Solvay boekt 12 procent minder omzet door problemen in luchtvaart

Het chemieconcern Solvay zag tijdens de eerste negen maanden van dit jaar de netto omzet afnemen met 11,9 procent tot 6,751 miljard euro. De slabakkende vliegtuig-, auto-, olie-, gas- en bouwsectoren spelen de groep parten. Dat maakt Solvay donderdagochtend voorbeurs bekend.

Het bedrijf meldt een record vrije kasstroom van 801 miljoen euro, meer dan een verdubbeling tegenover de eerste negen maanden van vorig jaar. Het interim-dividend wordt behouden op 1,5 euro bruto per aandeel, gelijk aan dat van vorig jaar.

De stevige kasstroom heeft Solvay volgens CEO Ilham Kadri vooral te danken aan kostenverlagingen. ‘De maatregelen die in de hele organisatie zijn genomen om de kosten te verlagen, hebben geleid tot een hogere brutobedrijfswinst in het derde kwartaal ten opzichte van het tweede kwartaal, ondanks de aanhoudende tegenwind in een aantal belangrijke eindmarkten’, zegt ze.

260 miljoen euro besparingen

Solvay realiseerde dit jaar al 260 miljoen euro aan besparingen, waarvan 130 miljoen euro structureel. De brutobedrijfswinst (ebitda) kwam over de eerste negen maanden uit op 1,5 miljard euro, een daling met 16 procent in vergelijking met vorig jaar. De nettowinst kwam tijdens de eerste negen maanden uit op 522 miljoen euro.

Voor het hele jaar verwacht Solvay ebitda tussen 1,89 miljard euro en 1,97 miljard euro. De vrije kasstroom wordt geschat op ongeveer 900 miljoen euro, een verbetering van 50 procent ten opzichte van vorig jaar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20