China bouwt eerste kleine, modulaire kernreactor

In China is de bouw gestart van een nieuw type kernreactor, kleiner en gemakkelijker op te bouwen en dus goedkoper dan de meeste reactoren van nu. Het wordt de eerste kernreactor van dat type dat wereldwijd commercieel gebruikt zal worden, volgens het Chinese staatspersagentschap Xinhua.

Waarom is dit belangrijk?

Kernenergie is controversieel, maar wel een groene bron. Als elk land de klimaatdoelstelling van 2050 wil halen, kunnen kleine kernreactoren die makkelijk te bouwen en te vervoeren zijn, wel eens van groot belang worden.

Kernreactoren werden de laatste decennia steeds groter, maar daardoor ook alsmaar complexer en duurder om te bouwen. Er is daarom veel interesse in de ontwikkeling van kleinere, modulaire reactoren, die ook bekendstaan als SMR’s (“small modular reactors”). Hun vermogen ligt niet hoger dan 300 megawatt (MW), terwijl klassieke kerncentrales meer dan 1.000 MW halen.

Dergelijke SMR’s kunnen bij wijze van spreken aan de band gebouwd worden in een fabriek, waarna ze naar hun locatie worden gebracht. Daardoor kosten ze ook veel minder

Half miljoen huishoudens

Op het eiland Hainan, in het zuiden van China, is dinsdag de werf opgestart om zo’n SMR te bouwen. De reactor – Linglong One (ACP100) – komt bij de centrale van Changjiang. Hij zal een vermogen hebben van 125 megawatt, voldoende om 526.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien, zegt het Chinese nucleaire bedrijf CNNC.

Het is niet meteen duidelijk hoe lang de bouw zal duren en wanneer de reactor operationeel zal zijn.

Ook in landen als Frankrijk, Rusland en de Verenigde Staten worden de mogelijkheden van SWR’s bekeken.

Lees ook: Opiniepeiling: “1 op 2 Belgen vindt dat er in ons land nieuwe types kerncentrales mogen worden gebouwd”

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20