Wat is Litecoin (LTC) en wat maakt het zo’n populaire cryptocurrency?

Litecoin is een van de grootste cryptocurrencies op de markt. Op het eerste zicht zou je kunnen denken dat het de ‘light’ versie is van de bitcoin, maar het is eigenlijk een volledig autonome cryptomunt. Maar wat is dan juist het verschil met bitcoin en waarom is Litecoin een goede dan wel een slechte investering? Litecoin, afgekort LTC, is momenteel de zesde grootste cryptocurrency die in omloop is. Voorlopig is de munt nog best goedkoop te verkrijgen, maar het zou wel eens, net zoals z’n voorbeeld de bitcoin, sterk in waarde kunnen stijgen. Zo staat Litecoin binnen de cryptowereld bekend onder de bijnaam ‘zilver’ waar bitcoin ‘goud’ is. 

Wat is Litecoin (LTC)?

Litecoin was een van de eerste alternatieven voor de gekende bitcoin. De cryptomunt werd op 13 oktober 2011 opgericht door Charlie Lee, die toen nog een hoge functie binnen Google bekleedde. In zijn vrije tijd werkte hij aan zijn eigen, op bitcoin geïnspireerde, cryptomunt. (Alles over bitcoin vind je hier.)

Hij creëerde zo zijn versie van blockchain (wat blockchain precies is, lees je hier) op basis van de technologie die gebruikt wordt door bitcoin. Toen hij amper 150 Litecoins gemined had, maakte hij de cryptomunt beschikbaar voor het publiek. (Hoe minen precies in z’n werk gaat, lees je hier.) Van in het prille begin maakte Lee duidelijk dat het niet zijn bedoeling was om de concurrentie aan te gaan met bitcoin, maar dat hij hoopte dat Litecoin in de toekomst gebruikt zou worden voor kleinere transacties. In 2013 nam Lee ontslag bij Google en ging hij bij het crypto-handelsplatform Coinbase aan de slag, nadat dit platform zijn munt begon te ondersteunen. 

Litecoin werkt dus op heel wat vlakken op precies dezelfde manier als zijn grote inspiratie bitcoin. Het maakt zo ook gebruik van een wallet, hier naar analogie Litecoinwallet genoemd, en beschikt eveneens over een gedecentraliseerd systeem van blockchain. 

Verschil met bitcoin

Hoewel Litecoin geïnspireerd is op bitcoin, verschilt de munt op verschillende vlakken van de grootste cryptocurrency. In de eerste plaats ligt de limiet van het aantal Litecoins die uiteindelijk in omloop zullen zijn een pak hoger dan de limiet van bitcoin. Bitcoin heeft een maximum van 21 miljoen coins, bij Litecoin ligt dit aantal vier keer zo hoog, uiteindelijk zullen er namelijk 84 miljoen in omloop zijn. 

Transacties via Litecoin verlopen ook heel wat sneller dan bij bitcoin. Waar het bij bitcoin gemiddeld zo’n 10 minuten duurt om een transactie goed te keuren en door te voeren via het proces van blockchain, duurt dat bij Litecoin maar zo’n 2,5 minuten. Verder is de Litecoin ook sterker beveiligd dan de bitcoin. Dit komt doordat Litecoin gebruik maakt van het Scrypt-algoritme, in plaats van SHA-256, dat gebruikt wordt bij bitcoin. Een nadeel van dit algoritme is echter dat minen zwaarder is. Hoewel het sneller gaat dan SHA-256, heeft minen met Scrypt meer werkgeheugen nodig, waardoor de kans bestaat dat de groei van de cryptomunt op lange termijn enigszins afgeremd wordt. Voorlopig wordt dit echter gecompenseerd door het feit dat er vier keer zoveel Litecoins in omloop zijn dan bitcoins.

Hoeveel is Litecoin waard? 

Op het moment van schrijven is de waarde van één Litecoin 97,83 dollar (84,68 euro). Er zijn op dit moment meer dan 57 miljoen LItecoins in omloop waardoor de totale marktwaarde van de munt meer dan 5,5 miljard dollar (4,73 miljard euro) bedraagt. Dat is een enorm bedrag, maar natuurlijk maar een fractie van de marktwaarde van bitcoin. De grootste en bekendste cryptocurrency heeft op dit moment namelijk een totale marktwaarde van ruim 115 miljard dollar (zo’n 99 miljard euro), ruim twintig keer zoveel dus.

In december vorig jaar bereikte Litecoin z’n voorlopige hoogste waarde. Eén Litecoin was toen 365,11 dollar waard, zo’n 316 euro. Sindsdien is de koers van de munt in dalende lijn aan het gaan, met hier en daar nog een piekmoment. Litecoin is dus een munt die vaak in waarde schommelt en is daarom een goede cryptocurrency om handel in te drijven.


