnummer: het is een adres waar anderen bitcoin, of andere cryptomunten, naar kunnen versturen. Je private key lijkt eerder op de pincode van je bankkaart: enkel met je private key kan je je transacties ook gaan bevestigen. 

Je hebt dus absoluut een wallet nodig als je bitcoin wil aanschaffen. Maar binnen die wallets is nog een hele hoop variatie. Zo zijn er hot en cold wallets, verwijzend naar of ze al dan niet aangesloten zijn op het internet. En binnen die twee soorten wallets zijn er nog eens drie verschillende categorieën: hardware wallets, software wallets en papieren wallets. Meer info over die verschillende soorten wallets en welke je het beste kan kiezen, vind je hier!

Als je je wallet hebt opgezet, is het tijd om ook echt tot de aankoop over te gaan. En dan heb je twee keuzes: koop je ze online via een platform of ga koop je ze rechtstreeks met cash? 

Kopen via een online platform

Op cryptobeurzen worden bitcoin, en mogelijk ook andere cryptocurrencies, voor jou gekocht. Al is het net zoals met wallets een belangrijke keuze welke beurs je dan kiest. Ga hier dus niet licht over, maar doe je eigen research. Bitfinex, Coinbase, Bitstamp en Poloniex zijn een aantal van de grootste cryptobeurzen ter wereld. 

Vaak kan je op die platforms betalen met overschrijvingen en creditkaart en sommigen werken zelfs met Paypal. Op de meeste platforms mag je je wel aan transactiekosten verwachten. Ook de procedure voor het opzetten van je account en het aankopen van de crypto’s verschilt tussen de verschillende beurzen maar ligt meestal wel voor de hand.

Eens de beurs je betaling heeft ontvangen, zal het voor dat bedrag aan bitcoin voor jou aankopen en in een automatisch aangemaakte wallet op de beurs gaan deponeren (hoe die transactie juist verloopt, lees je hier). Dat proces kan enorm snel gaan maar kan ook ettelijke uren duren. Wil je niet gaan traden en gewoon aan de slag gaan met je bitcoin (hier lees je hoe je ermee kan betalen), dan heb je dus eigenlijk de beurs niet meer nodig. Dan wordt aangeraden om je bitcoin naar een eigen wallet, die dus losstaat van de beurs, over te brengen. 

Kopen met cash

Het is natuurlijk ook mogelijk om je bitcoin rechtstreeks aan te kopen. Voorlopig zijn er bij ons geen banken die bitcoin aanbieden, maar je kan ze natuurlijk ook gewoon rechtstreeks van andere bitcoineigenaars overkopen. Er zijn verschillende platformen om met eigenaars in contact te komen en waar die bitcoin kunnen aanbieden. Eentje daarvan is LocalBitcoins, waar je zelfs op regio kan zoeken. Aanbieders kunnen daar aangeven hoe ze betaald willen worden, hoeveel ze er verkopen en aan welke prijs. 

Maar er is nog een makkelijkere manier om bitcoin te kopen. Er bestaan namelijk al een tijdje bitcoinautomaten. Die zullen bitcoin naar je wallet sturen in ruil voor cash geld. Die bitcoin ATM’s werken hetzelfde als gewone bankautomaten. Je geeft je biljetten in, houdt de QR-code van je wallet tegen een scanner en het corresponderende aantal bitcoin zal naar je account worden overgemaakt.

Ook in ons land zijn er al een aantal van die automaten. Volgens CoinATMRadar zijn er in België al acht zo’n automaten. Drie daarvan bevinden zich in Antwerpen, twee in Brussel, eentje in Hasselt, één in Sint-Truiden en één in Gent. 

Hier kan je ze vinden:

Antwerpen

  • Outpost Gamecenter: Beggaardenstraat 6 (enkel bitcoin)
  • Press Shop: Schupstraat 18 (enkel bitcoin)
  • New Phone Repair: Vlaamsekaai 75 (bitcoin en ether)

Brussel

  • Break Point: Boulevard Anspach 21 (bitcoin, ether, litecoin en bitcoin cash)
  • BeCentral: Kantersteen 10 (enkel bitcoin)

Hasselt

  • Corda Campus: Kempische Steenweg 293 (enkel bitcoin)

Sint-Truiden

  • Q-8 Coenegrachts auto: Tongersesteenweg 45 (bitcoin, ether en litecoin)

Gent

  • Outpost Gamecenter: Ottergemsesteenweg 13 (enkel bitcoin)

Mining

Als is er uiteraard nog een andere, minder voor de hand liggende, manier om aan bitcoin te komen. Als miner kan je natuurlijk bitcoin verdienen (meer weten over minen, klik dan hier), maar het is niet zo evident om er aan te beginnen. Het vraagt zware investeringen en of het rendabel is, hangt zwaar af van de waardeschommeling van de digitale munt. Wil je de sprong toch wagen? Dan vind je hier alles dat je moet weten om zelf aan de slag te gaan

Meer