Vliegtuigbouwer Embraer: ‘Herstel luchtvaart wordt ondermijnd door heropstoot coronapandemie’

De Braziliaanse vliegtuigmaker Embraer bereidt zich voor op een bijzonder uitdagend jaar. Er was de voorbije maanden hoop gerezen dat de luchtvaart al de eerste resultaten van een herstel na de coronacrisis zou kunnen ervaren. Een golf nieuwe besmettingen in de Verenigde Staten en Europa dreigt die heropleving echter gevoelig te zullen vertragen.

Dat heeft Francisco Gomes Neto, topman van Embraer, gezegd bij de voorstelling van de kwartaalcijfers van de Braziliaanse vliegtuigbouwer.

Leveringen

Embraer, na Airbus en Boeing de grootste vliegtuigbouwer van de wereld, leverde tijdens het derde kwartaal van dit jaar zeven commerciële vliegtuigen en eenentwintig zakenjets af. Het bedrijf boekte daarbij een omzet van 758,7 miljoen dollar, tegenover bijna 1,18 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar werd een omzet van 537,2 miljoen dollar opgetekend.

Het bedrijf leed het voorbije kwartaal bovendien een verlies van 121,2 miljoen dollar, tegenover een negatief resultaat van 77,2 miljoen dollar dezelfde periode vorig jaar. Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar was een verlies van 315,3 miljoen dollar geboekt. De orderportefeuille van het bedrijf had eind september een waarde van 15,1 miljard dollar.

‘Door de uitbraak van de coronapandemie de voorbije winter viel de interesse in reizen gevoelig terug,’ verduidelijkt Embraer. ‘Daardoor kende ook de vraag naar commerciële vliegtuigen en zakenjets een sterke achteruitgang.’

Zakenjets

De divisie commerciële vliegtuigen werd het zwaarst getroffen en boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar nog een omzet van 177 miljoen dollar, tegenover 408 miljoen dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. 

Sommige analisten gingen ervan uit dat een gedeelte van dat verlies echter zou gecompenseerd worden door de verkoop van zakenjets. Zij veronderstelden immers dat vermogende reizigers van dat type transport gebruik zouden maken om zich geïsoleerd – dus beter beveiligd tegen potentiële besmettingen – te verplaatsen.

Die hypothese valt in de cijfers van Embraer echter niet terug te vinden. Ook in die sector vielen de inkomsten immers van 363 miljoen dollar tot 212 miljoen dollar terug. Alleen in de divisie defensie, door de levering van een groter aantal militaire vliegtuigen, kon een groei worden gemeld.

Embraer zegt verder nog tijdens het derde kwartaal 567 miljoen dollar aan cash reserves te hebben opgebruikt. De Braziliaanse vliegtuigbouwer merkt anderzijds op in de maand oktober meer toestellen te hebben kunnen afleveren dan tijdens de drie maanden voordien.

‘Dat was een veelbelovende signaal, dat echter weer verloren dreigt te gaan indien de heropleving van de coronapandemie niet kan worden onderdrukt,’ waarschuwt het bedrijf.

Meer