Key takeaways
- China’s exportgroei vertraagde naar een dieptepunt in drie maanden van 4,8 procent jaar op jaar.
- Zendingen naar de VS daalden met bijna 12 procent maand-op-maand na de tarieven die president Trump had opgelegd.
- De import uit de VS daalde ook met 7,4 procent.
De Chinese exportgroei vertraagde in mei tot een dieptepunt in drie maanden en kwam uit op 4,8 procent jaar-op-jaar, vergeleken met 8,1 procent in april. Deze vertraging wordt grotendeels toegeschreven aan een daling van bijna 12 procent maand-op-maand in zendingen naar de Verenigde Staten na de tarieven die president Donald Trump heeft opgelegd.
De waarde van China’s export naar de VS daalde in mei naar 28,8 miljard dollar, vergeleken met 33 miljard dollar in april. Analisten suggereren dat de sterke handelscijfers in maart en april het gevolg waren van exporteurs die zich haastten om goederen te verschepen in afwachting van verwachte tariefverhogingen. Tegelijkertijd daalde de import uit de VS ook met 7,4 procent tot 10,8 miljard dollar.
“Zeer positieve gesprekken”
De vertraging van de exportgroei valt samen met een nieuwe ronde van handelsbesprekingen tussen Amerikaanse en Chinese functionarissen in Londen. Dit volgt op een recent telefoongesprek tussen president Trump en president Xi Jinping, dat door beide leiders als “zeer positief” werd omschreven. Het telefoongesprek duidde op een mogelijke dooi in de betrekkingen na een 90-daagse wapenstilstand op het gebied van tarieven, die de escalerende handelsoorlog tussen ’s werelds twee grootste economieën een halt toeriep.
Tijdens deze wapenstilstand verlaagde president Trump de tarieven op Chinese goederen van 145 procent naar 30 procent voor 90 dagen, waardoor er ruimte kwam voor onderhandelingen. China deed hetzelfde door zijn heffingen op Amerikaanse goederen te verlagen van 125 procent naar 10 procent. Amerikaanse beleidsmakers hebben echter hun frustratie geuit over de vertragingen van China bij het goedkeuren van exportvergunningen voor zeldzame aardelementen die van cruciaal belang zijn voor de hightech-, defensie- en schone energie-industrie.
Prijzendruk op China
China heeft ook te maken met een toenemende deflatoire druk. De producentenprijsindex daalde in mei met 3,3 procent ten opzichte van een jaar eerder – de diepste krimp in 22 maanden – terwijl de consumentenprijzen met 0,1 procent daalden. Deze cijfers wijzen op een bredere economische zwakte. Om de gevolgen te verzachten, introduceerde Beijing in mei nieuwe stimuleringsmaatregelen, waaronder renteverlagingen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!