We sluiten de kerncentrales; hoeveel gaat de ontmanteling kosten, en vooral, wie zal dat betalen?

Of Doel 4 en Tihange 3 nu openblijven of niet: feit is dat ondertussen alle andere centrales definitief dicht gaan. Dat brengt een enorme kost met zich mee. En daarover maakt men zich in de Wetstraat onder specialisten misschien wel veel meer zorgen dan over het nog openhouden van twee centrales.

  • Minister Van der Straeten zelf sprak in de Kamer over “de grootste en de langste werf ooit, namelijk de ontmanteling van onze zeven kernreactoren en het beheer nadien van het afval dat daaruit voortkomt”. “Wij kijken hier naar vele honderdduizenden jaren, namelijk tweehonderd- tot driehonderdduizend jaar. Het is een enorme uitdaging qua veiligheid en financiering”, stelde ze. 
  • Van der Straeten maakte zich in het verleden sterk dat Electrabel die kost zal moeten ophoesten, volgens het principe “de vervuiler betaalt”. Maar de Kamerleden zijn kritisch.
  • Want gisteren schetsten zowat alle energie-experts van de partijen, zowel in meerderheid als oppositie, een niet zo rooskleurig beeld. Het vertrouwen in Electrabel is niet bepaald groot:
  • Om de nucleaire opkuis te doen, werd Electrabel verplicht een fonds aan te leggen, het Synatom. Daarin zit 14 miljard euro, al zijn grote delen weer opnieuw aan Engie zelf uitgeleend. 
  • Bovendien spreken zowat alle specialisten over een kost van 18 miljard euro, om de gebouwen af te breken, de sites te beveiligen en al het radioactief materiaal te bergen en voor honderdduizenden jaren op te slaan.
  • Electrabel keerde vorig jaar opnieuw een dividend van 700 miljoen uit aan moeder Engie, ook al was er in België geen winst gemaakt. Het ziet er naar uit alsof de Fransen de Belgische dochter financieel leeghalen, terwijl die dochter straks – via Synatom – nog miljarden verplichtingen heeft.
  • Zowat iedereen drong er bij Van der Straeten op aan om Electrabel en Engie “niet te laten ontsnappen”. De minister zelf gaf daarbij de erg technische uitleg van Electrabel mee, over de balans en de opbouw van reserves van het bedrijf. Die komt erop neer dat de Belgen zich “geen zorgen moeten maken”.
  • Het kan niet dat Electrabel zou worden uitgekleed. Electrabel moet in staat blijven om alle verplichtingen die het bedrijf heeft betreffende de ontmanteling en de berging op lange termijn van de verbruikte splijtstof, na te komen”, stelde Van der Straeten fel. 
  • Ik ben niet van plan om te blijven hopen op de goede wil van de exploitant. Daarom wil ik de slagkracht van de Commissie voor nucleaire voorzieningen uitbreiden, zodat zij meer doeltreffende controle op de voorzieningen kan uitoefenen en daarvoor ook de nodige maatregelen kan nemen”, kondigde ze meteen aan.
Meer