Luchtvaart ligt op apegapen, maar Airbus wil in 2021 méér toestellen produceren

Ondanks de coronapandemie heeft Airbus plannen om de productie van zijn populaire A320neo-toestellen op te schalen. De Europese vliegtuigbouwer wil volgend jaar 18 procent meer toestellen van de band zien rollen.

Airbus heeft zijn onderaannemers gevraagd om zich klaar te stomen om de aanlevering van onderdelen significant omhoog te schroeven. Vanaf juli volgend jaar moet de productie van het populairste vliegtuig van 40 exemplaren naar 47 toestellen per maand gaan. Dat zeggen bronnen aan de Britse zakenkrant Financial Times.

Boeing?

De timing voor deze aankondiging is om verschillende redenen opvallend. Niet in het minst door de wereldwijde coronapandemie die de luchtvaartsector stevig pijn doet, maar ook door nieuws van grote concurrent Boeing. Vorige week raakte bekend dat de Amerikaanse vliegtuigbouwer zich opmaakt om het getormenteerde 737 MAX-toestel opnieuw de lucht in te sturen.

Bovendien kondigde Airbus-directeur Guillaume Faury amper zes maanden geleden aan dat het bedrijf de productie van de A320-jets met een derde zou inkrimpen, om het voortbestaan van de Airbus te garanderen. De vliegtuigbouwer zag zich eveneens genoodzaakt om 15.000 medewerkers op straat te zetten tijdens de grootste reorganisatie in twintig jaar.

Toeleveranciers twijfelen

Toch spreekt Airbus over bemoedigende signalen tijdens deze crisis. ‘We hebben de situatie na de zomer geëvalueerd en onze plannen verfijnd op basis van onze huidige visie op de markt’, klinkt het bij Airbus, die benadrukt dat er nog geen definitieve beslissing is genomen. ‘Het gaat om voorbereiding om de productie te verhogen, wanneer aan bepaalde voorwaarden voldaan wordt.’

De onderaannemers en toeleveranciers van Airbus reageren met wat meer voorbehoud op het nieuws. ‘Dit is zeer goed nieuws, als het doorgaat’, zegt de ene aan de zakenkrant. ‘Airbus wil dit kunnen, en verwacht dat leveranciers kapitaal binnenpompen, zonder gegarandeerde bestellingen. Zij hebben geen kosten, als het misloopt’, bemerkt een andere partij.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20