Engie Electrabel investeert niet meer in kerncentrales

Engie Electrabel heeft aan het personeel laten weten dat het de investeringen voor de levensduurverlenging van de kerncentrales schrapt. Dat schrijft Trends.be.

Volgens Thierry Saegeman, de Chief Nuclear Officer van Electrabel, heeft de regering de duidelijke intentie om het regeerakkoord uit te voeren. Die heeft in dat akkoord de kernuitstap in 2025 bevestigd. Het energiebedrijf heeft na een gesprek tussen Saegeman en Tinne Van der Straeten (Groen), minister van Energie beslist om de nodige stappen te zetten om die stopzetting voor te bereiden.

Voorbereiden op kernuitstap

‘De medewerkers van Electrabel en Tractebel Engineering die vandaag werken aan de langetermijnuitbating van Doel 4 en Tihange 3 zullen we vragen de lijst van projecten te herbekijken en in 2021 te focussen op projecten die nodig zijn, ook als er geen levensduurverlenging van de kerncentrales komt’, aldus Saegeman. Die twee centrales zouden openblijven als de regering bijvoorbeeld beslist om de kernuitstap uit te stellen vanwege problemen met de energiebevoorrading.

De topman benadrukt dat het bedrijf geen tientallen miljoenen euro kan investeren zonder rendementszekerheid. ‘We moeten ons dus voorbereiden op een definitieve stopzetting’, klinkt het.

De regering heeft nog geen finaal besluit genomen wat de kernuitstap betreft. Die zal er pas volgend jaar komen. Ze wil eerst afwachten of er wel voldoende alternatieve stroomproductie zal zijn. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20