© coinmarketcap.com

Waarom is Litecoin zo populair?

Litecoin heeft dus een aantal voordelen tegenover bitcoin. Zoals we eerder al vermeldden, is Litecoin beter beschermd tegen hackers. Dit komt doordat Litecoin voor z’n ‘proof-of-work’ gebruikmaakt van het Scrypt-algoritme. Dit algoritme is eenvoudiger dan het gecompliceerde SHA-256, waar bitcoin gebruik van maakt. Maar dat maakt het niet noodzakelijk minder betrouwbaar, tot nog toe hebber er nog geen grote problemen de kop opgestoken. Veel miners verkiezen daarom Scrypt omdat het sneller werkt dan SHA-256 en omdat het op meer computers mogelijk is. 

Mede door dit algoritme verlopen transacties bij Litecoin een pak sneller dan bij bitcoin. Waar het bij bitcoin gemiddeld zo’n 10 minuten duurt vooraleer een transactie goedgekeurd en doorgevoerd is, is de klus bij Litecoin in 2,5 minuten geklaard. 

Een derde voordeel van Litecoin in vergelijking met bitcoin, is het feit dat er meer Litecoins te mijnen zijn dan bitcoins. Waar de limiet bij bitcoin op 21 miljoen ligt, kunnen er vier keer zoveel Litecoins gemined worden. Op het moment van schrijven zijn er al meer dan 17 miljoen bitcoins gemijnd, waardoor er dus  nog maar ongeveer 4 miljoen in omloop kunnen gebracht worden. Van de 84 miljoen Litecoins die beschikbaar zijn, zijn op het moment van schrijven iets meer dan 57 miljoen gemined. Hierdoor kunnen er dus nog 27 miljoen Litecoins gemined worden. 

Nadelen zijn echter dat het mijnen bij Litecoin meer vraagt van het werkgeheugen en de videokaart van een ‘node’, de term om een krachtige computer die nodig is om te minen aan te duiden in het cryptojargon. Dit lijkt op het eerste zicht geen probleem voor wie louter wil betalen of handelen met Litecoin en niet van plan is om de munt te gaan mijnen. Maar op de lange termijn kan dit de verdere groei van de cryptomunt afremmen, waardoor het dus voor alle gebruikers problemen met zich zou kunnen meebrengen. 

Wat te verwachten voor de toekomst?

Veel experts binnen de wereld van de cryptocurrencies zien Litecoin als een mogelijke opvolger van bitcoin. Aangezien het een heel aantal voordelen heeft tegenover bitcoin en daarbovenop ook nog eens over een groter limiet beschikt, heeft Litecoin een grote kans om lucratiever te worden dan zijn voorganger en voorbeeld bitcoin. 

Het doel van de maker, Charlie Lee, was echter om Litecoin te gebruiken voor kleine transacties, iets wat nu nog niet echt mogelijk is. Veel online winkels en diensten bieden op dit moment de optie om te betalen met bitcoin, maar met Litecoin ben je in het dagelijkse leven voorlopig zo goed als niets. Eerder dit jaar probeerde Lee via LitePay om betalingen met Litecoin te implementeren. Maar omdat er geen betaalkaartprovider, zoals bijvoorbeeld Visa of MasterCard, gevonden werd die met cryptovaluta in zee wilde gaan, stierf LitePay een stille dood. Lee liet in een tweet weten dat hij te hard van stapel had gelopen. “Het spijt me dat ik dit bedrijf gehyped heb en ik beloof dat ik zorgvuldiger te werk zal gaan in de toekomst”, liet hij weten op het sociale netwerk.

Voorlopig loopt Litecoin dus nog tegen een muur wat betalingen betreft, maar de kans is groot dat wanneer de crypto stabiliseert bedrijven er wel mee in zee willen gaan. Bovendien zijn er toch al een aantal sites waarop je allerhande dingen kan kopen met Litecoin. De volledige lijst kan je terugvinden op de officiële website van Litecoin

Waar kan je Litecoin kopen?

Litecoins zijn te koop op verschillende websites. In tegenstelling tot vele andere kleinere cryptomunten kan je Litecoins wel gewoon rechtstreeks met geld kopen en hoef je niet eerst bitcoins te kopen om die dan nadien in te wisselen voor Litecoins. Litecoins zijn zo te koop op Coinbase, waar je ze gewoon per overschrijving kan betalen. 

De lijst met alle verkoop- en ruilwebsites om Litecoin te bemachtigen, vind je terug op de website van Litecoin. UIteraard zijn de grote platformen zoals Binance, Kraken en Bitfinex aanwezig op deze lijst en kan je daar dus je dus andere crypto’s ruilen voor Litecoins. 

Meer