VS en China hervatten gesprekken over export zeldzame aardmetalen en magneten


Key takeaways

  • De handelsbesprekingen tussen de VS en China worden hervat na het telefoongesprek van president Trump met de Chinese leider Xi Jinping.
  • China stemde ermee in om vastgelopen onderhandelingen nieuw leven in te blazen, maar details over de overeenkomst blijven onduidelijk.
  • Peking houdt vol dat het zich volledig heeft gehouden aan het handelsbestand.

Na een telefoongesprek met de Chinese leider Xi Jinping kondigde de Amerikaanse president Donald Trump aan dat de handelsbesprekingen tussen de twee naties maandag in Londen hervat zullen worden. Tijdens het telefoongesprek kwamen de leiders overeen om vastgelopen onderhandelingen nieuw leven in te blazen nadat ze elkaar hadden beschuldigd van het schenden van een wapenstilstand die vorige maand in Genève was bereikt.

Een belangrijk knelpunt voor de VS zijn de Chinese exportbeperkingen voor zeldzame aardmineralen en magneten, essentiële onderdelen voor verschillende industrieën en defensietoepassingen. In de afgelopen weken beschuldigde Washington Peking ervan dat het de goedkeuring van de export van zeldzame aardmetalen vertraagt en de in Genève gedane toezeggingen niet nakomt. Trump heeft de urgentie uitgesproken om deze kwestie met zijn Chinese tegenhanger te bespreken.

Overeenkomst aardmetalen

Na een gesprek van 90 minuten verklaarde Trump dat hij en Xi enkele kwesties met betrekking tot zeldzame aardmagneten hadden opgelost, maar hij gaf geen details over de overeenkomst. Op de vraag of Xi ermee instemde om de stroom zeldzame aardmineralen en magneten weer op gang te brengen, bevestigde Trump dat, maar hij bleef vaag over de tijdlijn en het volume.

Het Chinese verslag van het gesprek maakte geen melding van zeldzame aardmetalen, maar verklaarde in plaats daarvan dat China de handelsovereenkomst volledig had nageleefd. Toen een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken naar deze discrepantie werd gevraagd, ging hij er niet op in.

China’s invloed op zeldzame aardmetalen

China, dat 90 procent van de wereldwijde verwerking van zeldzame aardmetalen in handen heeft, legde in april exportbeperkingen op voor bepaalde mineralen en magneten te midden van escalerende tariefgeschillen. Het nieuwe systeem vereist goedkeuring van de overheid voor elke zending in plaats van een regelrecht verbod.

Chinese geleerden suggereren dat Peking waarschijnlijk geen afstand zal doen van zijn invloed op de toeleveringsketen van zeldzame aardmetalen en deze mogelijk zal gebruiken om Washington onder druk te zetten om de exportcontroles te versoepelen die de toegang van China tot geavanceerde Amerikaanse technologieën moeten beperken. Hoewel Amerikaanse bedrijven de komende weken misschien meer goedkeuringen zullen zien, denken experts dat het vergunningenstelsel van kracht zal blijven.

Wereldwijde gevolgen van exportbeperkingen

Sommige Chinese leveranciers hebben naar verluidt exportvergunningen voor zes maanden gekregen, maar volgens de Amerikaanse Kamer van Koophandel in China is er nog steeds een achterstand bij de aanvragen. Chinese academici benadrukken de doeltreffendheid van China’s strategische gebruik van zeldzame aardmetalen gezien Trumps nadruk op het oplossen van deze kwestie. Ze verwachten dat toekomstige onderhandelingen de export van zeldzame aardmetalen zullen koppelen aan Amerikaanse technologiebeperkingen voor China.

Hoewel Peking volhoudt dat zijn exportcontroles in overeenstemming zijn met internationale praktijken en niet-discriminerend zijn, heeft het strenge licentiesysteem de wereldwijde aanvoer van zeldzame aardmetalen aanzienlijk verstoord en productieproblemen veroorzaakt in industrieën in Amerika en Europa.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.