VK wil Chinees staatsbedrijf uit kernenergieprojecten halen

De Britse regering onderzoekt manieren om CGN (China Guangdong Nuclear Power Group), het Chinese staatsbedrijf voor kernenergie, uit toekomstige elektriciteitsprojecten in het VK te verwijderen.

Waarom is dit belangrijk?

Dit illustreert de verslechtering van de betrekkingen tussen Londen en Peking. Eerder had het VK nog aangekondigd twee oorlogsschepen in te zetten voor de kust van Japan; een duidelijke lijn in het zand tegenover de territoriale ambities van de Chinese Communistische Partij.

De stopzetting van de samenwerking zou onder meer betrekking hebben op een nieuw kerncentraleproject van 20 miljard pond in Suffolk, volgens de Financial Times.

De gewijzigde stemming bij de regeringstop heeft ook gevolgen voor de voorstellen van China General Nuclear om een nieuwe centrale te bouwen in Essex met gebruikmaking van zijn eigen reactortechnologie en doet vragen rijzen over de toekomst van het kernenergieprogramma van het VK.

Geen “business as usual” meer

Minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab zei vorig jaar dat het wat het Verenigd Koninkrijk aanging geen “business as usual” meer was in de relatie met Peking. De meest in het oog springende actie was het besluit van de regering om de Chinese fabrikant van telecomapparatuur Huawei uit het Britse 5G-netwerk te weren. 

De aankondiging komt op een moment dat de VS en hun bondgenoten in Europa en Azië steeds vaker willen voorkomen dat China gevoelige technologie in handen krijgt. Ook willen ze toeleveringsketens of kritieke infrastructuur beschermen tegen een te grote afhankelijkheid van Chinese technologie. 

De samenwerking op het gebied van kernenergie gaat terug op een overeenkomst uit 2015 die werd bekrachtigd door David Cameron, de toenmalige Britse premier, en de Chinese president Xi Jinping. Volgens die overeenkomst zou CGN een partner van 20 procent worden in de ontwikkeling van de geplande Sizewell C-centrale aan de kust van Suffolk, met een optie om deel te nemen aan de bouw ervan. De overeenkomst bezegelde ook Chinese investeringen in de 3,2 gigawatt Hinkley Point C-kerncentrale, die momenteel in aanbouw is in Somerset.

In het kader van de overeenkomst is CGN ook de hoofdontwikkelaar geworden van de voorgestelde Bradwell B-centrale in Essex, waarin het zijn eigen Hualong HPR1000-reactortechnologie wil installeren.

“Geen schijn van kans”

Het ontwerp ondergaat momenteel het goedkeuringsproces van de Britse regelgevende instanties. Maar volgens de FT zouden de Chinese plannen om de centrale aan de kust op slechts 50 km van Londen te bouwen, nu een “non-starter” zijn.

“Er is geen schijn van kans dat CGN Bradwell bouwt”, zei de bron, eraan toevoegend: “Gezien de benadering van Huawei, zal [Downing Street] niet toestaan dat een Chinees bedrijf een nieuwe kerncentrale bouwt.”

Er waren reeds besprekingen aan de gang met de hoofdontwikkelaar van Sizewell C, het Franse staatsbedrijf EDF, over de vraag of het nieuwe partners voor het project kon vinden, voegde de persoon eraan toe.

Een andere persoon die nauw bij de besprekingen betrokken was, zei dat de regering niet wilde dat CGN bij een van beide projecten betrokken zou zijn, maar hoopte dat de onderneming zich zonder confrontatie zou terugtrekken. Zowel CGN als EDF weigerden commentaar te geven.

EPR-technologie

De Britse ministers maken zich dus zorgen over de betrokkenheid van CGN bij kritieke Britse infrastructuur en menen dat Sizewell levensvatbaar zou zijn zonder het Chinese bedrijf. 

Dit ondanks het feit dat EDF gebruik heeft gemaakt van de technische input van CGN-ingenieurs voor Hinkley Point C, dat zal werken met de European Pressurised Reactor-technologie, een Frans-Duits ontwerp.

De Taishan-kerncentrale van CGN in Zuid-China was de eerste kerncentrale ter wereld die met EPR-technologie werkte. Meer dan 100 CGN-ingenieurs waren betrokken bij Hinkley Point C, waarvan ongeveer 50 ter plaatse in Somerset. 

  • Over EPR zei de Franse ingenieur Philippe Videlaine het volgende in het Technisch Weekblad: “Op deze technologie zijn we bijzonder trots. Het is de modernste, efficiëntste technologie die wij hebben, en bovendien is het bewezen technologie zoals blijkt uit de goede werking van de twee EPR’s in China.”

Een andere kernexpert uitte zijn bezorgdheid over een gebrek aan betrokkenheid van CGN bij toekomstige projecten met EPR’s: “Het waren de Chinezen die de [eerste operationele] EPR bouwden.”

De verwijdering van CGN uit Sizewell kan EDF niettemin helpen Noord-Amerikaanse infrastructuurinvesteerders voor het project aan te trekken, wat volgens leiders uit de nucleaire sector anders een uitdaging zou zijn met Chinese betrokkenheid.

Lees ook:

(tb)

Meer